Britská prokuratura zkoumá trestní oznámení proti aktivistům za brexit, kteří voličům před referendem lhali

8. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Trestní oznámení proti aktivistům za brexit z předvolební kampaně Vote Leave a Leave.EU za to, že voličům před červnovým referendem lhali, podala nezávislá slupina, v jejímž čele stojí profesor Bob Watt, expert na volební právo z univerzity v Buckinghamu.

Podle britského volebního zákona je tzv. "nevhodný vliv" považován za korupční praxi. Jeho součástí je i užití "podvodného argumentu či výmyslu" ve snaze "ochromit nebo mít v úmyslu ochromit svobodný průběh voleb".

Trestní oznámení, které Watt a jeho kolegové vypracovali, se soustřeďuje na "příklady, kdy aktivisté za brexit tvrdili skutečnosti, o nichž věděli, že jsou zavádějící", jako například bylo často citované lživé tvrzení, že členství v EU stojí Británii 350 milionů liber týdně. Jiným lživými tvrzeními v letácích stoupenců brexitu byly výroky, že firmy Nissan a Unilever podporují odchod Británie z EU, stejně jako tvrzení, že "do EU vstupuje Turecko" a tvrzení, že "Británie nemá kontrolu nad vlastními hranicemi".

Pokud by bylo trestní stíhání úspěšné, neovlivnilo by to výsledek referenda, ale vedlo by to k soudnímu potrestání jedinců, kteří činili lživé výroky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4582

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2016