O historickém zapomnění

8. 8. 2017

čas čtení 2 minuty




To už opravdu ve střední Evropě nezůstal nikdo, kdo by si pamatoval něco o její historii? Dehumanizovat skupinu lidí je prvním krokem k jejich vyvraždění. Pokud se ve společnosti nepozvedne velká vlna odporu proti takovýmto výrokům, dokazuje to, že společnost přišla nejen o svou morálku, ale i o chápání své vlastní historie.


Is there no one left at all in the region who remembers anything about its history? Dehumanising a group is a step towards slaughtering them. If there is not widespread condemnation of comments like this, it suggests society has quite simply lost its morality as well as its understanding of its own history.



Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch, ohromen výroky J.X.Doležala, se ptal, zda se proti tomu v české společnosti zvedla vlna odporu. Bohužel jsem musel konstatovat, že nikoliv, píše Jan Čulík. Stroehlein reaguje:



To už opravdu ve střední Evropě nezůstal nikdo, kdo by si pamatoval něco o její historii? Dehumanizovat skupinu lidí je prvním krokem k jejich vyvraždění. Pokud se ve společnosti nepozvedne velká vlna odporu proti takovýmto výrokům, dokazuje to, že společnost přišla nejen o svou morálku, ale i o chápání své vlastní historie.

Srovnávání lidí s "invazivními zvířecími druhy". To je úroveň veřejné rétoriky o uprchlících v České republice. Hnus:

 



Jak se stane, že morálka společnosti poklesne na takovou úroveň, kdy jsou takovéto výroky považovány za přijatelné? (A, samozřejmě, ČR v tom není sama.)
 




Zejména pro každého, kdo ví aspoň něco o historii střední Evropy a rozumí, kam vede dehumanizace určité skupiny lidí...

 


Rozhovor Britských listů 122.

Vytvoření tvrdého jádra EU bude mít na ČR drsný dopad

11. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Měla by Česká republika vstoupit do eurozóny? A co se stane, až vznikne tvrdé jádro EU a ČR bude odsunuta na okraj? O vztahu ČR k Evropské unii hovoří Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. srpna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Charlottesville, USA: Automobil vjel do davu pokojně protestujících levičáků, usmrtil jednu osobu

12. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:

Dvacetiletý James Fields z Ohia byl v sobotu zatčen a obviněn z vraždy, poté, co automobil vjel do skupiny lidí, pokojně protestujících proti shromáždění bělošských supremacistů v Charlottesville ve státě Virginie. Při tomto teroristickém útoku byla usmrcena jedna žena a 19 lidí bylo zraněno.

V jiném incidentu přišli o život dva policisté, když havaroval jejich vrtulník. Podrobnosti ZDE.

Donald Trump se stal terčem ostré kritiky od jak Republikánů, tak Demokratů, za to, že výslovně neodsoudil násilí páchané bělošskými supremacisty a ultrapravicovými aktivisty. Trump sice násilí odsoudil, ale předstíral, že ho páchají všechny strany.

- - - -
 



V městě Charlottesville v americkém státě Virginia vjel automobil do davu pokojně protestujících levicových aktivistů. Řada lidí byla zraněna, jedna osoba byla usmrcena. Primátor Charlottesvillu Mike Signer naléhal na občany na Twitteru, aby odešli domů.

Donald Trump odsoudil násilí ve městě a guvernér státu Virginia vyhlásil mimořádný stav.

K potyčkám došlo kolem plánovaného shromáždění pod heslem "Sjednoťme pravici", kdy došlo ke konfliktům mezi pravicovými a levicovými aktivisty. Nepokoje pokračovaly od pátku.





Jde o konflikt ohledně sochy Roberta E. Leea, generála armády jižanské Konfederace. Letos v únoru město těsnou většinou hlasovalo pro její odstranění. Poté, co Dylann Roof zmasakroval devět Afroameričanů v městě Charleston v Jižní Karolíně, jsou sochy činitelů Konfederace odstraňovány. Občané   protestovali proti demonstrantům prosazujícím bělošský supremacismus.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Snesli byste, kdyby vaše dítě mělo milostný vztah s černochem/Asijcem/muslimem/židem?

12. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Čím tmavší zelená, tím větší tolerance. Čím tmavší červená, tím intenzivnější rasismus.

Ve statistice je jasná korelace se zkušeností občanů s těmito menšinami. Tam, kde s nimi nikdy nepřišli do styku, je iracionálně nenávidí. (Samozřejmě fungují i historické závislosti, například antisemitismus na Slovensku,)

Zdroj ZDE

Analýza:

In Iustitia: Nenávist na sociálních sítích

12. 8. 2017

čas čtení 5 minut

Výsledky testingu hlášení nenávistně motivovaných příspěvků na  sociálních sítích

Česká republika ve srovnání EU


Kompletní dokumentace:  http://www.in-ius.cz/dwn/konias/zaver-zprava-final-verze-.pdf
 
Bylo zjištěno, že

- Obecně v EU došlo ke  zlepšení přístupu sociálních sítí k řešení rasistického a xenofobního obsahu.

- Facebook je neaktivnější sociální síť, co se týče odstraňování předsudečného obsahu, jak v EU, tak lokálně v ČR.

