Macron: Evropa končí

8. 11. 2019

čas čtení 3 minuty

Macron: "Evropa je na pokraji propasti. Pokud se neprobudíme ... hrozí vážné riziko, že v dlouhodobé perspektivě geopoliticky zmizíme, anebo už nebudeme schopni rozhodovat o vlastním osudu. Jsem o tom hluboce přesvědčen."

Francouzský prezident varuje, že Evropě hrozí nebezpečí, že zmizí z geopolitické mapy světa

Emmanuel Macron se v rozhovoru pro týdeník Economist vyjádřil, že NATO je uprostřed "smrtelných křečí" a že evropské země už nemohou spoléhat na Spojené státy, že budou své spojence bránit. Vyvolalo to kritiku jak z USA, tak z Německa.

 
"V současnosti jsme svědky mozkové smrti NATO," konstatoval Macron. "Neexistuje žádné koordinace strategických rozhodnutí, které činí Spojené státy a těch, která činí její spojenci v NATO. Žádná. Máte nekoordinovanou agresivní akci, kterou provádí další spojenec NATO, Turecko, v oblasti, kde všichni máme své zájmy."

Na otázku, zda si Macron nadále myslí, že stále ještě platí pátý článek zakládající smlouvy NATO o "kolektivní obraně", podle níž se útok na jednoho člena NATO považuje za útok na celou organizaci, Macron odpověděl: "To nevím."

NATO "funguje pouze tehdy, jestliže je zárukou poslední záchrany. Argumentuji, že bychom měli přehodnotit realitu toho, čím se v současnosti NATO stalo, vzhledem k nynějšímu postoji Spojených států," řekl.

Učinil tyto výroky před nadcházející vrcholnou schůzkou NATO příští měsíc v Británii, jíž se má zúčastnit i Donald Trump.

Macronovy výroky kritizovalo Německo i USA.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo zdůraznil význam NATO během své návštěvy bývalé NDR k třicátému výročí pádu berlínské zdi. "Myslím, že NATO je i nadále důležité, kritické, možná historicky jedno z nejkritičtějších strategických partnerství v celé historii," řekl Pompeo v Lipsku.

Angela Merkelová Macronovy výroky odmítla. Řekla: "Použil drastických slov, které podle mého názoru nevystihují spolupráci v NATO." Po rozhovorech s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem Merkelová dodala: "Myslím, že takové generalizace nejsou nutné, i když máme problémy a musíme se stmelit."

Macron v rozhovoru řekl, že Washington se "k nám obrací zády", což se projevilo náhlým rozhodnutím amerického prezidenta stáhnout americké jednotky loni ze severovýchodní Sýrie, aniž by přitom konzultoval spojence.

Macron kritizoval neschopnost NATO reagovat na ofenzívu Turecka a zdůraznil, že je načase, aby Evropa přestala jednat jako podřízený spojenec USA, pokud jde o Blízký východ. Opakoval svůj dlouholetý názor, že Evropa si musí vytvořit vlastní armádu a posílit svou schopnost jednat jako politický blok s jednotnou strategií ohledně technologie, dat a klimatické krize.

Zdůraznil: "Evropa je na pokraji propasti. Pokud se neprobudíme ... hrozí vážné riziko, že v dlouhodobé perspektivě geopoliticky zmizíme, anebo už nebudeme schopni rozhodovat o vlastním osudu. Jsem o tom hluboce přesvědčen."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9383

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2019