Rusko podepsalo smlouvu s Čínou na dodávky zemního plynu po dobu třiceti let v hodnotě 400 miliard dolarů

21. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Odborníci varují, že to povede k zvýšení cen plynu v Evropě

Rusko a Čína podepsaly dohodu na dobu třiceti let o tom, že ruský podnik Gazprom dodá Číně zemní plyn v hodnotě 400 miliard dolarů. Vyplývá z toho, že se Rusko obrací v době ochlazených vztahů k Západu směrem na východ.

Dohodu o každoroční dodávce 38 miliard krychlových metrů plynu podepsaly státní firmy Gazprom a čínská CNPC za přítomnosti šéfů obou států, Vladimíra Putina a Xi Jinpinga na závěr Putinovy dvoudenní návštěvy v Pekingu.

Ruský prezident o tuto dohodu usiloval během jednání trvajících téměř deset let, charakterizoval dohodu jako "největší v oblasti plynu během éry Sovětského svazu i Ruska".

Avšak jeden britský energetický odborník varoval, že to může vést k zvýšení cen plynu pro evropské spotřebitele, kteří stále více závisejí na Rusku a nyní čelí čínské konkurenci. Aled Jones z Anglia Ruskin University varoval, že nový ruský plynovod do Číny zvýší od roku 2018 konkurenci o zemní plyn a to velmi pravděpodobně povede ke zvýšení cen plynu v Evropské unii.

Alexej Miller, generální ředitel Gazpromu, uvedl, že cena ruského plynu, na níž se údajně Čína a Rusko dohodly až ve středu ve čtyři hodiny ráno pekingského času, je tajná, ale odhaduje se, že je to více než 400 miliard dolarů.

Zdá se, že Číňanům se podařilo zajistit si nižší cenu, než jakou Rusko chtělo, a dohoda bude pro Rusko znamenat ztrátu, nejméně pro prvních několik let po začátku operací r. 2018.

Podle Vladimira Milova, bývalého náměstka ruského ministra energetiky, chtělo Rusko otevřít nové trhy po nepřátelské reakci Západu na ukrajinskou krizi. USA a EU vyhrožují Rusku hospodářskými sankcemi, avšak Čína zůstala v tomto konfliktu nestranná a je více nezávislá na americkém nátlaku než jiné velké ekonomiky.

Pokud bude dodáno do Čínu z Ruska každoročně 38 miliard krychlových metrů plynu, cena plynu je podle analytiků asi 350 dolarů za tisíc krychlových metrů. To je cena, kterou požadovala Čína, zatímco Gazprom údajně chtěl 400 dolarů za tisíc krychlových metrů. Miller se předtím vyjádřil, že dodávky plynu mohou stoupnout až na 60 miliard krychlových metrů ročně.

Do západní Evropy prodával Gazprom v roce 2013 plyn podle agentury Bloomberg za průměrnou cenu 380,50 dolarů za tisíc krychlových metrů. Rusko dodává asi 30 procent zemního plynu Evropě.

Rusko bude muset otevřít nová těžební ložiska a vybudovat plynovod. Bude to obří a nákladný podnik. Plynová pole Chajanda a Kovykta jsou daleko na východní Sibiři. Plynovod "Síla Sibiře" povede do Číny před Vladivostok celých 4000 km přes bažinaté, hornaté a seismicky aktivní prostředí. Podle Putina investuje Rusko do projektu 55 miliard dolarů a Čína nejméně 20 miliard dolarů.

Rusko údajně zrušilo zákaz zahraničního vlastnictví strategického kapitálu a to umožní čínským firmám podílet se na rozvoji plynových polí a stavbě plynovodu. Putin údajně nabídl Číně zrušení daní na dobývání přírodních zdrojů, Čína nabídla zrušení dovozních cel.

Analytikové nicméně předpokládají, že během prvních let provozu nebude plynovod přinášet zisky.

Rusko a Čína také posílují vojenskou spolupráci. Zahájily společné vojenské cvičení ve Východočínském moři u ostrovů, které ovládá Japonsko, které se o ně sváří s Ruskem i s Čínou. "Máme mocné nepřátele, ale nemáme mocné přátele, proto potřebujeme podporu takového gigantu, jako je Čína," řekl Ruslan Puchov, ředitel Centra pro analýzy strategií a technologií v Moskvě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11542

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2014