-  Youtube v ČR neodstranil ani jeden příspěvek, který mu byl oznámen.

Trump vyvolal severokorejskou krizi. Nemá diplomaty na její řešení

12. 8. 2017

čas čtení 2 minuty


Problém jaderných zbraní severokorejského režimu vznikal déle než deset let, avšak bylo to Donald Trump, kdo ho několika slovy proměnil v globální krizi. Trump předem neinformoval své zaměstnance, když se rozhodl veřejně vyhrožovat Severní Koreji "ohněm a zuřivostí, jaké svět neviděl", píše Julian Borger z Washingtonu.  

Vzhledem k tomu, že režim Kim Jong-una vydává hrozby běžně, dalo se čekat, že na to Severní Korea zareaguje, což se také stalo. Vydala konkrétní hrozbu, že odpálí střely k americkému ostrovu Guam. Nyní dostává 160 000 obyvatel Guamu oficiální doporučení, co dělat v případě jaderné exploze (Skryjte se a nedívejte se do záblesku či ohnivé koule). V pátek Trump také dodal, že nevylučuje vojenský zásah proti Venezuele.

Čínský prezident naléhal v telefonickém rozhovoru na Trumpa, aby se mírnil

12. 8. 2017

čas čtení 2 minuty


Čínský prezident Xi Jinping řekl Trumpovi v telefonickém rozhovoru, že všechny strany se musejí vyhnout rétorice či činům, které by mohly zhoršit situaci na korejském poloostrově.

Trump v pátek pokračoval v drsných výhrůžkách Kim Jong-unovi. V pátek ráno napsal na Twitteru, že americké vojenské akce jsou "uzamčeny a nabity".

Tento jeho výrok na Twitteru vyvolal poplach po celém světě i odsudek od německé kancléřky Angely Merkelové, která zdůraznila: "Považuji eskalaci rétoriky za chybnou reakci."

Trump ale neustoupil. Dodal:  "Doufám, že plně pochopí vážnost toho, co jsem řekl, a to, co jsem řekl, je to, co míním. "Těmto slovům je velmi lehké porozumět."

Nacistická loď ve Středozemním moři havarovala a zachraňuje jí loď pomáhající uprchlíkům

11. 8. 2017

čas čtení 2 minuty


Německá nevládní organizace Sea Eye posílá svou loď, která ve Středozemí zachraňuje uprchlíky, na záchranu nacistické lodi protiuprchlických aktivistů, která se octla v potížích. Nacistická loď chtěla bránit uprchlíkům v příchodu do Evropy.

Michael Busch Heuer, zakladatel nevládní organizace Sea Eye z německého Řezna, která provozuje od začátku roku 2016 ve Středozemním moři dvě lodi, které zachraňují a přivážejí do Evropy uprchlíky, uvedl, že je povinnost každého, kdo je na moři "pomoci těm, kteří se octnou v problémech, bez ohledu na jejich původ, barvu, náboženství či víru." 

Z Facebooku:

O sabinování

12. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Karel Sabina byl jak známo český kolaborant z doby národního obrození, jenž donášel dokonce i na svého blízkého příbuzného (švagra) - výměnou za úplatu, která mu umožnila udržet si jím preferovaný životní styl.

Na počátku 90. let jsem poznal jistého Jakuba Poláka. Zpočátku jsem ho pozoroval na pražských akcích organizace s názvem Levá alternativa - Hnutí za demokratický a samosprávný socialismus. V roce 1992 se ale dotyčný nechal uplatit směšnou částkou 30 000 korun z pokladny tehdejší KSČ(M), kterou zprostředkoval poradce tehdejšího předsedy strany Jiřího Svobody Radim Valenčík. Na oplátku přivedl na konferenci mladé levicové organizace své nezletilé nohsledy, kteří na místě zaplatili členské příspěvky a pak hlasovali pro zvolení jistého Vratislava Votavy do čela organizace.

Czech Police has asked Czech Parliament to allow the prosecution of a possible future Czech Prime Minister

11. 8. 2017

čas čtení 2 minuty



The Czech Police have asked the Chamber of Deputies to lift the parliamentary immunity from oligarch Andrej Babiš, the leader of the highly popular, illiberal political party ANO, and the immunity of the  ANO deputy group head Jaroslav Faltýnek, so that they could be prosecuted.

The two men are to be prosecuted for the alleged misuse of an EU subsidy totalling 50 million Czech crowns (USD 2,24 million) which was invested into Babiš's  Čapí hnízdo (Stork's Nest) private residence in Central Bohemia. The EU subsidy was intended for a small firm. Babiš's large business conglomerate was ineligible. The issue is also being investigated by the European Anti-Fraud Office (OLAF). 

Budoucí premiér s nimbem mučedníka

11. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Jen několik týdnů zbývá do říjnových voleb, když policie "vylepšená" Chovancovou reformou požádala parlament o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka trestnímu stíhání ZDE. S nejvyšší pravděpodobností tak zajistila totální mobilizaci Babišových příznivců.

Vzít Babišovi jeho voliče

11. 8. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Jediná cesta, jak porazit Babiše, je vzít mu jeho voliče, zabývat se tím, proč volí jeho a nevolí ty strany, které volili dlouhá léta před rokem 2013.

