Co dělali uprchlíci při vánočních záplavách v Anglii

9. 1. 2016

čas čtení 2 minuty



Když povodně zasáhly Rochdale, čtvrť v Manchesteru, místní lidé se dali dohromady a začali pomáhat majitelům zničených bytů a podniků. Jedním z těch místních lidí byl Yasser al-Jassem, pětatřicetiletý syrský uprchlík, píše buzzfeed.com.

"Když jsem viděl v televizi záběry těch povodní, viděl jsem, jak voda zaplavuje města a domy, bylo to hrozné," řekl al-Jassem Buzzfeed News. "Chtěl jsem pomoci, ale nevěděl jsem jak."

Našel způsob jak pomoci. Dal dohromady syrskou komunitu uprchlíků v Manchesteru, jejíž členové se setkávají, protože si navzájem pomáhají se svým novým životem v Anglii a zařídil, že se Syřané vydali hromadně plnit pytle s pískem na pomoc místním lidem. Její úsilí zaujalo světová média.

"Dva z nás jsou lékaři, jeden je učitel, dva jsou studenti, jeden studuje na Manchesterské univerzitě," řekl al-Jassem. "Bylo to všechno na poslední chvíli. Začali jsme pracovat okamžitě. Někteří místní lidé se ptali, jestli si nechceme odpočinout, nebo nám nabízeli čaj, ale my jsme řekli, že to musíme dodělat do tmy. Mimochodem, já nechci říkat, že pomáháme," dodal al-Jassem. "Říkám, že je to naše povinnost. Teď, když tady žijeme, musíme být součástí komunity. Známe utrpení lidí, víme moc dobře, co to znamená být bez střechy nad hlavou. My jsme byli bez střechy nad hlavou, vybombardovali nám domovy a přišli jsme o všechno. A teď jsou tady lidi, kteří přišli o všechno, voda zaplavila jejich příbytky."

Al-Jassem žil patnáct let v Damašku, kde studoval a vyučoval v místních školách. Když začala r. 2012 válka, vrátil se do rodného města Manbej a stal se dobrovolným řidičem sanitky. Ale pak ovládl jeho město Islámský stát a on byl donucen uprchnout ze země, když Islámský stát zabil jeho bratra.

"Poté, co Islámský stát zabil mého bratra, byl jsem v nebezpečí. Taky mě hledal Asadův režim. Moji rodiče mě prosili, abych odešel do zahraničí. Říkali, že nechtějí, abych zemřel jako můj bratr."

Al-Jassem odešel ze Sýrie loni v Dubnu a podnikl stejnou nebezpečnou cestu do západní Evropy jako statisíce dalších uprchlíků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8705

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2016