Staré triky Hizballáhu nebudou v Libanonu fungovat

6. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Šíitské uskupení se musí rozhodnout, zda je hnutím odporu, nebo součástí establishmentu, píše Michal Kranz.


Když lídr Hizballáhu Hassan Nasralláh 1. listopadu zahajoval svůj projev, očekávání byla vysoká. Pouliční nepokoje právě vyústily v rezignaci premiéra Saada Harirího. Avšak lídr militantního uskupení měl jen málo co říci. Jako v předchozím projevu z 25. října Nasralláh zdůraznil přednosti pragmatismu před idealismem a předložil ostrou kritiku libanonských politiků, zatímco zopakoval jejich výzvy k rychlému zformování vlády po Harirího odchodu.

"Vyzýváme k dialogu mezi politickými stranami, poslanci a čestnými lídry protestů," řekl Nasralláh. "Musíme všichni překonat rány, které vznikly v posledních dvou týdnech."

U lídra strany, která se po dekády označuje za předvoj libanonského odporu zdola, může podpora zkorumpovaného establishmentu vypadat podivně. Ale pro tuto chvíli, když se snaží adaptovat na náhlé změny v politickém systému kolem a na zemi pod ní, zůstalo této skupině jen málo alternativ kromě podpory stávajícího pořádku a sázky na sílu značky a vlastní schopnost nasadit násilí a hrozby, aby udržela příznivce pod kontrolou.

Hizballáhu se takřka jistě podaří vyhnout se sílící bouři a udržet svou silnou pozici v libanonské politice - ale Harirího rezignace spolu se sociální a politickou nejistotou způsobila, že toto uskupení vypadá neukotveně.

Aby se vypořádali s protestujícími v ulicích, Nasralláh, další představitelé Hizballáhu a jejich spojenci ve většinově šíitském hnutí Amal vyjádřili omezenou a opatrnou podporu jejich úsilí. Ve skutečnosti se snažili vylíčit protesty jako výhodné pro Hizballáh a jeho spojence, což se jim ovšem nemůže dařit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6696

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2019