Ve Francii "zvítězila v eurovolbách ultrapravicová Národní fronta"

25. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Francouzská nacionalistická extremně pravicová Národní fronta v eurovolbách zřejmě na hlavu porazila vládnoucí socialisty a mainstreamové konzervativce. Celkově bylo v eurovolbách zvoleno bezprecedentní množství poslanců nepřátelských vůči Evropské unii nebo skeptické vůči ní. Je to obrovské vyjádření nedůvěry v evropskou politickou elitu.

Podle průzkumů uskutečněných u východů z volebních místností získala Národní fronta Marine Le Penové více než 25 procent hlasů a umístila se tak jako první. Podobnou podporu získala v Dánsku nacionalistická protiimigrantská dánská Lidová strana. V Rakousku získala ultrapravicová Strana svobody podle předpovědí pětinu hlasů a v Řecku drtivě zvítězilo extremně levicové hnutí Syriza Alexise Tsiprase. V Německu lehce zvítězili křesťanští demokraté Angely Merkelové, avšak Německo také zvolilo své první euroskeptiky z Alternativy pro Německo a také svého prvního neonacistického poslance z Národní demokratické strany Německa, která hájí Hitlera.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Čokoládový miliardář Porošenko "zvítězil v ukrajinských volbách"

25. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Z průzkumů provedených u východu z volebních místností na Ukrajině vyplývá, že prý čokoládový miliardář Petro Porošenko zvítězil už v prvním kolem ukrajinských prezidentských voleb. Získal prý více než 55 procent hlasů. Bývalá premiérka Julia Tymošenková se prý umístila na vzdáleném druhém místě. Celkem bylo 18 kandidátů. Proruští separatisté narušili volby na východě Ukrajiny.

Porošenko (48) řekl reportérům v Kyjevě: "Jsem přesvědčen, že tyto volby musejí konečně přinést Ukrajině mír. Zastavit chaos a zabránit teroru banditů na východě."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na Ukrajině byly zahájeny prezidentské volby, avšak východ země zůstal doma

25. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Účast v prezidentských volbách je velká v hlavním městě Ukrajiny Kyjevě a na západě země, avšak většina volebních místností na vzbouřenci ovládaném průmyslovém východě zůstala uzavřena.

"Ukrajina je nyní jiná země, takže netuším, proč bychom se měli účastnit těchto voleb," řekla jedna žena ve vzbouřenci ovládaném Doněcku. "Na výsledku těchto voleb nám nezáleží."

Západ považuje prezidentské volby za důležitý krok, který má zabránit dalšímu rozčlenění Ukrajiny poté, co Rusko anektovalo v březnu černomořský poloostrov Krym po svržení prokremelského prezidenta Viktora Janukovyče.

Papež František požaduje ukončení "nepřijatelného" izraelsko-palestinského konfliktu

25. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Během své návštěvy Betléma na západním břehu Jordánu požadoval papež František ukončení "stále více nepřijatelného" palestinsko-izraelského konfliktu. Vyjádřil se tak během své třídenní návštěvy na Blízkém východě. Když posléze celebroval mši pod širým nebem, vyzval izraelského a palestinského prezidenta, aby se přijeli s ním do Vatikánu společně modlit za mír.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ohrozí kritika z Financial Times Nobelovu cenu pro Pikettyho?

25. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Ještě před několika dny měl ekonom Thomas Piketty svět u nohou. Přednášel v Bílém domě, v Mezinárodním měnovém fondu a v OSN. Jeho rozsáhlá kniha Kapitál v jednadvacátém století byla založena na jednoduchém argumentu: že dynamika akumulace bohatství způsobuje prohlubování globální nerovnosti a ochromuje hospodářský rozvoj. Knihu chválili ekonomové i vedoucí podnikatelé.

Lord Turner, bývalý předseda brtiské Financial Services Authority, charakterizoval Pikettyho Kapitál v jednadvacátém století jako "pozoruhodné dílo" a držitel Nobelovy cenu Paul Krugman napsal v New York Review of Books, že Pikettyho dílo "změní způsob, jak uvažujeme o společnosti, i způsob, jak provádíme ekonomii".

PŘEČETLI JSME:

25 věcí, co neříkejte Čechům (ani za nic!)

25. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

My Češi sice o vlastní zemi dohromady moc nevíme, ale jak by se o nás někdo otíral, líbit si to nenecháme. Svým zahraničním kamarádíčkům, co se chystají do Prahy na chlastačku, rozhodně poraďte, aby tyhle věty v blízkosti někoho, kdo je z Česka, nevypouštěli z pusy. Nebo ho umlátíme ponožkama. Vytaženejma ze sandálů. Čtěte.

1. V Československu je tak krásně!

2. Kdo je Havel?

3. Ale nejste všichni alkoholici, ne?

4. Jaktože je tady tolik kurev?

5. Nemám rád pivo.

6. Jsem vegetarián.

7. Čeština, to je stejný jak ruština, ne?

Kompletní článek ZDE

Voličova bezmoc

24. 5. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

"Myslím si, že volební účast je právo každého občana, ale je to - a to je můj soukromý názor - také povinnost. Za Masarykovy První republiky dokonce u nás byla volební povinnost - i dnes je v některých zemích jako v Belgii, Lucembursku nebo Austrálii - a ten, kdo nešel k volbám, zaplatil mírnou pokutu, která šla do státního rozpočtu...", uvedl mimo jiné k národním parlamentním volbám prezident republiky, Miloš Zeman.

Hned se jistě najdou ti, kteří ho za taková slova označí za totalitáře, který chce, aby někdo někoho povinně volil.

Občan, který má ve vyřizování nový občanský průkaz, ztrácí volební právo

24. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

Ačkoliv dle Ústavy České republiky (§ 18 odst.3) " Právo volit má každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let", není to pravda, píše Eva Čižmářová.

Občané, kteří dosáhli věku 18 let a kteří mají ve vyřizování občanský průkaz, např. proto, že má uplynout brzy jeho platnost, obdrží tzv. Potvrzení o občanském průkazu. Pokud takový občan nevlastní platný cestovní, diplomatický nebo služební pas České republiky anebo cestovní průkaz má podle § 36 odst. 3 zákona č. 62/2003 Sb., o volbách do Evropského parlamentu smůlu. Je připraven o své ústavní právo a je mu znemožněno volit. To je tedy "vysoce kvalitní" ustanovení zákona.

Posílení euroskeptických stran v EU "povede k zrychlení její integrace a federalizace"

24. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Tento zajímavý názor vyjádřil v rozhlase BBC v sobotu dopoledne mluvčí švédské organizace Open Europe. Konstatoval, že největší vliv si v Evropském parlamentu zachovávají socialistický klub a centristicky pravicový poslanecký klub, které už nyní hlasují shodně v 75 procentech případů. Podle mluvčího švédské organizace Open Europe bude případné posílení extremistických, pravicových a euroskeptických stran po nynějších eurovolbách znamenat, že dojde v Evropském parlamentě k polarizaci: establishmentové sociálnědemokratické a centristicky pravicové strany se ještě více semknou, aby z rozhodování vytlačily "extremisty". Povede to k zrychlené federalizaci a integraci Evropské unie, což může mít ve střednědobé perspektivě kontraproduktivní důsledky, vedoucí k vzniku silných euroskeptických stran, které mohou EU rozbít.

Rekordní volební účast do Evropského parlamentu

24. 5. 2014 / Wenzel Lischka

čas čtení 5 minut

Volby do Evropského parlamentu dnes v sobotu 24. 5. 2014 sice ještě probíhají, ale již je zřejmé, alespoň v našem volebním okrsku, že tentokrát bude účast u voleb jistě rekordní. Rekordní bude ze dvou důvodů. Jedním je ten, že účast bude zaznamenaná (z angl. record), a potom, že asi překoná světový rekord minimální účasti voličů u voleb.

Putin "bude respektovat výsledky nedělních prezidentských voleb na Ukrajině"

24. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vladimír Putin vyslal dosud nejsilnější signál, že Rusko zmírňuje svou politiku vůči Ukrajině. Zdůraznil totiž, že Moskva "bude respektovat volbu ukrajinských občanů" a bude spolupracovat s ukrajinskou vládou, poté, co bude v neděli zvolen nový ukrajinský prezident.

Separatistické úřady na východě Ukrajiny však varovaly, že učiní vše, co bude v jejich silách, aby prezidentské volby narušily. Uvedly, že neplánují na svém území pořádat "prezidentské volby sousední země" a zahájily kampaň teroru a zastrašování vůči volebním místnostem a volebním činitelům.

