Londýn: Muslimská komunita je zděšena úplně stejným způsobem jako ostatní lidi

4. 6. 2017

čas čtení 6 minut
Některé části muslimské komunity říkají: Tohleto jsou drobní kriminálníci, kteří se pak zradikalizují, nemají nic společného s naší vírou, vůbec jí nerozumějí. Teď probíhá Ramadán, to je něco jako Vánoce. Lidé se postí, lidé jsou u svých rodin. Co máte co dělat v tu večerní dobu? Máte být doma a končit svůj půst. Víte, tohle nemá nic společného s islámem. Myslím, že realitou je, že existuje stále větší počet jednotlivců, kteří mají složité životy, nejsou schopni být součástí společnosti a ti pak hledají nějaké důvody, proč se přidat k islámu.

Muslimská komunita je zděšena úplně stejným způsobem. Jestliže si někdo sedne do dodávky a projede po chodníku po mostě v Londýně, charakter Londýna je takový, že každý dvanáctý obyvatel Londýna je muslim. V takovém případě je pravděpodobné, že mezi obětmi budou i muslimové.

Dal Babu byl vrchním velitelem londýnské Metropolitní policie do roku 2013. Je to zakladatel britské Celostátní asociace muslimských policistů. Mark Mardell, moderátor pořadu The World this Weekend rozhlasu BBC se ho zeptal, jak je možné, že londýnská policie byla schopna reagovat na sobotní atentát tak rychle.

Dal Babu: Ozbrojení policisté jsou připraveni a hlídkují v ulicích. Mají trvalou pravomoc použít svých střelných zbraní. Mají instrukce, aby jednali při neutralizaci útoků daleko bezprostředněji. Aby si Londýňané byli jisti, že existují pro tyto situace zdroje a je jich dobře používáno.



Moderátor: A je tohle trvalý stav věcí, anebo je tomu teprve až od Manchesteru, anebo od westminsterského útoku?

Dal Babu: Myslím, že to platí už posledního půl druhého roku. V důsledku nedávných útoků byly počty policistů posíleny.

Moderátor: Potřebuje policie více pravomocí, jak premiérka naznačuje?

Dal Babu: Včera jsem byl na jednání Muslimské rady Británie. Tam jsme jednali o tom, co potřebujeme udělat, abychom dále podpořili práci policie. A abychom se vypořádali s těmi jednotlivci, kteří dělají v naší komunitě problémy. Dělá se v tom smyslu obrovské množství práce, která se moc do médií nedostane. Další otázkou jsou zdroje. Vláda snížila počty policistů o 20 000. To záporně ovlivnilo schopnost policie mít těsné vazby na komunitu.

Moderátor: Premiérka dnes explicitně řekla, že se příliš toleruje extremismus. Je prý zapotřebí složitých a trapných rozhovorů. Je tomu skutečně tak?

Dal Babu: Jestliže je někdo nespokojen s tím, jak žijeme v této zemi, tak proti těm lidem je nutno se postavit. Je to o svobodě sekularismu, o genderové svobodě, o svobodě náboženství.

Moderátor: Ona ale tvrdí, že existuje příliš mnoho tolerance.

Dal Babu: No, toho já si nejsem vědom. Podle mě je důležité, abychom se postavili proti těm jednotlivcům. A to zcela právem.

Moderátor: Britská vláda má strategii školicích programů Prevent, zaměřených proti radikalizaci. Funguje ten program?

Dal Babu: Pokud se podíváte na širší cíle programu Prevent, dává to smysl. Cílem je identifikovat jednotlivce, kteří jsou radikalizováni a jsou zranitelní, a vypořádat se s nimi. Realitou je, že ta strategie Prevent nemá širší podporu komunity.

Moderátor: Jaké jsou nálady v muslimské komunitě?  Protože jsou nám předkládány dva naprosto odlišné názory, že. Premiérka, a mnoho lidí s ní bude sympatizovat, tvrdí, že existuje příliš mnoho tolerance. Jestliže zrovna ne vůči lidem, kteří říkají, že budou zabíjet, ale vůči extremismu obecně, vůči extremistické ideologii. A pak člověk slyší lidi z muslimské komunity, kteří říkají: Proč se za to musíme my pořád omlouvat? My to nejsme. My jsme jen náboženství jako každé jiné.

Dal Babu: No, existuje ta debata. Některé části muslimské komunity říkají: Tohleto jsou drobní kriminálníci, kteří se pak zradikalizují, nemají nic společného s naší vírou, vůbec jí nerozumějí. Teď probíhá Ramadán, to je něco jako Vánoce. Lidé se postí, lidé jsou u svých rodin. Co máte co dělat v tu večerní dobu? Máte být doma a končit svůj půst. Víte, tohle nemá nic společného s islámem. Myslím, že realitou je, že existuje stále větší počet jednotlivců, kteří mají složité životy, nejsou schopni být součástí společnosti a ti pak hledají nějaké důvody, proč se přidat k islámu.

Moderátor: Ale ona existuje salafistická ideologie, která nutně sice vždy nepodporuje násilí, financují ji cizí mocnosti, a to vede lidi k tomu, aby začali uvažovat tímto způsobem.

Dal Babu: Muslimská komunita je zděšena úplně stejným způsobem. Jestliže si někdo sedne do dodávky a projede po chodníku po mostě v Londýně, charakter Londýna je takový, že každý dvanáctý obyvatel Londýna je muslim. V takovém případě je pravděpodobné, že mezi obětmi budou i muslimové. Podívejte se na bombový atentát v Londýně 7.7. 2005. Tehdy byly čtyři oběti muslimové. Realitou je, že tito lidé nemají nic společného s muslimskou komunitou a nijak ji nešetří. Jsou to násilní extremisté. Jsou to zlovolní, odporní jedinci. A my musíme udělat všechno, co je v našich silách, abychom je zatkli a uvrhli do vězení.


Zdroj v angličtině (audio) ZDE (od minuty 31.50)


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.)

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte. 

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


 

0
Vytisknout
8522

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2017