Lukašenko jde ukrajinskou cestou

15. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Bělorusko zvyšuje podíl národního televizního obsahu na úkor ruských programů, upozorňuje Anton Chodasevič. Zvláštní zákon o národním televizním obsahu připravuje ministerstvo informací. Předpokládá se, že v důsledku dojde k poklesu podílu ruských programů ve vysílání. Místní pozorovatelé si všímají zvýšeného zájmu státní moci o prostředky masové komunikace.


Nejprve byly vneseny úpravy do zákona o médiích, které kladou na roveň internetová média a tištěná, a také zavádějí identifikaci účastníků diskusních fór. Dokument vstoupil v platnost 1. prosince. Minulý týden došlo k vlně zatčení spojené s domovními prohlídkami a zabavováním techniky. Novináře během dne či dvou propustili, ale počítače, telefony a platební karty jim nevrátili, což komplikuje život i práci redakcí.

Běloruské úřady podle všeho nemají v úmyslu se omezit jen na již zmíněné. V nedělním vysílání místního kanálu ministr informací Aleksandr Karljukevič informoval o plánech regulace mediální sféry. "Vedle zákona bude zpracována ještě řada normativních vládních aktů. Jedním z nich je... zasvěcen výlučně národnímu televiznímu obsahu," řekl ministr.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8304

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2018