Během vládní krize vzrostla kuráž ČSSD s tím, jak se objevily nahrávky, naznačující, že Andrej Babiš má přímý vliv na svá média. Zdálo se, že to Babiše musí srazit k zemi. Ale výsledkem vládní krize byl pád ČSSD. Problém je v tom, že strategie „Babiš je hrozný, vraťte se k politice před Babišem“, nefunguje. Voliči ANO zjevně nedostávají alternativu, kterou by chtěli volit, jen jsou hnání do minulosti. A proto o to více budou držet s Babišem.

Žádný strach před velkými zvířaty

11. 8. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

To byl pěkný (západo)německý film, který bůhví proč pustila cenzura do kin v ČSR někdy v roce  1956  https://www.csfd.cz/film/121337-zadny-strach-pred-velkymi-zviraty/prehled/
 
Asi že bylo to uvolnění, Gottwald a jeho zeť Čepička byli pryč, na hradě bydlel žoviální Tonda Zápo. Co všechno a jaké papaláše jsme museli vydržet? Husáka a nakonec Jakeše. Antonín Novotný byl z nich asi nejméně odporný, za něj se děly věci...!

No a teď se máme bát Babiše? Všechno se má vyzkoušet, tak ať ANO vyzkouší vládnout ve státě jako ve firmě. Už k tomu měli možnost po celé volební období. Moc toho nepředvedli.

Ve Francii vydláždili silnici solárními panely

11. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta





Tato silnice ve Francii je vydlážděná solárními panely. Produkuje elektřinu pro celostátní rozvodnou síť. Odhaduje se, že i v plném provozu vidí povrch silnice slunce po 70 - 90 procent veškerého času. Jde o obrovský potenciál pro shromažďování energie. Ovšem solární buňky mají problém. Pod tlakem praskají. Takže solární panely pro silnice jsou pokryty drceným sklem a pryskyřicí. 

Avšak tato silnice ze solárních panelů v délce asi jednoho kilometru stála téměř 135 milionů korun. Asi šestkrát tolik než konvenční solární panely. A solární panely na rovné ploše mohou být méně efektivní. 

V budoucnosti by bylo možno používat silničních panelů k dodávce elektrické energie pro elektromobily při jízdě. 

Další výhrůžky Donalda Trumpa

11. 8. 2017

čas čtení 2 minuty


"Stanou se jim takové věci, o nichž si nikdy nemysleli, že budou možné."



"Pane prezidente, Severokorejci v úterý řekli, že vaše prohlášení je nesmysl, to je slovo, kterého použili. Máte na to nějakou reakci?"

Trump: "No, myslím, že to tak nemyslí a je to poprvé, co to slyšeli tak, jak to slyšeli. A upřímně řečeno,lidé, kteří zpochybňovali to prohlášení, bylo příliš tvrdé? Možná nebylo dost tvrdé. Dělají tohle naší zemi už dlouho. Už mnoho let. A je načase, aby někdo konečně vystoupil na obranu lidí této země a lidí z jiných zemí. Takže, vlastně, možná že moje prohlášení nebylo dost tvrdé. A nás na 100 procent podporuje naše armáda. Podporují nás všichni a podporuje nás mnoho dalších vedoucích politiků. A vidím, že mnoho senátorů a další lidé velmi silně podpořili to, co jsem řekl. Ale možná, že mé prohlášení nebylo dost tvrdé."

"Co by bylo tvrdší než 'oheň a zuřivost'?"

Trump: "No, uvidíte. Uvidíte."

"Pane prezidente, uvažujete o preventivním úderu?"

Trump: "O tom my nemluvíme. Já o tom nikdy nemluvím. Nejsem jako předchozí vlády, které říkaly, že za čtyři měsíce zaútočíme na Mosul. Já o tom nemluvím. Uvidíme, co se stane. Ale mohu vám říci, že to, co dělají a to, co jim prochází, to je tragédie. A nesmí se to dovolit."

"Pane prezidente, uvažujete někdy o vyjednávání za jiných okolností?"

Trump: "Jistě. My vždycky budeme uvažovat o vyjednávání. Ale oni už vyjednávají 25 let. Podívejte se na Clintona, ukončil ta vyjednávání, byl slabý a neefektivní. Jen se podívejte, co se stalo za Bushe. Podívejte se, co se stalo s Obamou. Obama, ten o tom ani nechtěl mluvit. Ale já mluvím. Je načase, někdo to musí udělat. Někdo to musí udělat. Jestliže Severní Korea udělá cokoliv, jestliže jen pomyslí na útok, vůči komukoliv, koho milujeme nebo zastupujeme, nebo na naše spojence nebo na nás..., mohou být velmi, velmi nervózní. To vám řeknu. A to by měli být velmi nervózní. Protože se jim stanou takové věci, o nichž si nikdy nemysleli, že budou možné. 

Trump poděkoval Putinovi za vyhození amerických diplomatů z Moskvy

11. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta



Donald Trump poděkoval Putinovi za to, že vyhostil z Moskvy 755 amerických diplomatů:


"Chci mu poděkovat, protože se snažíme snižovat své výdaje na platy a co se mě týče, jsem mu velmi vděčný, že vyhostil velký počet lidí, protože teď máme menší výdaje na platy. Není vlastně důvodů, aby se do Ruska vraceli. Velmi oceňuju skutečnost, že jsme mohli snížit výdaje Spojených států na platy. Ušeříme spoustu peněz."


