Symbol který byl zneužit

14. 8. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
"Věřím že v tomto osvíceném věku je jen málo lidí přesvědčených o něčem jiném, než že otroctví jako instituce je v každé zemi politickým a morálním zlem. Je zbytečné vysvětlovat jeho nevýhody." 

Robert E. Lee v dopise ženě, 1856

"Bojoval jsem proti lidem ze Severu, protože jsem si myslel, že se snaží vzít Jihu jeho nejsvatější práva. Ale nechoval jsem vůči nim nikdy zahořklé či mstivé pocity a neuplynul ani den, abych se za ně nemodlil."


Záminkou k orgiím rasistů a neonacistů v Charlottesville se o víkendu stalo odstranění sochy velitele Armády Severní Virginie v době americké občanské války, generála Roberta Edwarda Leeho.

Lee byl nepochybně nejlepším konfederačním generálem, což dobře věděli i politici Unie, když se jej neúspěšně pokoušeli získat na svou stranu. Lee nabídky odmítl - ale nikoliv z loajality k projektu Konfederace, proti němuž měl již mnoho let před roztržkou zásadní výhrady, ani proto, že by chtěl vést válku za zachování otroctví. Rozhodl se tak z loajality ke své rodné zemi, Virginii.

Podobně jako Thomas Jefferson představuje i Lee mimořádně kontroverzní postavu. Také on vlastnil otroky a chápal otroctví jako "výchovu", kterou musí Afričané projít, než se budou později moci zapojit do svobodné společnosti. Oponoval rozšíření volebního práva na Afroameričany a zachoval si řadu předsudků vůči nim až do konce života.

Na druhé straně rasistou v tom smyslu, jaký je běžný u dnešních zastánců tzv. bílé nadřazenosti, Lee rozhodně nebyl. Po skončení občanské války dlouhodobě vystupoval za občanský smír, proti jižanským radikálům a proti rasovému násilí.

Příznivci Ku Klux Klanu a dalších ultrapravicových organizací se tedy památky generála Leeho dovolávají neprávem. Lee spolu s Jeffersonem náleží k problematické a nedůsledné tradici křesťanského univerzalismu, která stála u kolébky Spojených států. Nikoliv k tradici ohánějící se údajnou rasovou nadřazeností a podřadností. Před občanskou válkou a znova po ní byl zastáncem smířlivé, disciplinované, konsensuální politiky krotící vášně, nikoliv zuřivého a nenávistného radikalismu.

S rozhodnutím místních úřadů v Charlottesville odstranit Leeho sochu z univerzitního kampusu můžete nebo nemusíte souhlasit - ale šlo o rozhodnutí zcela legitimní a není obtížné pochopit důvody, proč je Lee stále považován za osobnost nejednoznačnou a kontroverzní.

V případě Leeho stojí rozhodně za to přemýšlet, které z jeho názorů byly správné, které obhajitelné (v dobovém kontextu) a které mylné.

U těch kdo se dnes ohánějí odkazem konfederačního generála ale není žádného zvláštního úsilí třeba. Prvoplánoví rasisté a nenávistníci nemají v žádné slušné společnosti co dělat - a není věcí pravolevého ani liberálněkonzervativního stranického hašteření účelově zpochybňovat základy civilizovaného soužití.

0
Vytisknout
12127

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2017