Policie ČR krade uprchlíkům jejich úspory. Poměry ve vazebních střediscích jsou otřesné

19. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE



Pán byl zadržen na českém nádraží a byl připoután pouty do rána. Byl šokován, že s ním česká policie zachází jako s gangsterem. Nečekal, že země, která je součástí Evropské unie, se bude k uprchlíkovi chovat takovýmto způsobem. Dva dny byl zadržován na policejní stanici, kdy se k němu celou dobu chovali velmi hrubě, i když ho nikdo fyzicky nenapadl. Byl potom poslán do nějakého tábora, nezná jeho jméno. Tam strávil týden a po tom týdnu byl poslán do dalšího tábora. Měl štěstí, že Bůh se o něj postaral, protože byl v tom táboře zadržován jen dva týdny, ale všiml si, že tam byli lidi všech národností, ze Sýrie, z Afriky a z dalších zemí, a někteří tam byli vězněni i déle než dva měsíce. Většina dostala dopis, který jim oznamoval, že budou zadrženi 30 dnů a pak od celníků dostali další dopis na dalších třicet dnů. U některých lidí byla ta lhůta šedesáti dnů zadržování překročena. Jsou dál zadržováni a neví, kdy budou propuštěni.

Když pána zadrželi, měl u sebe částku 325 euro v bankovkách a měl ještě nějaké mince. Po propuštění mu dali jenom 400 korun a pustili ho. Je v situaci, kdy je úplně bez peněz a neví, jak bude pokračovat.

Toto je jízdenka z Frýdku-Místku do Prahy-hlavního nádraží v ceně 325 Kč a 35 Kč místenka. Jízdenku si koupil z těch 400 korun, které dostal při opuštění tábora. Teď je již bez peněz.

Jsme v České republice zadržováni už dva měsíce. Nemáme dobré zkušenosti z detenčního tábora. Špatný stav tamní správy, nevyhovující oblečení, absence lékařské péče, to jsou jen některé z našich špatných zkušeností.

Zcela tam chybí pravidla, která by zaručovala lidské zacházení. Když mě policie zatkla, měl jsem 200 euro. Z toho jsem nic nedostal zpátky, jenom 400 Kč při propuštění z tábora.

Po 33 dnech v Bělé mě policie poslala do Vyšních Lhot. Byl jsem tam asi 27 dní a včera mě propustili. Propustili mě, aniž by mi dali mé peníze nebo jídlo a navíc mě propustili v devět hodin večer. Neměl jsem nic a neměl kde spát. Já jsem měl u sebe 200 euro, když mě zadrželi, ale někteří lidé měli i 1000 euro. Policie jim to vzala a nevrátila. Dostali jen 400 korun.

Když mě policie zadržela, řekla mi, že za to, že nemám vízum, jim musím dát pokutu 50 euro.

Lidé v táboře nemají oblečení. Občas přijde oblečení z nějaké sbírky, ale to nestačí zdaleka pro všechny.

Podobné je to s lékařem. Přijde na hodinu, půl hodiny, dostane se k němu pár lidí, a zase odejde. Když jsi nemocný, máš smůlu.

My přece nejsme trestanci, jenom uprchlíci.

Vyšní Lhoty jsou velmi špatné, například jsou tam špatné a špinavé záchody. A v jednom malém pokoji je tam 8-9 lidí.

Byli jsme dva měsíce zadržováni a nesměli jsme jít ven. Nesměli jsme v podstatě nic. Žádné mobily, ani telefonovat jsme nesměli. Jídlo bylo opravdu špatné a skoro stále stejné. Makarony, pořád totéž.

Stávalo se ale, že rozdělili rodinu. Manžela po dvaceti dnech propustili a manželka byla stále dál vězněna. A mého kamaráda poslali do Vyšních lhot, jeho manželku s dětmi nechali v Bělé.

V Bělé byly s námi ženy i děti, ve Vyšních Lhotách jsme byli pouze muži.

0
Vytisknout
6361

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2015