V Anglii a ve Walesu dochází každou hodinu k sedmi nenávistným trestným činům

11. 8. 2017

čas čtení 1 minuta

"Co to tam do prdele děláte"?

"Zpívám 'katolík' až do smrti! Já jsem taky křesťan!"

(Lidé hovoří arabsky)

"Zavolejte policii. Zavolejte policii. Může někdo zavolat policii? Panebože."

Nahý muž napadl mešitu v městě Folkestone. Začal nadávat lidem, kteří přicházeli na bohoslužby.

"Jste ubožák, jste nevědomé malé h... A jděte do háje. Jsou tady děti."

Z nových statistik vyplývá, že v důsledku nedávných teroristických útoků došlo k velkému zvýšení zločinů z nenávisti.

Rozhovor Britských listů 121.

Mám velkou příchylnost k přirozenému životu

4. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Při příležitosti uvedení posledního celovečerního filmu Bohdana Slámy "Bába z ledu" na karlovarském filmovém festivalu hovoří Jan Čulík s Bohdanem Slámou o významu pěti celovečerních filmů tohoto výrazného českého filmového režiséra současnosti. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. srpna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

25820

K modelu politické demobilizace, čili O užitečných idiotech nového typu

11. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Německá kancléřka Angela Merkelová již dlouho pracuje s určitým modelem volebního soupeření založeným na politické demobilizaci veřejnosti. Ve svém vystupování systematicky snižuje očekávání, která voliči spojují s politikou ve Spolkové republice Německo. Protože voliči její koalice CDU/CSU jsou celkově spokojenější a disciplinovanější než voliči konkurenční SPD, k volbám jich zpravidla dorazí více, kdežto levicový elektorát ve větší míře zůstane doma. Výměna předsedy SPD odstranila zmíněný efekt pouze na několik měsíců - a jakmile Martin Schulz provedl ostrý obrat doleva, preference strany začaly opět klesat, protože mnoho Němců si vyhraněnou třídní politiku nepřeje. V zářijových volbách se nyní očekává jasné vítězství křesťanských demokratů.

Rusko uzavřelo Kerčský průliv. Odřízlo tak jihovýchodní Ukrajinu od Černého moře

11. 8. 2017

čas čtení 1 minuta

Rusko jednostranně uzavřelo Kerčský průliv spojující Černé a Azovské moře. Strategicky důležité ukrajinské přístavy Mariupol a Berďansk na severním pobřeží Azovského moře jsou dvěma nejdůležitějšími dopravními uzly pro exportéry ukrajinské oceli na Západ. Uzavření Kerčského průlivu bude mít na křehkou ukrajinskou ekonomiku ochromující dopad.

Co se děje v Severní Koreji

10. 8. 2017

čas čtení 4 minuty

Musím tohle dělat, protože to tady nemluvím jen já. Toto jsou lidé, kteří chtějí světu říct, co jim chtějí říct.

Severní Korea je nepředstavitelná země. V televizi existuje jen jediný okruh. Není internet. Nesmíme zpívat, mluvit, nosit, nebo si myslet, co chceme.

Severní Korea je jedinou zemí, která popravila lidi za to, že bez povolení telefonovali do zahraničí.

Severokorejci jsou denně terorizováni. Když jsem vyrůstala v Severní Koreji, nikdy jsem neviděla žádný milostný příběh mezi mužem a ženou. Žádné knihy, žádné písně, žádný tisk, žádné filmy o milostných příbězích.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Přečetli jsme:

Základní příjem by nám měly platit západní země, říká jeho hlavní český propagátor Hrubec z Akademie věd

11. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta


Čas na zavedení základního příjmu v České republice už přišel. Tvrdí to ředitel Centra globálních studií Filosofického ústavu AV ČR Marek Hrubec. Podle něj je zavedení nepodmíněné dávky pro všechny nevyhnutelné. Základní příjem má podle jeho názoru být dalším krokem ke svobodě lidí, odpovědí na automatizaci a uvolnění kreativity lidí.

Hrubec by si navíc přál, aby šlo o celoevropskou změnu, aby základní příjem v Česku finančně podporovaly také západní země.

Celý článek: ZDE

V Evropě se snoubí islamofobie s antisemitismem

10. 8. 2017

čas čtení 3 minuty

"Nedovolte Sorosovi, aby se  smál naposledy!" se píše na oficiálních vládních billboardech po celém Maďarsku



Kdysi asi býval maďarský premiér Viktor Orbán Georgi Sorosovi docela vděčný. V roce 1988, jako čerstvý, pětadvacetiletý absolvent právnické fakulty, se stal členem východo-středoevropské studijní skupiny, kterou financovala Sorosova nadace. O rok později obdržel Orbán Sorosovo stipendium ke studiu britské politické liberální filozofie na Pembroke College na Oxfordské univerzitě.

Ještě před několika lety věnoval Soros milion dolarů Orbánově vládě na pomoc při likvidaci ekologické katastrofy v městě Devecser, které zaplavilo v roce 2010 toxické bahno z blízké továrny na hliník.

