Vybombardování autobusu s dětmi bylo padesátým letošním leteckým úderem v Jemenu proti civilistům

16. 8. 2018

čas čtení 1 minuta


Uvádí to ve své analýze organizace Human Rights Watch. Dodává, že rijádský úřad, který má údajně tyto incidenty vyšetřovat, ve většině případů podpořil verzi saúdské armády, že letecký úder byl zcela oprávněný.

Ze 75 případů, kdy došlo k usmrcení či zranění civilistů, přiznal rijádský úřad vinu saúdské armádě jen ve dvou. V deseti dalších případech rijádský úřad uznal, že došlo k usmrcení civilistů, a uvedl, že příbuzným bude vyplaceno odškodné, avšak k tomu nikdy nedošlo.



Ze statistik monitorovací organizace Yemen Data Project vyplývá, že útok proti autobusu s jemenskými dětmi byl součástí pravidelnějších akcí tohoto druhu. Letos došlo k 55 leteckým úderům proti civilním vozidlům a autobusům. Z více než 18 000 leteckých úderů od března 2015 do dubna 2016 byla téměř třetina zaměřena na civilní, nevojenské cíle.

Největšími dodavateli zbraní Saúdské Arábii jsou USA, Británie a Francie.

(Zbraně Saúdské Arábii dodává i Česká republika, čeští novináři neupozorňují, že ČR nese vinu za vraždění civilistů v Jemenu.)

Tyto státy chrání Saúdskou Arábii před kritikou v OSN. Když Švédsko, Holandsko, Polsko, Peru a Bolívie požádaly v pátek o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, avšak pět trvalých členů RB OSN to nepodpořilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7661

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2018