Izrael předal Ukrajině systém včasného varování před raketovými útoky

9. 10. 2024

čas čtení 2 minuty
Ukrajina obdržela od Izraele systém včasného varování před leteckými útoky známý jako Ceva Adom ("Rudý kód"), uvedl velvyslanec židovského státu v zemi Michail Brodskij v rozhovoru pro list Dzerkalo tižňa. Podle něj se proces protáhl "na mnoho měsíců", ale nyní jej lze považovat za dokončený. "Splnili jsme své sliby a předali ukrajinské straně vše, co musíme předat," zdůraznil.

Na otázku, proč tento systém ještě nefunguje, Brodskij poznamenal, žeukrajinská strana je již zodpovědná za jeho implementaci. Doporučil kontaktovat příslušné odbory s žádostí o komentář.

Velvyslanec byl také dotázán, zda se Ukrajina může spolehnout na staré systémy Patriot, které se Izrael chystá vyřadit z provozu, protože byly předány Američany na začátku 90. let. Brodskij řekl, že ještě neexistuje žádné konečné rozhodnutí, protože nyní Izrael potřebuje všechny systémy protivzdušné obrany k odražení raket z Íránu, Jemenu a Iráku, dodal.

V roce 2023 vešla ve známost skutečnost, že Izrael pracuje na přesunu systému včasného varování před leteckými útoky na Ukrajinu. Je schopen detekovat starty raket a dronů, vypočítat trajektorii jejich letu a s vysokou přesností vypočítat souřadnice místa dopadu. Tím se zužuje poloměr potenciálně nebezpečné zóny pro lidi v době ostřelování. Systém také určuje, kolik času mají ohrožení obyvatelé na nalezení úkrytu.

Zkoušky s Ceva Adom v Kyjevě začaly na jaře 2023. Ukrajinský velvyslanec v Izraeli Jevhen Kornijčuk vyjádřil naději, že bude nasazen v šesti městech země s více než milionem obyvatel.

Po ruské invazi požádala Ukrajina Izrael také o systém Iron Dome, ale byla odmítnuta. Tel Aviv trval na tom, že tento systém protivzdušné obrany nebyl určen k použití na rozsáhlých územích. V té době byl hlavou Izraele Naftali Bennett. S nástupem Benjamina Netanjahua k moci se nic nezměnilo. Zdůraznil, že Izrael Iron Dome na Ukrajinu nepředá, protože se obává, že systém padne do rukou Íránu, který podle západních zpravodajských služeb pomáhá Rusku ve válce dodávkami dronů a balistických raket.

Od samého začátku ruské invaze Izrael odmítal dodávat zbraně na Ukrajinu. Orgány židovského státu zdůrazňovaly, že se omezí na dodávky humanitární pomoci a nesmrtícího vybavení, vedené zájmy národní bezpečnosti.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

1
Vytisknout
883

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2024