Při útoku na ukrajinské vojenské stanoviště zahynulo 14 osob

22. 5. 2014

čas čtení 2 minuty



Toto je český překlad výše uvedené televizní reportáže:

"Je to vyhlášení války a my tu výzvu přijímáme." To byla slova prozatímního ukrajinského premiéra v den, kdy jeho země utrpěla dosud největší vojenské ztráty v konfliktu se separatisty na východě, konstatovaly ve čtvrtek večer Channel Four News. Separatisté usmrtili nejméně čtrnáct ukrajinských vojáků a Ukrajinci reagovali ostřelováním civilní oblasti v jednom východoukrajinském městě. Varujeme, že tato reportáž našeho reportéra Alexe Thompsona obsahuje záběry, které někteří diváci mohou považovat za děsivé.

Jak to řekl dnes jeden místní člověk: "Válka začala." Jsou to nejhorší ztráty na životech, které dosud utrpěla ukrajinská armáda. Separatistické jednotky zaútočily před úsvitem na toto vojenské kontrolní stanoviště a usmrtily nejméně čtrnáct jejich vojáků.

Ukrajinský voják: "Je to strašné o tom jenom mluvit. Tři moji přátelé padli. Ani nemohu vytáhnout jejich mrtvoly. Bojová jednotka tam na poli leží už půl hodiny."

Vystavené zbraně a vybavení, zkonfiskované dnes od ukrajinské armády. Nově vyhlášená Doněcká republika uvedla před týdnem, že bude jednat s ukrajinskou armádou jako s okupačními jednotkami. Dnes, jak se zdá, začali plnit tento příslib.

Muž, který jako svoje jméno uvedl jen přízvisko "Běs", byl velitelem dnešního útoku. "Dnes ráno jsme zničili kontrolní stanoviště fašistické ukrajinské armády, vyslané na území Doněcké republiky."

Nebyl to jediný útok. Ukrajinská vojenská stanoviště se údajně stala terčem útoků také v Rubižném, ve Volnovaše, jak jsme viděli, ve Stanici Luhansk a v Krasonodonu. Kyjev, nepřekvapivě, přijal dnešní krveprolití jako vyhlášení války.

Arsenij Jaceňuk: "Ukrajině vyhlásili válku. My tuto výzvu přijímáme a všechny pokusy narušit prezidentské volby a zmocnit se ukrajinského území budou neúspěšné."

Ukrajina proto dnes hrála putinovskou hru - předvedla médiím vojenské cvičení pro občanskou válku.

Na východě Ukrajiny se však střílelo doopravdy. Zinajda Packan stojí uprostřed svého domu, který poškodila v noci ukrajinská armáda.

Zinajda Packan: "Já jsem Ukrajinka a tohle udělali Ukrajinci. Musíme být na sebe navzájem hodní. Bývali jsme na ty lidi hodní, a oni nás teď zabíjejí. Co se to děje?"

Žije ve Slovjansku, v jednom z několika měst, ovládaném separatisty v oblasti, kterou nyní nazývají Doněcká republika. A to, co se děje, je, že dnes večer se země propadá do války.

0
Vytisknout
8383

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2014