29728

Zbavme se konečně chechtajících se a impotentních narkomanů

Začněme opět respektovat zákony evoluce

10. 8. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Naše civilizace vděčí za svůj vzrůst zejména schopnosti vystoupit z mýtického kruhu neustálého opakování a napřímit cestu směrem, jenž je založen na základě poznání a pochopení principů světa, do nějž je vržena, stejně jako schopností přetvářet jej pomocí kulturních nástrojů k větší odolnosti vůči vnějším vlivům a větší schopnosti ovládnout síly, které dříve vyvolávaly děs a nadpřirozené představy, v prospěch dalšího rozvoje. Osvícenství vrhlo kužel světla na poznání a vytvořilo mu pomyslný piedestal pokroku. Toto světlo však povážlivě pohasíná a zdá se, že směřujeme k vlastnímu soumraku, pokud nerespektujeme rozpoznaný základní princip přežití: pokud nejsme schopni přiznat si, že zátěž, kterou naší společnosti někteří jedinci či skupiny způsobují, z nás dělá pouhý záznam v historii věčného soupeření lidských druhů. Dokud se nerozhodneme, že kdejaký zhulený exot, který nebyl schopen dostát ani své základní biologické funkci, nemá právo na to ohrožovat společnost svou existencí...

Severní Korea zveřejnila podrobnosti plánu útoku na Guam

10. 8. 2017

čas čtení 2 minuty



Pchjongjang tvrdí, že odpálí čtyři rakety do vod asi "30-40 kilometrů" od amerického území na Guamu. Cílem je zjevně provokovat Donalda Trumpa

Severní Korea se vysmála hrozbám Donalda Trumpa, že spustí proti ní válku "ohně a zuřivosti", jako "hromadě nesmyslů" a zveřejnila podrobný plán na odpálení raket do mezinárodních vod nedaleko amerického tichomořského ostrova Guam.

V prohlášení, připisovaném generálu Kimu Rak Gyomu, šéfovi severokorejských strategických jednotek, se praví: "Rozumný dialog není možný s takovým člověkem bez rozumu a na něho může působit jen absolutní síla." Generál zveřejnil plán odpálit demonstrativně čtyři rakety středního doletu, které mají přeletět Japonsko a dopadnout do moře kolem Guamu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Uprchlická krize vedla k zvýšení rizika otrocké práce v členských zemích EU

10. 8. 2017

čas čtení 1 minuta

Obrázek: Afričtí imigranti sklízejí rajčata v Itálii, za pracovních podmínek, které jsou nejasné


Podniky, spotřebitelé a vlády v Evropské unii by si "měli dávat pozor" aby nevyužívali otrocké práce uprchlíků


Uprchlická krize zvýšila riziko otroctví a nucené práce, které hrozí pošpinit dodávkové řetězce zboží ve třech čtvrtinách členských zemí Evropské unie.

Zvlášť zranitelné vůči vzniku otroctví a nucené práce jsou Rumunsko, Itálie, Kypr a Bulharsko. Jinde ve světě se vyskytuje otrocká práce v Severní Koreji a v Jižním Súdánu, avšak výzkumníci zjistili, že v Evropské unii se za poslední rok výrazně zvýšilo riziko otrocké práce, protože tam roste zranitelná populace příchozích uprchlíků.

FBI provedla domovní prohlídku v sídle Trumpova manažera volební kampaně Paula Manaforta

10. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta


Detektivové pracující pro mimořádného vyšetřovatele vazeb Trumpovy předvolební kampaně na Rusko Roberta S Muellera  provedli domovní prohlídku v sídle Paula Manaforta, bývalého Trumpova manažera předvolební prezidentské kampaně v roce 2016. Zkonfiskovali daňové dokumenty a výpisy ze zahraničních bank.

Tato domovní prohlídka je signálem, že se vyšetřování Paula Manaforta rozšířilo, konstatuje deník New York Times. Je nejasné, proč vyšetřovatelé Manaforta o dokumenty prostě nepožádali. Domovní prohlídka se považuje za jeden z nejagresivnějších kroků úřadů a dochází k ní jen poté, co úřady musely být schopny dokázat, že mají důvodné podezření, že došlo k trestnému činu.

Kanadská armáda staví tábor pro uprchlíky z USA

10. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Kanadská armáda staví tábor pro rostoucí počet uprchlíků přicházejících z USA. Tábor ubytuje až 500 žadatelů o azyl. Je umístěn v  Saint-Bernard-de-Lacolle v Quebeku, nedaleko Plattsburghu ve státě New York. Tábor se začal stavět týden poté, co Montreal proměnil svůj olympijský stadion v útočiště pro uprchlíky přicházející z USA.

Od 1. ledna do 30. června 2017 přišlo do Quebeku z USA více než 3300 uprchlíků. V červenci přišlo do Kanady 1200 uprchlíků, 90 procent z nich je z Haiti.

V květnu oznámil Donald Trump, že USA zruší program, který měl poskytovat přístřeší obyvatelům Haiti po ničivém zemětřesení v roce 2010 do ledna 2018. Od té doby se mnoho žadatelů o azyl pokouší získat status uprchlíka v Quebeku. 

