Ve vězení zemřel Liou Siao-po - nositel Nobelovy ceny míru, který požadoval pokojný přechod Číny k demokracii

14. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
 



Naposledy zemřel nositel Nobelovy ceny ve vězení r. 1938. Byl to pacifista Carl von Ossietzky, který zemřel na tuberkulózu za přítomnosti stráží v nemocnici v nacistickém Německu.


Bylo to rozhodnutí Číny uvěznit Lioua Siao-poa na 11 let za to, že požadoval pokojnou demokratickou reformu, které vedlo norský Nobelův výbor k tomu, že mu r. 2010 udělil cenu míru, čímž se Liou stal mezinárodně známým. Poprvé však byl na Nobelovu cenu míru nominován o dvě desetiletí dříve, po prodemokratických protestech na náměstí Nebeského míru r. 1989, při nichž tento spisovatel a intelektuál hrál klíčovou roli. Nejprve jako jeden z prominentních "čtyř pánů", kteří zahájili hladovku na podporu studentů, a pak, když pomohl vyjednat pokojný odchod z náměstí po krvavém zásahu armády pro zbývající demonstranty.



Tyto události byly v Liouově životě bodem obratu. Tento spisovatel, který nyní zemřel na rakovinu ve věku 61 let, byl v zahraničí, když vzniklo toto hnutí, a vrátil se do Číny navzdory riziku, Znamenalo to pro něho vězení, konec jeho kariéry brilantního mladého literárního profesora a ukončení jeho prvního manželství s Tao Li.

Po roce 1989 mnoho otevřeně hovořících osobností uprchlo do zahraničí anebo zmlkli. "Já mlčet nemůžu," řekl Liou. Věnoval svou Nobelovu cenu obětem z náměstí Nebeského míru.

Byl zakladatelem a ředitelem nezávislého čínského střediska PEN. V roce 2008 vypracoval a získal podporu pro Chartu 08, požadavek na pokojnou politickou reformu a ukončení vlády jediné strany v Číně. Charta 08 byla inspirována československými disidenty, kteří r. 1977 vydali Chartu 77. Policie ho zadržela dva dny před jejím zveřejněním a o rok později byl Liou odsouzen na 11 let do vězení.

Minulý měsíc vyšlo najevo, že Liou Siao-po má rakovinu jater v pozdní etapě. Přesunuli ho z vězení do nemocnice, v přítomnosti stráží. Mezinárodní apely na jeho propuštění nebyly vyslyšeny.

Čína se stala terčem ostré mezinárodní kritiky, že Liouovi neumožnila včas léčbu jeho rakoviny a že ho nepustila na léčení do zahraničí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6806

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2017