Zemřel John McCain

26. 8. 2018

čas čtení 1 minuta



John McCain, válečný zajatec, prezidentský kandidát a jeden z nejvlivnějších politiků jeho generace, zemřel na rakovinu mozku.

Tento jednaosmdesátiletý senátor z Arizony, který byl šestkrát zvolen, už od prosince nebyl ve Washingtonu, avšak až do konce svého života hovořil otevřeně, ostře kritizoval Donalda Trumpa a požadoval obhajobu poválečného liberálního demokratického pořádku.

Trump se s McCainem otevřeně hádal a odmítl se o něm zmínit jménem. Vyjádřil se, že McCain, který byl zajat ve Vietnamu, kde ho mučili, "není žádný hrdina, protože byl zajat". Trump se pětkrát vyhnul povolání do armády.

McCain nezřídka vyvolával kontroverze. Silně podporoval prezidenta George W. Bushe  a jeho invazi do Iráku r. 2003 a když si vybral Sarah Palinovou jako spolukandidátku při své neúspěšné kandidatuře do Bílého domu r. 2008, nebyl si vědom toho, že Palinová zosobňuje pravicový populismus, proti němuž McCain posléze ostře bojoval.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch:

I když jsem s ním nesouhlasil v mnoha věcech, John McCain pro mě vždycky zůstane politikem, zastávajícím principy, ze dvou důvodů 1. Systematicky se stavěl proti mučení (samozřejmě) a 2. Tento okamžik, kdy řekl, instinktivně: - ne jsou místa, do nichž politika nikdy nesmí jít.


USA
0
Vytisknout
10070

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2018