Zpravodajské zdroje v Kremlu umlkly. CIA neví, co Putin chystá pro nadcházející americké volby

27. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
V roce 2016 americké zpravodajské agentury vydaly urgentní a výslovná varování ohledně ruského záměru zvrátit výsledek amerických prezidentských voleb - a poté detailní zhodnocení operace, napsali Julian E. Barnes a Matthew Rosenberg. Došlo k tomu z velké části díky informátorům blízkým prezidentu Vladimiru Putinovi a působícím v Kremlu, kteří poskytli klíčové detaily.


Avšak o dva roky později životně důležití informátoři v Kremlu z velké části umlkli, což zpravodajské služby ponechává bez představy o tom, co přesně má Putin za úmysly během listopadových doplňovacích voleb.

Zpravodajci nevěří, že by zdroje byly prozrazeny nebo zabity. Místo toho dospěli k závěru, že se tyto zdroje snaží maskovat kvůli agresívnější kontrašpionáži Moskvy, včetně snahy zabíjet špiony, jako je otrava bývalého ruského zpravodajského důstojníka Sergeje Skripala.

Současní i bývalí američtí představitelé také tvrdí, že vypovězení amerických zpravodajských důstojníků z Moskvy poškodilo sběr zpravodajských informací. Jeden z nich také naznačil možnost, že došlo k prozrazení informátora FBI, jehož prací se zabývá zpravodajský výbor Sněmovny reprezentantů.

Technologické společnosti a politické kampaně v posledních týdnech zjistily rozsáhlé úsilí o politické vměšování ze zahraničí, včetně hackingu Republikánských thinktanků a falešných liberálních občanských sdružení vytvořených na Facebooku. Vysoce postavení představitelé zpravodajských služeb včetně ředitele národních zpravodajských služeb Dana Coatese varovali, že Rusové mají v úmyslu podvrátit americké demokratické instituce.

Nicméně americké zpravodajské agentury nedokážou přesně říci, jaké má Putin záměry. Může se snažit zvrátit výsledek voleb, nebo jen zasévat chaos, nebo obecně podvracet důvěru v demokratický proces.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10511

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2018