Jak akceleruje iracionální remcání na EU, až se ČR stane čistým plátcem?

Až Česká republika odejde z Evropské unie...

10. 8. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

Nebojte se, ještě jsem se nezbláznil ani nepřidal ke straně Petra Macha nebo Ivo Valenty. A to, že si nic takového nepřeju a považoval bych to za nenapravitelnou škodu pro naši zemi, neznamená, že se o tom nemá nebo nesmí mluvit.

Německo se vypořádává s Dieselgate, v Česku je vzduch čistý...

Dieselgate jako dveře k elektromobilitě: Je třeba přestat zvýhodňovat naftu

10. 8. 2017

čas čtení 7 minut

Skandál s podváděním o hodnotách emisí u naftových motorů automobilek koncernu VW stále není u konce. Doposud ani od politiků, ani ze strany výrobců automobilů nepřišel žádný životaschopný návrh, jak problém dieselu vyřešit. Přitom bavorský premiér Seehofer jasně definoval cíl: ve městech potřebujeme čistý vzduch a přitom i automobily se vznětovými motory. Navrhované řešení předkládá Ferdinand Dudenhöffe, ředitel CAR institutu na univerzitě v Duisburgu-Essenu a profesora provozně-ekonomického institutu a automobilové ekonomie na univerzitě v Duisburgu-Essenu, zveřejněno na Heute.de. Ačkoliv se skandál týká i automobilky Škoda Auto, v ČR problém pravděpodobně nikoho příliš nevzrušuje....

Bodláky Václava Duška

Nenasytné kalojemy

10. 8. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Politická výchova vyšla prý dávno z módy. Tradice politické nekulturnosti vycházejí najevo skoro denně; užvanění strejci se kasají pod baldachýny nicoty, a holedbají se, co nám zase předvedou za nehorázné hrůzy doma i v zahraničí. Podporováni i tajně najatými médii unavují společnost nechutnými plky, varovnými zhovadilostmi; libují si, provalují si zchvácené bůčky, v nedokonalosti přímé demokracie. Mravnost? Nenechte se vysmát, lidinkové. My máme k prosazování vlastního prospěchu strany celoroční povolenku k lovení nerozhodných, rozzlobených, zoufalých i rezignujících. Mravností nás nepolekáte!

29541

V případě Trumpova sesazení bude USA vládnout ultrakonzervativní Mike Pence

Trump horší ultrakonzervativce?

10. 8. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Výživné téma - Donald Trump. Zajímá mě, co si o tom myslíte. Když byl zvolený, zdálo se, že se v Americe ujímá vlády krajní konzervativismus, kterého je Trump vlajkonošem. Že proti tomu bude i Tea Party slabý čajíček. Že Trump sestaví administrativu z podobně smýšlejících lidí, obklopí se až nepříjemně schopným týmem a začne Ameriku tvrdě a nemilosrdně vracet do sedmdesátých let nebo ještě dál. Nebyly to příjemné vyhlídky. Dnes bych řekl, že obavy jsou neskonale menší.

Krize kolem severokorejského jaderného programu mohla být vyřešena už v minulosti

10. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Smršť siláckých prohlášení a gest, jež v těchto dnech zuří mezi Washingtonem a Pchjongjangem, názorně demonstruje, jak snadno se svět může ocitnout na pokraji fatálního, pravděpodobně jaderného konfliktu. Pokud lajeme severokorejské věrchušce kvůli testům balistických raket, nemůžeme si dovolit luxus zůstat laxní vůči nesoudným výhrůžkám amerického prezidenta, které odsunují možnost racionálního řešení krize kolem severokorejského jaderného programu do nedohledna.  

 

27167

Výběrové řízení na ředitele vzdělávací instituce o prázdninách?

10. 8. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Představte si, že chcete najít ředitele Národního ústavu pro vzdělávání. To je ta instituce, která má na starosti kurikulum, rámcové vzdělávací programy, jednoduše řečeno to, co se děti učí ve školách od mateřské po střední.  Tato instituce, i bez řádně vybraného a jmenovaného ředitele, v současnosti pracuje na aktualizaci rámcových vzdělávacích programů, závazných vymezeních obsahů vzdělávání. Zatím vše probíhá de facto bez možnosti expertní veřejnosti do tohoto procesu promluvit a dokonce jen vědět, s jakým záměrem aktualizace probíhá. Proslýchá se pouze, že zadání současného ministerstva je vrátit se více méně k osnovám, to znamená snížit možnost vzdělávací autonomie škol. A také zrušit tzv. průřezová témata, tedy ty oblasti vzdělávání, které nemají vymezen svůj vlastní předmět. Jde o takové zbytečnosti, jako je osobnostně sociální, enviromentální nebo mediální výchova. Tím by došlo k ještě výraznějšímu oslabení vzdělávání v řadě klíčových a aktuálních oblastí, které už dnes jsou ve školách považovány za druhořadé. Když budete chtít tedy vybrat ředitele takové instituce, počkáte do 30. 6., vypíšete výzvu s termínem odevzdání přihlášek do 31. 7., kdy je spousta lidí na dovolených a pro jistotu to ještě zveřejníte pouze na webu MŠMT tak, aby si toho všiml jen velmi pozorný člověk? Právě tak si představuje transparentní a férové výběrové řízení současné MŠMT...