Putin obviňuje Západ, že vyvolal krizi na Ukrajině, a vyjádřil se, že Ukrajina nyní zažívá "plnou občanskou válku". Avšak v pátek zdůraznil, že Rusko bude respektovat výsledky prezidentských voleb na Ukrajině.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘEČETLI JSME:

Češi přišli o řadu příležitostí, protože se nezajímají o dění v Evropské unii

24. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Ještě jsme mentálně nedozráli k tomu, abychom se cítili jako členové Evropské unie. A to ani jak obyvatelé České republiky, tak ani politická a mediální elita. Nedospěla k tomu, aby se nějak silně zajímala o to, co se v europarlamentu děje. A přitom ty věci do značné míry určují naši politickou realitu.

My jsme se s Unií nesžili. Nesžili jsme se s ní na politické úrovni, což je ještě horší. Myslím si, že co se týče českého státu, zůstala spousta příležitostí nevyužitých.

Jeden skutečně razantní příklad. Proč nás objíždí vysokorychlostní železnice, která jede po trase Drážďany, Pasov a Vídeň? A míjí přirozenou trasu Drážďany, Praha, Brno a Vídeň? Já jsem ještě neslyšel, že by někdo z médií zodpovědným politikům položil k této věci otázku.

Rozhovor s končícím europoslancem Janem Březinou ZDE

Slovenským katolickým rodičům se nepodařilo v Británii zabránit tomu, aby byly jejich děti předány k výchově homosexuální dvojici

24. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Slovenská katolická manželská dvojice romského původu obvinila komunální úřad v anglickém Kentu, že se pokouší o sociální inženýrství tím, že jim odebral dva syny a předal je k výchově anglické homosexuální dvojici. Odvolání romských katolických manželů ze Slovenska bylo u anglického Nejvyššího soudu tento měsíc odmítnuto. V rozsudku uvedl soudce Sir James Munby, že slovenská manželská dvojice neměla podle zákona žádné důvody k odvolání.

Během soudního slyšení obvinili rodiče dětí komunální úřad v Kentu, že se pokouší adopcí proměnit jejich romské slovenské děti ve středostavovské Angličany a že jejich synové tak budou odcizeni od své rodiny a komunity.

Starý světový řád se definitivně rozpadá

23. 5. 2014

čas čtení 6 minut

Krize na Ukrajině sebou přinesla cosi průkazného a křečovitého, a přesto přetrvávajícího, co způsobilo, že lidé věří, že jsme nyní v mezinárodních vztazích otevřeli novou kapitolu. Jak už zaznamenali jiní komentátoři, starý světový řád se zhroutil. Tím mají na mysli periodu, která bývá označována jako období po skončení studené války, napsal Robert Kaplan.

Místní volby v Británii: Úspěch strany UKIP?

23. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Pravicová euroskeptická, antiimigrantská a podle mnohých rasistická strana UKIP zaznamenala v anglických komunálních volbách podstatnou podporu především na anglickém venkově, v Londýně propadla.

Přesto zůstávají euroskeptici v britském měřítku poměrně slabou stranou. Analytikové poukazují na to, že i když se zřejmě UKIP stala čtvrtou největší britskou stranou, počet hlasů, který tento týden ve čtvrtek v anglických komunálních volbách získala, je menší, než kolik jich získala v minulých komunálních volbách před dvěma lety.

Celostátně množství získaných hlasů strany UKIP sice ve srovnání s posledními volbami poklesl, ale strana zvýšila svůj počet komunálních radních na 150 - v roce 2010 jich získala pouze 9 - tím, že soustředila své úsilí jen na některé volební okrsky. Tak se této straně může podařit dostat se při všeobecných volbách r. 2015 do Dolní sněmovny.

Výsledky eurovoleb budou zveřejněny až v neděli večer.

Opoziční labouristé si mírně polepšili, ale jejich celkový výsledek je zřejmě neuspokojivý. Liberální demokraté ztrácejí desítky míst a polepšili si pouze v londýnském Suttonu.

Mnozí britští komentátoři vyjadřují názor, že angličtí voliči hlasovali pro stranu UKIP z protestních důvodů a že UKIP uměle nafukuje své jediné téma, problém imigrace cizinců, který britská veřejnost nepovažuje za podstatné, daleko důležitější jsou pro ni otázky nezaměstnanosti, sociálních služeb, zdravotnictví a školství. UKIP naopak samozřejmě tvrdí, že nejpodstatnější je pro voliče otázka přistěhovalectví.

