Potlačení informací o Pražském jaru v tomto roce padesátého výročí nebylo náhodné

24. 8. 2018 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

https://www.youtube.com/watch?v=uZQYtBWCDWk

https://www.csfd.cz/film/244780-ceskoslovenske-jaro-1968/komentare/

https://www.youtube.com/watch?v=eyvxboWBcnE

Myslím, že tyto dva doku-filmy vcelku věrně zobrazují, co se dělo a o co šlo na jaře roku 1968. Kdo chce vědět, ví. V kolika českých školách se na jaře 2018 tyto filmy dětem a mládeži promítaly? Moc jich asi nebude.

Já osobně se domnívám, že potlačení informací o Pražském jaru v tomto roce padesátého výročí nebylo náhodné. Prostě se to nehodilo do politického krámu těm, kteří naopak zneužili výročí okupace k ohřívání svých řídkých politických polévek či ke zviditelnění (Kocáb a jiní).

V Plzni tomu bylo jinak. Málo politiky a více důstojného připomenutí okupace, včetně projevu předsedy Spolku rehabilitovaných vojáků z povolání. https://plzen.idnes.cz/srpen-1968-cesky-rozhlas-plzen-okupace-tanky-vzpominkova-akce-prq-/plzen-zpravy.aspx?c=A180821_161018_plzen-zpravy_vb

Říká se, že kdo nezná své dějiny, musí je prožít znovu. Tak v případě obrodného procesu z roku 68 bych já docela rád. A mladým bych to přál taky. Snad se svého Dubčeka dočkají.
                                                                                   
František Řezáč, ročník 1945

Pozn. JČ: Když mi bylo 16 (měl jsem přístup tehdy do filmové laboratoře družstva Fotografia v Holešovicích, jejíž pracovníci podporovali mé nadšení pro film) půjčil jsem si jménem školy film Československé jaro 1968 z Ústřední půjčovny filmů a vyrobil jsem z něho internegativ, abychom film měli, až ho normalizace zakáže. Ještě ten interneg někde mám. - Ale, jak vidno, nic se v Česku nikdy neztratí...

0
Vytisknout
12115

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2018