"Nativismus" a nadcházející švédské a bavorské volby

22. 8. 2018

čas čtení 2 minuty
Švédové v září míří k parlamentním volbám. Bavoři hlasují v říjnu v zemských volbách, píše Bruce Stokes.


Švédský výsledek rozhodne o složení příští vlády ve Stockholmu a vlivu antiimigrační strany Švédských demokratů, která je nyní druhá nejsilnější.

Bavorské volby mohou znamenat výzvu kontrole CSU nad regionální politikou a test rostoucí síly populistické AfD, třetí nejsilnější strany v celostátním měřítku. V obou volbách mohou o výsledku spolurozhodovat nativistické sentimenty voličů.

Nové průzkumy společnosti Pew Reasearch Center zjistily, že lidé s pozitivním názorem na protiimigrační Švédské demokraty a populistickou AfD mají také nativističtější a nacionalistické názory než ti, kdo se na tyto strany dívají negativně. Ale tyto sentimenty se podílejí na rámcování politických debat v obou zemích před volbami.

OECD očekává, že švédská ekonomika letos poroste o 2,8 % a 87 % švédské veřejnosti je přesvědčených, že si ekonomika vede dobře. Pro Německo OECD předpovídá růst o 2,1 % a 85 % Němců tvrdí, že ekonomika je v dobrém stavu.

Lidé upřednostňující populistické strany mají sklon k méně optimistickým názorům na ekonomiku, ale vcelku jsou stále pozitivní. Přinejmenším tři čtvrtiny jich v obou zemích tvrdí, že ekonomika si vede dobře. To naznačuje, že ekonomické potíže nejsou důležitým faktorem, který by se skrýval za populistickým sentimentem.

Příznivci populistických stran jsou mnohem nostalgičtější než ostatní.

Vzestup Švédských demokratů a AfD může odrážet obtíže, které mají někteří Švédi a Němci s větší kulturní diverzitou ve svých zemích.

Zda si tyto strany udrží podporu nebo posílí se ještě uvidí. Avšak populistický sentiment zřejmě zůstane důležitým faktorem švédské, německé a evropské politiky po příští měsíce a roky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8334

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2018