Jaderná válka "není strašná, ale humánní", aneb K čemu vede spánek rozumu

17. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Portál ruské Rady pro mezinárodní vztahy, organizace vytvořené ministerstvem zahraničí, Akademií věd a agenturou Interfax, přinesl článek, který tvrdí, že koncepce "vzájemně zaručeného zničení" (MAD) je mýtus - a že jaderná válka není nutně tak strašná, aby se jí Rusové museli bát.


Podle komentátora Valerije Aleksejeva neexistuje "zvláštní poškození z použití jaderných zbraní... ve srovnání s konvenčními zbraněmi to dokonce vypadá humánně".

"Je možné, že mýtus o fantastické síle jaderné války byl potřebný lidstvu, které trpělo ve dvou světových válkách. Ale nyní, když lidstvo získalo na síle, se tato myšlenka začíná přesouvat do kategorie pochybných mýtů."

"Rusko musí nepřetržitě podporovat a zlepšovat svůj jaderný arzenál," pokračuje komentátor. Avšak pojetí, podle nějž jakékoliv užití jaderných zbraní povede ke globálnímu konfliktu a jaderné zbraně tedy nejsou zbraněmi, zůstává "otevřenou otázkou".

Zdá se, že v Rusku uvažují o možnosti omezené jaderné války s USA v případě konfliktu o Bělorusko, Pobaltí a Japonsko. Avšak jde o názor ruské vlády, nebo jen některých militaristických autorů či vydavatelů?

Takové myšlenky jsou velmi nebezpečné a hrozí tím, že si lidé navyknou na představu, že Moskva může zvítězit v jaderné válce.

Komentátor Aleksandr Machlajev sdělil listu Novyje izvěstija, že "ve skutečnosti to není podivná epizoda a názor jednoho idiota. Je to komplexnější a širší situace." Někteří v Moskvě zřejmě přemýšlejí o možnosti jaderné války a začali věřit, že ji mohou vyhrát, místo aby čelili zničení."

Další analytik Jurij Jakubovskij tvrdí, že ví, kdo se skrývá za pseudonymem Valerij Aleksejev. "Je to Aleksej Feněnko, specialista na mezinárodní bezpečnost na Ruské akademii věd a učitel světové politiky na Moskevské státní univerzitě."

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
11442

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019