Saúdský princ: Chceme, aby se budoucí generace Jemenců chvěly strachy

30. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Podle informací webu alkhaleejonline.net saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán v reakci na vraždění dětí v Jemenu svým podřízeným řekl, že Rijád se chce zapsat do vědomí budoucích generací Jemenců tak, aby se jemenské ženy a děti jen pří zmínce Saúdské Arábie chvěly strachy.

Nicméně Salmánova pozice je podle některých pozorovatelů nejistá, neboť jeho otec, král Salmán, zamítl princem iniciovaný plán na první veřejnou nabídku akcií (IPO) zhruba pěti procent hodnoty saúdského ropného gigantu Aramco. Podle agentury Reuters se král a jeho poradci obávají, že by tento krok vyžadoval odhalení finančních podrobností týkajících se této státem vlastněné společnosti.

Saúdskoarabský král se již dříve distancoval od princových sympatií k Izraeli. Král se obává, že jeho odkaz může být pošpiněn synovými neuváženými politickými rozhodnutími, z nichž některé jsou v arabském světě velice nepopulární.

Tyto informace byly zveřejněna v době, kdy OSN oznámila, že všechny válčící strany se v Jemenu mohly dopustit válečných zločinů, včetně smrtících náletů a bujícího sexuálního násilí. Podle zprávy OSN je Saúdskou Arábií vedená koalice zodpovědná za nejvíce úmrtí v Jemenu.

Poznatky katarské televizní stanice Al Džazíra a projektu Yemen Data Project ukazují, že téměř třetina z 16 000 leteckých útoků v Jemenu zasáhla civilní infrastrukturu, včetně nemocnic, elektráren a čističek odpadních vod.

Více informací v angličtině ZDE a ZDE

0
Vytisknout
7780

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2018