Ruské vazby zpochybňují spolehlivost rakouských zpravodajských služeb

27. 8. 2018

čas čtení 2 minuty
Získává Moskva přístup ke zpravodajským informacím shromážděným rakouskými službami? To je otázka, kterou se zabývají rakouská opozice a média po zprávách, že evropské zpravodajské služby se distancovaly od Vídně v obavě, že citlivé informace by se mohly dostat k ruskému prezidentovi Putinovi, s nímž buduje vztahy vládnoucí ultrapravice.


Široce sdílený snímek rakouské ministryně zahraničí Karin Kneisslové a Putina při společném tanci na svatbě šéfky diplomacie minulý víkend spekulace dále posílil. Kneisslová nominovaná ultrapravicovými Svobodnými pozváním Putina na svatbu vyvolala pozdvižení. Obě strany tvrdí, že šlo o soukromou akci.

Kromě ministerstva zahraničí mají Svobodní pod kontrolou také klíčové posty na ministerstvech vnitra a obrany. Putinova návštěva se uskutečnila v době, kdy další západní země mají obavy ze zpravodajské spolupráce s Rakouskem kvůli podezření, že Svobodní a jejich ministr vnitra Herbert Kickl se snaží vyvíjet politický vliv na zpravodajské služby.

Nejmenovaní zpravodajští představitelé sdělili listu Washington Post, že obzvláštní obavy vyvolala únorová policejní razie v sídle vnitřní zpravodajské služby BVT. Svobodní uzavřeli v roce 2016 "pakt o spolupráci" s Putinovou stranou Jednotné Rusko.

Deník Die Presse ve čtvrtek s odvoláním na nejmenovaný zdroj ve službě BVT informoval, že existuje obava, že informac sdílené s Rakouskem by se hned další den dostaly rovnou na Putinův stůl.

Ředitel BVT Peter Gridling počátkem minulého týdne v prohlášení uvedl, že spolupráce se spojenci není ovlivněna.

Rakousko, které právě vykonává předsednictví EU, je oficiálně neutrální a není součástí NATO. Je sídlem četných mezinárodních organizací, včetně agentur OSN, OPEC a OBSE.

V březnu se vyčlenilo z EU tím, že nevyhostilo ruské diplomaty kvůli otrávení bývalého špiona v Británii, s důrazem na neutralitu a přání "udržet otevřené komunikační kanály s Ruskem".

Rakouská opozice ve středu vyzvala k zasedání rady národní bezpečnosti do dvou týdnů. Jednat by měla o obavě, že spojenci přestanou sdílet s Rakouskem zpravodajské informace.

Poslanec opozičních socialistů Jan Krainer obvinil vládu z ohrožení bezpečnosti země.

"Rakouská tajná služba už není považována za spolehlivého partnera," prohlásil Krainer, který je také členem parlamentní vyšetřovací komise pro službu BVT zřízené počátkem roku.

Exšéf německé služby BND August Hanning varoval v deníku Bild, že "k tajné službě, která nechrání citlivá tajemství a informace a zdroje jejích partnerů, je třeba zacházet opatrně."

"Tajemství musí být zaručeno," citoval Hanninga deník - ačkoliv stejný muž ve středu sdělil rakouské televizi, že nedisponuje konkrétními důkazy o indiskreci rakouské služby BVT.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7363

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2018