Íránská uprchlice: "Útoky v Kolíně nad Rýnem byly koordinovány"

8. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Pětatřicetiletá Lieli Shabani sdělila deníku Guardian, že viděla tři arabsky mluvící muže, kteří "jasně dávali instrukce a mnoho mužů řídili".

Shabaniová konstatovala, že pozorovala události ze schodů katedrály poté, co se vydala do centra Kolína, aby tam zažila svůj první německý Nový rok, osm měsíců poté, co přišla do Německa jako žadatelka o politický azyl z Íránu. Byla šokována, jak nonšalantně se německá policie chovala. "Zdálo se, že tomu prostě nechávají volný průběh. Dívala jsem se, jak muži odpalovali horizontálně do davu velké rachejtle a policisté prostě jen stáli na kraji náměsti s rukama v bocích."

Shabaniová popsala "koordinační taktiku" mužů. "Sledovala jsem po určitou dobu, jak pokyny vydávali tři elegantně oblečení muži. V jednu chvíli k nim přistoupila skupina tří nebo čtyř mužů, dostali od nich instrukce a odešli zpět do davu. Pak přišla další skupina čtyř nebo pěti mužů, gestikulovali různými směry a byli zase posláni zpět do davu.

Muži občas udělali pauzu a dělali selfies na svých mobilech. Měli na sobě "elegantní sportovní oděv", "takový, jaký nosí rappeři, elegantní tenisky, baseballové čepice".

"Zdálo se mi, že jasně ty události řídí," řekla Shabaniová a charakterizovala události večera jako "chaotické". Shabaniová, učitelka v mateřské školce, si způsobila pěticentimetrovou ránu na pravé ruce, když musela zasáhnout, aby odpálená rachejtle neexplodovala v kočárku jejího tříletého dítěte. "Viděla jsem, jak přilítá, a na poslední chvíli jsem to rukou zastavila," řekla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13578

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2016