Naomi Klein: Klíčové státy možná zmírní svou podporu pařížské klimatické dohody, aby se zavděčily Trumpovi

20. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Podle kanadské novinářky a dokumentaristiky Naomi Klein mohou protichůdná stanoviska Trumpovy administrativy ohledně setrvání či nesetrvání v pařížské dohodě signalizovat, že Bílý dům zvažuje vypracování lepší dohody. „Měli bychom si dávat velký pozor na to, co si pod lepší dohodou představuje prezident Trump nebo bývalý šéf ropné společnosti ExxonMobil Rex Tillerson,“ říká v relaci Democracy Now! Naomi Klein. 

Klein se domnívá, že Tillerson dalším světovým lídrům signalizuje, že pokud jsou schopni učinit nějaké ústupky, Spojené státy by v pařížské klimatické dohodě setrvaly. Skutečné nebezpečí tedy spočívá v těchto signálech, které Spojené státy vysílají svým partnerům, jmenovitě Francii, Kanadě i Velké Británii. Emmanuel Macron, Justin Trudeau a Theresa Mayová se podle novinářky v tomto ohledu stylizují do role zprostředkovatelů dialogu mezi Spojenými státy a zbytkem světa.       

Když byla pařížská klimatická dohoda uzavřena, vypukl velký povyk, protože byla nedostatečná. Jednotlivé státy mohly slíbit cokoliv, ale dohoda je k ničemu nezavazovala. Nicméně mohlo být ještě hůře, jak míní Klein. „Může nastat situace, kdy se Evropě a dalším světovým hráčům podaří dohodu zmírnit, aby se zavděčili Spojeným státům, což by se líbilo představitelům ropného průmyslu,“ soudí Klein.    

Prezident Donald Trump zrušil program jeho předchůdce s názvem Plán čisté energie, který měl být hlavním přínosem USA pařížské dohodě. Plán čisté energie počítal s výraznou redukcí emisí, jež produkuje americký uhelný průmysl, avšak v současnosti probíhá jeho likvidace. „Nyní záleží na tom, do jaké míry ostatní země budou následovat Spojené státy,“ říká Klein.      

Je třeba, aby bylo podpořeno úsilí jednotlivých států USA i snahy dalších zemí, jež chtějí dostát svým klimatickým závazkům. Avšak podle novinářky hrozí nebezpečí, že se země, jako jsou Francie, Kanada a Velká Británie, mohou vydat opačným směrem, aby se zavděčily Spojeným státům. Světoví lídři, jmenovitě Macron a Trudeau, se patrně domnívají, že je v jejich moci přimět Trumpa, aby od dohody neodstupoval. „To by ale znamenalo, že by se už tak slabá dohoda ještě více oslabila a vítězem by se stal ropný průmysl,“ konstatuje Naomi Klein.       

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6831

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2017