Švýcaři odmítli schválit nejvyšší minimální mzdu na světě

19. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

75 procent švýcarských voličů odmítlo návrh Švýcarské odborové federace, podporovaný Socialistickou stranou a Stranou zelených, na vytvoření minimální mzdy ve výši 22 švýcarských franků, tedy asi 483 Kč za hodinu, za pětatřicetihodinový pracovní týden. Vláda návrh kritizovala a poukazovala, že by vedl k bankrotu menších podniků.

Při přepočtení na dvaačtyřicetihodinový týden by to bylo podle OECD přibližně 275 Kč na hodinu. Stejným způsobem vypočítaná minimální mzda je podle OECD nejvyšší v Lucembursku (209 Kč/hod), ve Francii (208 Kč/hod), v Austrálii (200 Kč/hod), v Belgii (195 Kč/hod) a v Holandsku (186 Kč/hod).

Švýcaři navrhli tuto minimální mzdu v důsledku vysokých nákladů na živobytí v městech, jako je Ženeva a Curych. Požadovali minimální mzdu 4000 franků měsíčně, protože činže, zdravotní pojištění a potraviny jsou ve Švýcarsku nesmírně drahé.

Většina voličů ale souhlasila s vládou a s podnikateli, kteří argumentovali, že zavedení takové minimální mzdy by jen vedlo k dalšímu zvýšení životních nákladů ve Švýcarsku.

Mezitím některé další země zavádějí minimální mzdu. Německo ji v současnosti nemá, ale Angela Merkelová ji schválila na rok 2015 ve výši 228 Kč/hod. Německý parlament o tom bude debatovat letos v létě. V Americe plánuje primátor města Seattle minimální mzdu pro své město ve výši 294 Kč/hod, což je v podstatě dvojnásobek americké minimální mzdy. Návrh ze Seattle vyvolal minulý týden stávky pracovníků fastfoodových restaurací ve 150 městech v USA a v dalších zemích světa.

Loni v listopadu zakázali švýcarští občané v referendu poskytovat ředitelům soukromých firem zlaté padáky a zlaté přijímací dary poté, co farmaceutická firma Novartis schválila pro svého odcházejícího předsedu správní rady zlatý padák ve výši 72 milionů švýcarských franků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8211

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2014