Brexit: Jaká je to pro zbohatlíky všechno zábava a legrace!!

11. 7. 2016

čas čtení 3 minuty

Brexit je pro skupinku anglických zbohatlíků nástrojem pro to, jak si uchovat moc

Brexit je protielitářská revoluce, v jejímž čele stanuli příslušníci elity - šlo o puč, který provedla jedna skupina absolventů luxusních soukromých škol proti druhé, napsal v deníku Financial Times Simon Kuper. Byli to bohatí studenti v Oxfordu, členové tamějšího zbohatlického Bullingdon Clubu.

Jejich zájmem bylo řečnictví. Od doby, kdy jim bylo šest let, byli tito lidé vzdělávání, aby uměli dobře mluvit a psát. Tito zbohatličtí synové chtěli sami vládnout Británii: nechtěli, aby byla jejich moc jakkoliv omezována ze zahraničí. Euroskepse příslušníků britské Konzervativní strany byla a je nástrojem, jak zachránit pro sebe vlivné politické a mocenské posty. Bylo to podobné, jako když pařížští taxíkáři bojují proti příchodu internetové taxíkářské společnosti Uber.

Tito absolventi luxusních zbohatlických škol se snažili desítky let vyvolat u britských voličů nenávist vůči Evropské unii. Avšak, jak přiznal Michael Gove v roce 2005, voličům to bylo jedno, zda jim vládne Londýn nebo Brusel, a nenávist vůči EU se v nich vzbouzet nedařilo. A tak se aktivisté za brexit zaměřili na něco, co mnoha britským voličům jedno není: na imigraci. Pro lidi jako Boris Johnson byla kampaň před referendem o brexitu stejná jako někdejší studentské debaty v Oxfordu. I tady se používala rétorika a humor.

V Británii se totiž používá humoru k umrtvení a k ukončení konverzace, když začne hrozit nebezpečí, že by se mohla stát emocionálně seriozní, anebo nudnou či příliš odbornou. Z toho vyplynulo Johnsonovo známé prohlášení: "Já jsem pro to, aby se vlk nažral, i pro to, aby koza zůstala celá".

Jakmile Britové hlasovali pro brexit, čelní aktivisté za brexit Boris Johnson a David Hannan lehkomyslně informovali veřejnost, že se imigrace nijak omezovat nebude. Není to překvapivé, absolventi zbohatlických soukromých škol nemají problém s imigrací. Jestli žijí v nudných anglických provinčních městech Poláci nebo Bangladéšané, to je jim přece úplně jedno.

Ukázalo se také, že absolventi zbohatlických soukromých škol prosazující brexit neměli žádný plán jak brexit realizovat. Zřejmě to považovali za nudnou vládní záležitost, kterou ať si vyřeší upracovaní státní úředníci. Boris Johnson strávil víkend po hlasování o brexitu hraním kriketu! Ve slavné tradici zbohatlických britských soukromých škol je Boris Johnson diletant, který se prostě jen tak amatérsky "o něco pokusil".

Nyní směřuje Británie k hospodářské krizi. Když jsem se o tom zmínil v emailu jednomu absolventu soukromé zbohatlické školy, kritizoval mě: "Zbytečně se staráte o krátkodobý finanční dopad brexitu. Zvítězila demokracie." Ano, chápu to. Když vyděláváte 200 000 liber ročně, hospodářská krize pro vás není problém. Pokud vyděláváte 20 000 liber ročně, je to vaše osobní krize. Pokud vyděláváte 15 000 liber ročně, brzo nebudete mít na potraviny pro své děti.

No, ale absolventi zbohatlických soukromých škol už dnes o brexit ztratili zájem, nejprve si všichni navzájem vrazili kudlu do zad a nyní usilují o protekci pro sebe u svých kandidátů ve volbách na novou předsedkyni Konzervativní strany. Jaká je to všechno pro ně zábava a legrace!!

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12972

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2016