Bude v Plzni zbourán další kulturní dům?

21. 8. 2018 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty
Žhavé téma pro podzimní komunální volby v Plzni
 
Podle sdělení magistrátu města Plzně je nutno uzavřít kulturní dům Peklo a plánované akce na sezónu 2018/ 2019  přesunout jinam. To nebude snadné, jelikož už byl v Plzni zbourán jeden Dům kultury, kde se konaly plesy, maturitní věnečky, taneční kursy a další akce. https://legacy.blisty.cz/art/58028.html.


 
Kulturní, dříve Dělnický dům Peklo https://cs.wikipedia.org/wiki/Kulturn%C3%AD_d%C5%AFm_Peklo byl postupně postaven na stráni u řeky Mže v bezprostředním sousedství městského centra. Hlavní sál, o který nyní jde, měl mimo jiné výbornou akustiku, což oceńovali i hudební virtuosové, třeba Jan Kubelík. Hráli raději v Pekle než v Měšťanské besedě, k nelibosti plzeňské buržoazie. Pod hlavním sálem je ještě jeden, o němž ví málokdo. Z tohoto sálu se šlo na zahradní terasu nad řekou, kde byla obsluha z restaurace. Prostě idyla.

  Ta skončila výstavbou vnitřního městského silničního okruhu, který odřízl Peklo od řeky a spodní sál se ocitl v podzemí. Dnes je přístupný jen přes kotelnu. Jako poslední se tam konaly boxerské turnaje. V roce 2002 při povodni byl plný vody. Na tomto místě je tedy, vzhledem k automobilovému provozu těsně za zdí, kulturní dům naprosto nevhodný, i když bude opraven. A o to nyní jde: Bude opraven či zbourán?  Namísto původně plánované opravy v řádu desítek milionů korun by šlo podle posledních zjištění o řád výše, tedy stovek milionů. To bude, jak sděluje tisková zpráva magistrátu a kulturní náměstek Baxa, rozhodovat až nově zvolené zastupitelstvo. Tomu není co závidět. Bude město na generální opravu mít?..

  V roce 1978 bylo Peklo prohlášeno národní kulturní památkou a v roce 1995 bylo toto rozhodnutí památkářů zrušeno. Přesto uvádí wikipedie, že chráněno je. Z níže připojených odkazů není jasné, jak je to tedy doopravdy. Možná by si vzpomněli tehdejší zastupitelé města Plzně, proč a kým bylo zrušení památkové ochrany navrženo a zda platí. Na radnici tehdy vládla koalice ODS, ODA a KDU/ ČSL.
  Jeden dům kultury už byl v Plzni zbourán. Jak skončí Peklo?

0
Vytisknout
9856

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2018