29729

Legendu o zlatých českých ručičkách by měla vystřídat vize zlatých českých mozečků

Česko to moc nevyhrává

10. 8. 2017

čas čtení 29 minut

"Nikoho příliš nezajímá, že zanedbáváním investic do vzdělávání ochuzujeme sami sebe v blízké budoucnosti, že nízké platy ve zdravotnictví a jeho tunelování parazitickými korporacemi ochuzuje společenský zdravotní fond, že tu někdo 27 let rozkrádal prostředky na infrastrukturu a proto dnes jezdíme po D1, která je vlastně jednou velkou stavbou, a nemáme jediný vysokorychlostní koridor na železnici. Zato jsou Češi k nevýslovné hrůze vyděšeni z muslimských uprchlíků, donekonečna přetřásají eet, zákaz kouření v restauracích a složení nutelly v Německu. Omlouvám se za kritický tón, jsem hrdý Čech a prostě mi vadí, že takhle sami sebe ohlupujeme. Pokud se nevzpamatujeme, změny nás během deseti let převálcují a spláčeme nad velmi ubohým výdělkem."


Rozhovor s Bohumilem Kartousem o problematice vzdělávání a výchovy v souvislosti s technologickými a společenskými změnami, o uzavřenosti českého diskursu, neschopnosti věnovat pozornost důležitým tématům, rizicích vyplývajících z tohoto zanedbání, současných utopiích a dalších tématech. Rozhovor vznikl u příležitosti příprav festivalu Příběhy Země, který se věnuje dokumentům v oblasti životního prostředí a proběhne v Praze v říjnu 2017.

Přítel je ten, kdo na tebe zbude

Pú, Kryštůfek Robin, Milan, Dan a přátelé...

10. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Daniel Landa, dříve frontman skinheadské kapely Orlík s rasistickými texty, dnes samozvaný zachránce vlasti. Milan Fridrich, člen managementu ČT.

Tillerson: Válka se Severní Koreou nehrozí

9. 8. 2017

čas čtení 1 minuta


Americký ministr zahraničí Rex Tillerson se pokusil uklidnit Američany, zatímco Trump se chvástal modernizací amerických jaderných zbraní

Rex Tillerson se vyjádřil, že "nehrozí bezprostřední nebezpečí války" a Američané "mohou v noci klidně spát".

Británie "potřebuje novou politickou stranu, která by odvrátila katastrofu brexitu"

9. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Tak se vyjádřil James Chapman, bývalý šéf štábu na ministerstvu pro odchod Velké Británie z Evropské unie. Požaduje, že je nutno "zastavit katastrofu brexitu" a apeluje na centristické poslance, aby utvořili novou politickou stranu s tímto cílem.


Chapan například napsal na Twitteru britskému konzervativnímu ministru dopravy Chrisi Graylingovi: "Můžete potvrdit, že od příštího března nebudou letecké společnosti schopny prodávat 80 procent svých letenek? Jak pokračují bilaterální rozhovory?"

Čtyři britská média se v USA umístila mezi prvními deseti nejdůvěryhodnějšími

9. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta




Podle studie Reynoldsova institutu pro žurnalistiku na University of Missouri je v USA absolutně nejdůvěryhodnějším zdrojem týdeník Economist. Tisková kanceláře Reuters je na třetím místě, BBC je na čtvrtém místě a deník Guardian je na sedmém místě.

Za nejnedůvěryhodnější jsou považovány Breitbart, BuzzFeed a sociální sítě. Donald Trump se umístil jako pátý nejnedůvěryhodnější zdroj informací. Absolutně nejnedůvěryhodnější byla organizace Occupy Democrats.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Boris Johnson by měl být uvězněn za brexit, tvrdí bývalý poradce britského ministra pro brexit

9. 8. 2017

čas čtení 2 minuty



James Chapman, bývalý poradce Davida Daviese, britského konzervativního ministra pro brexit, položil na Twitteru celou řadu tvrdých otázek britským ministrům ohledně odchodu Británie z EU. Chapman požaduje založení nové strany proti brexitu, aby se Británie vyhnula katastrofě


Chapman poslal členům britské vlády celou řadu tvrdých otázek týkajících se dopadu brexitu na jejich ministerstva a ostře odsoudil aktivisty pro brexit, v jejichž čele stáli Boris Johnson, nyní britský ministr zahraničí, a Michael Gove, nyní ministr životního prostředí.

Chapman na Twitteru mj. napsal: "Řekněme si to upřímně, kdybychom měli efektivní volební zákon, čelní stoupenci brexitu by nyní byli ve vězení":




 

Trump chce reagovat na jaderné hrozby ze Severní Koreje "ohněm a zuřivostí"

9. 8. 2017

čas čtení 1 minuta



Donald Trump vydal výhrůžné prohlášení poté, co vyšlo najevo, že  Severní Korea překonala poslední překážku bránící jí odpalovat jaderné střely

Donald Trump se zapřísáhl, že bude reagovat na Severní Koreu "ohněm a zuřivostí", pokud bude dál Spojeným státům vyhrožovat útoky.

