Německý ministr spravedlnosti: "Silvestrovské útoky musely být organizovány"

11. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


"Jestliže taková horda lidí se shromáždí k páchání trestných činů, to se zdá být nějakým způsobem plánováno," řekl Heiko Maas, německý ministr spravedlnosti, bulvárnímu deníku Bild. "Nikdo mi nedokáže říct, že to nebylo zkoordinováno nebo připraveno."

"Všechny vazby musejí být pečlivě prověřeny," řekl Maas. "Existuje podezření, že bylo vybráno určité datum, během něhož se očekávaly davy. To by dalo věci nový rozměr."

Někteří syrští uprchlíci uvedli, že by uvítali přísnější kontroly příchozích. "Nyní přichází už tolik lidí z jiných zemí, kteří si kupují falešné dokumenty, falešné pasy a předstírají, že jsou ze Sýrie. Zneužívají Německa a činí to obtížnějším pro nás, kteří opravdu potřebujeme bezpečí," řekla jedna Syřanka, která nedávno dorazila do Německa.

Do Německa stále přicházejí velké počty uprchlíků navzdory zimnímu počasí a žádná evropská země nereagovala pozitivně na apely z Německa, aby udělala pro uprchlíky víc. Západoevropské země se vstřícnou politikou vůči uprchlíkům jako Švédsko varují, že situaci přestávají zvládat a mnozí představitelé zemí v bývalém východním bloku říkají ještě drsnější věci. Český prezident Miloš Zeman v prosinci charakterizoval příchod uprchlíků do Evropy jako "řízenou invazi", připomíná list Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9198

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2016