Aktivisté budou žalovat Británii za prodej zbraní Saúdské Arábii, které zabíjejí civilisty

11. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Právníci jednající pro Kampaň proti obchodu se zbraněmi (CAAT) zintenzivnili právní kroky proti britskému ministerstvu podnikání, inovací a kvalifikací, které schvaluje vývozní licence. Obvinili jej, že porušilo svou právní povinnost bránit porušování mezinárodního humanitárního práva.

V devatenáctistránkovém dopise CAAT varuje britskou vládu, že její odmítnutí suspendovat současné vývozní licence na export zbraní do Saúdské Arábie, které mohou být používány ve válce v Jemenu, je protizákonné. Dopis cituje "Společný postoj Rady EU vůči prodeji zbraní", podle něhož je Británie povinna zrušit vývozní licence, pokud existuje "jasné riziko", že zbraně mohou být použity pro porušování mezinárodního humanitárního práva.

Právníci CAAT dali britské vládě 14 dnů k tomu, aby licence na vývoz zbraní do Saúdské Arábie suspendovala. Pokud to neučiní, zahájí právní kroky proti britské vládě, která by pak musela u britského Nejvyššího soudu vysvětlovat, jaké kroky učinila, aby bylo zajištěno, že britské zbraně nejsou používány v Jemenu proti civilistům.

"Britské zbraně jsou hlavním nástrojem v bombardovací kampani, která usmrtila tisíce lidí, zničila životně důležitou infrastrukturu a vyvolala napětí v regionu," konstatoval Andrew Smith z CAAT. "Británie se na tomto ničení podílí tím, že dál podporuje saúdské letecké údery a poskytuje Saúdské Arábii výzbroj, navzdory silným důkazům, že jsou páchány válečné zločiny."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5837

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2016