Pchjongjang totiž pohrozil Spojeným státům "fyzickou" odplatou za nové sankce OSN a zároveň se objevily nové důkazy, že Severní Korea překonala poslední podstatnou technickou překážku, která jí bránila zasáhnout Spojené státy či Evropu jadernými zbraněmi.

"Severní Korea by měla přestat s výhrůžkami proti Spojeným státům," řekl Trump novinářům ve svém klubu v Bedminsteru v New Jersey. "Budeme na ně reagovat ohněm a zuřivostí tak, jak to svět dosud nikdy neviděl."

Experti na Severní Koreu varovali, že by tato agresivní rétorika mohla být kontraproduktivní. Mohla by přesvědčit Kim Jong-una, že je jeho režim v bezprostředním ohrožení a vyvolat preventivní severokorejský útok.

Americké výzvědné služby jsou nyní přesvědčeny, že režim v Pchjongjangu vyvinul dostatečně malou jadernou zbraň, kterou může umístit na interkontinentiální balistickou střelu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Hirošima a Nagasaki aneb Mýtus o nutnosti jaderné anihilace

9. 8. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Dodnes se v akademických kruzích vede zanícená diskuse o tom, zda bylo nutné svrhnout dvě atomové bomby, aby Spojené státy zvítězily nad Japonskem v nejkrvavější válce lidských dějin. Je však celkem příznačné, že pozice zastánců použití atomových zbraní bývá zhusta přijímána jako nezvratný fakt, přestože se ze značné části zakládá na pohodlné mytologii.       

O KLDR, bezpečnostních rizicích a (ne)potřebnosti protiraketové obrany

9. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Během kampaně za výstavbu protiraketového radaru v Brdech v minulé dekádě proponenti argumentovali hrozbami z Íránu a KLDR - bez ohledu na fakt, že KLDR se z technických i vojenskostrategických důvodů zřejmě nikdy nestane zdrojem reálné hrozby pro evropský kontinent. Oponenti naopak tvrdili, že hrozby útokem raket z obou zmíněných zemí jsou zcela nereálné a protiraketová obrana jako taková prý není vůbec třeba. Současná krize kolem severokorejského jaderného a raketového programu ukazuje, že bohorovná jistota o neschopnosti Severokorejců byla zřejmě falešná. A stejně falešnou se již brzy může ukázat i skepse týkající se Íránu.

Severní Korea "uvažuje o raketovém útoku proti americké letecké základně na Guamu"

9. 8. 2017

čas čtení 3 minuty


Pchjongjang tvrdí, že může zasáhnout raketovým útokem americkou leteckou základnu v Tichomoří. Varuje, že jakákoliv americká vojenská akce vyvolá "totální válku"

Jen několik hodin poté co Donald Trump varoval severokorejský režim, že na jakoukoliv hrozbu Spojeným státům budou USA reagovat "ohněm a zuřivostí", se Severní Korea vyjádřila, že uvažuje o raketovém útoku proti americké letecké základně na Guamu v Tichomoří.

V Paříži došlo k útoku na vojáky

9. 8. 2017

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace:

Policie v severní Francii postřelila a zatkla muže, který vjel s automobilem do skupiny vojáků hlídkujících na jednom pařížském předměstí.

Podezřelý muž, údajně neozbrojený, byl odvezen do nemocnice poté, co byl zastaven nedaleko benzínové stanice na dálnici A 16 mezi Boulogne-sur-Mer a Calais. Při zatýkání byl zraněn policista bludnou kulkou.

Francouzský ministr vnitra Édouard Philippe uvedl, že muž jel v automobilu BMW, ale další informace nebyly poskytnuty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


Francouzská policie hledá řidiče, který ve středu ráno vjel do vojáků hlídkujících v jedné bohaté pařížské čtvrti.

Automobil vjel do šesti příslušníků Opération Sentinelle, kteří hlídkovali v pařížských ulicích. Šest vojáků bylo zraněno, dva z nich vážně.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Plzeň je jiná

9. 8. 2017 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Multi kulti Olympia Plzeň. Právě jsem se vrátil z denního nákupu, seděl v křesle a čet Lidovky. Tolik krásnejch děvčat v neuvěřitelně krátkejch kraťasech.

Pak šla kolem paní v tom hidžábu, burce nebo jak se to jmenuje, se dvěma krásnými dětmi. Holčička poskakovala jako všechny holčičky světa.

Maminka se pohybovala v hale od krámu do krámu elegantně a sebevědomě. Nikdo si jich ani nevšim, v Olympii u dálnice v Plzní se pohybuje mezinárodní společnost a jsou zde filiálky obchodních sítí světa.

Co je to za zatuchlou díru Hodonín, kde si dovolí místní křupan buzerovat lidi a eště k tomu nabádá ostatní?

http://brno.idnes.cz/roman-sedlacik-zastupitel-hodonin-zavolal-na-cizince-strazniky-p82-/brno-zpravy.aspx?c=A170807_140901_brno-zpravy_vh

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2017

2. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

V červenci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71 730,25.  Příjem z reklamy byl 34 187, 40 Kč.  Výdaje na provoz Britských listů byly 117 559,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem července 2017 161 245,20 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
43035