Západe, tvé jméno je Narcis

5. 10. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
Zaslepující sebezahleděnost se ani zdaleka netýká jen "nesamozřejmých" malých národů jako je český. Na jiné úrovni jí stejně tak trpí celý soudobý Západ, který si dlouho zálibně pěstoval iluze o sobě samém - dokud si je ještě mohl dovolit. To však již neplatí, přinejmenším ze tří zásadních důvodů. Protože nad ním visí hrozba osudového ekonomického soupeření s Čínou usilující o rozhodující slovo na budoucích klíčových trzích asijsko-pacifického prostoru; protože jej vojensky ohrožuje aliance Ruska a Číny a jelikož (při vší technologické vyspělosti) nedokáže účinně řešit problém globální změny klimatu. Západ tedy pomalu zjišťuje, jak neadekvátní skutečnosti bylo narcistní shlížení se v prchavých vodních zrcadlech nyní nejčastěji nazývaných "americký moment" a "digitální revoluce".


"Americký moment" - stav, kdy USA zůstaly jedinou supervelmocí na planetě a nečelily výraznější mocenské konkurenci - se nepovedlo zakonzervovat ani Baracku Obamovi, který za tímto účelem vsadil na "měkkou moc", když se začalo nedostávat moci tvrdé. Současný americký prezident Donald Trump pak destruuje globální vliv Spojených států ještě mnohem rychleji, než si kdo vůbec dokázal představit. A nedělá to svými banálními tweety, natož snad nějakým poškozováním globálních digitálních sítí. Zmíněný "skvělý" výkon zajistil odstoupením od klíčových mezinárodních dohod jako byla TPP, zpochybňováním a napadáním spojeneckého systému, zničením ministerstva zahraničí a diplomatické služby. To vše jsou ovšem faktory zcela "předdigitální", nijak zvlášť závislé na nejmodernější technologii. Politiku ani obchod se v plné míře do digitální sféry přesunout nepodařilo. Elektronické přístroje zde stále slouží nanejvýš jako podpůrný element.

Zatímco Američané učinili zatím jen epizodickou zkušenost s ruským rušením moderní palubní elektroniky na raketovém torpédoborci USS Donald Cook, Ukrajinci již vědí velmi dobře, jaké to je v podmínkách elektronické války. Kdo má u sebe na bojišti třeba jen obyčejný mobilní telefon, je nepřítelem rychle zaměřen, propagandisticky zpracován prostřednictvím textových zpráv a stává se vzápětí terčem smrtelně přesné dělostřelecké palby. Spojovací a navigační systémy jsou rušeny, čím modernější a více na elektronice závislé vybavení, tím větší šance, že je vůbec nebude možno použít a kontrolu nad ním dokonce převezme protivník. Po vyhodnocení ukrajinských zkušeností se nyní vojáci NATO znova učí bojovat podle mapy a buzoly, protože v bojových podmínkách se mohou velmi rychle technologicky vrátit do roku 1970. A nejde jen o rušení vysílaček, GPS, přibližovacích zapalovačů dělostřeleckých granátů a dalšího čistě vojenského vybavení. Představte si společnost, která již bezstarostně svěřila své zázemí internetu věcí - a prostřednictvím specializované jaderné exploze v patřičné výšce, konvenčního EMP či sofistikovaného hackingu komponent se jí toto zázemí rozpadlo, aniž mohou do kabin kamionů opět usednout tisíce "obyčejných" řidičů a zastat logistickou práci, bez níž se každá moderní společnost brzy zhroutí.

Neexistuje žádná úroveň elektronizace a digitalizace, která by pohnula statistikami teplot a průměrných srážek. Lidé jíst a pít musejí stejně, jako v době kamenné - a cena brambor neroste proto, že by producent či velkoobchodník zanedbali investice do nového systému katalogizace zásob. Brambory jsou letos výrazně dražší, protože panuje mimořádné sucho, a v brzké době se stejná dynamika dotkne i masa, mléka a dalších potravinářských produktů. Jsou již místa bývalé hojnosti jako Egypt nebo Sýrie, kde lidé velmi dobře vědí, co znamená nedostatek či cenová nedostupnost potravin.

***

Dějiny si "nic nemyslí" a "nic nesledují". Ve skutečnosti "kašlou" na narcistický obraz světa technogeeka, který si vytvořil Západ v dobách, kdy zrovna neměl nic lepšího na práci, než se kochat vítězstvím nad komunismem.

Dějiny se opravdu neodehrávají "v digitálu". To si nanejvýš Západ mohl nalhávat v době, kdy si současně pěstoval i fukuyamovskou iluzi, podle níž samotné dějiny skončily rozpadem SSSR.

Vytěsnění klíčové lekce z vietnamské války - jež říká, že v nejmodernějších konfliktech s donedávna nepředstavitelnou úrovní ničení jednotek, vybavení i civilního zázemí nakonec lépe uspějí ti, kdo se dovedli přizpůsobit a přežít na výrazně nižší technologické úrovni, než byla v době míru považována za naprostou samozřejmost - může Západ přijít ještě velice draho.

0
Vytisknout
13814

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2018