Dvojí metr?

12. 7. 2013 / Petr Vařeka

čas čtení 1 minuta

Žádost pana Ratha, aby se mohl zúčastnit hlasování sněmovny o jejím rozpuštění byla soudem nižší instance zamítnuta, ač pan Rath nepozbyl poslaneckého mandátu, poněvadž dosud nebyl pravomocně ani nepravomocně odsouzen, a stale je jej nutné pokládat za nevinného. Vnucuje se pak samozřejmá otázka, proč tedy naopak pánovi Romanovi Pekárkovi, který navíc - na rozdil od Davida Rátha - již za korupci pravomocně odsouzen byl, toto hlasování - ve prospěch koaličních politiků - umožněno bylo.

Člověk, který není zvyklý bez výhrad konzumovat vše, co mu naservírují veřejnoprávní média, stojící většinou na straně souč. koalice, samozřejmě vytuší, že nevyřčený důvod tkví v zákulisních machinacích politiků, majících momentálně největší moc a nepřejících si, aby v dohledné době proběhnuly předčasné volby, jež by nepochybně následovaly, pokud by sněmovna byla rozpuštěna. Tím by - vzhledem k volebním preferencím - politici souč. koalice velmi pravděpodobně pozbyli svého mandátu. Ve hře je i současně vzniklý Rusnokův kabinet; pokud by parlament zaniknul, nemohl by o něj samozřejmě opřít svou legitimitu a musel by rovněž rezignovat.

Nezbývá tedy než čekat, jak dopadne odvolání Davida Ratha k ústavnímu soudu. Jeho nález a především zdůvodnění, by neměly zůstat oslyšeny.

Nejde totiž o nic menšího, než o to, zda skutečně žijeme v demokratickém a právním státě, nebo ve "státě", který slouží jen a pouze mocenským potřebám uzkých zájmových uskupení.

0
Vytisknout
15278

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2013