V sobotu večer byly zveřejněny výsledky průzkumu volebního mínění voličů v tzv. marginálních volebních okrscích, totiž těch, v nichž není jisté, že se tam při příštích volbách udrží nynější strana. Z výsledků vyplynulo, že všeobecné volby v květnu 2015 "vyhrají labourísté". Průzkum veřejného mínění financoval konzervativní politik Lord Ashcroft.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Ve skotském Glasgow v pátek vyhořela jedna z nejzajímavějších secesních budov v Evropě

24. 5. 2014

čas čtení 1 minuta


V pátek v poledne vznikl požár v jedné z nejpozoruhodnějších secesních budov v Evropě, v umělecké škole Glasgow School of Art. Došlo k němu tak, že při přípravě výstavy závěrečných prací studentů explodovala v suterénu digitální promítačka a podpálila v místnosti hořlavou pěnu do výplně. Požár zachvátil všech pět pater budov a trvalo pět hodin, než byl zdolán, hasiči však tvrdí, že jim prý podařilo zachránit 90 procent struktury budovy a 70 procent jejího obsahu.

Budova glasgowské umělecké školy je pozoruhodná nejen svým vnějším zjevem, ale především vnitřním secesním dřevěným zařízením, slavná byla zejména tamější knihovna, považovaná za jednu z nejlepších ukázek secesního stylu na světě.

Budova umělecké školy byla dílem vlivného skotského architekta Charlese Rennieho Mackintoshe, který ji navrhl ve věku 28 let. Byla otevřena roku 1909 a signalizovala vznik nového stylu v architektuře dvacátého století. Budova Glasgow School of Art patří k nejsymboličtějším stavbám ve Skotsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Nemyslitelné! Glasgow bez své umělecké školy?

24. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Jak plameny v pátek olizovaly okna v horních patrech Glasgow School of Art a točivým secesním kováním se valily mraky kouře, občané na ulicích čelili nebezpečí, že přijdou nejen o jednu z nejkrásnějších budov města, ale i o klíčovou kapitolu historie architektury, píše se v redakčním komentáři deníku Guardian. Jako skalnatá horská výspa na skotské vysočině se tato umělecká škola hrdě vypínala nad atraktivní mříží městských ulic od začátku dvacátého století, částečně jako knížecí palác, částečně jako drsný útes. Škola byla postavena v letech 1897-1909 a vytesal ji Charles Rennie Mackintosh, který vytvořil její výkresy, když mu bylo 28 a pracoval jako nevýznamný kreslič ve velké firmě ve městě. Škola byla pozoruhodně originální, využívala všeho, od keltských kovových předmětů až po japonské nábytkářství a studentům poskytovala oslňující poučení z kompozice a z řemesla jak vyrábět věci. Školní knihovna, která je nyní ohořelou troskou, měla atmosféru šintoistické svatyně, byl to hustě navrstvený porost sloupů z temného dřeva, který se vzpínal ke stropu, kde tvořil lesní besídku spojů a trámů. Knihovna brala čtenáře na cestu kropenatou scenérií světla a stínu, od sepulchrálních kabinek s tečkami zářivých shluků lamp až k čtenářským stolům, osvětleným obřími, vypouklenými okny, vysokými tři patra. Mackintosh si v budově pohrával, převrátil obyčejný pořádek věcí. Jak jste vystupovali po schodech, jednotlivá patra byla stále tmavší a nejvyšší patro bylo koncipováno jako sklep, do jeho nízkého sklepení se vstupovalo středověkou železnou klecí. Virtuozita této budovy znamená alespoň, že byl zaznamenán každý její detail - a škola musí být nyní zrekonstruována.

Interaktivní panorama zničené knihovny Glasgow School of Art ZDE

Text v angličtině ZDE

Při útoku na ukrajinské vojenské stanoviště zahynulo 14 osob

22. 5. 2014

čas čtení 2 minuty



Toto je český překlad výše uvedené televizní reportáže:

"Je to vyhlášení války a my tu výzvu přijímáme." To byla slova prozatímního ukrajinského premiéra v den, kdy jeho země utrpěla dosud největší vojenské ztráty v konfliktu se separatisty na východě, konstatovaly ve čtvrtek večer Channel Four News. Separatisté usmrtili nejméně čtrnáct ukrajinských vojáků a Ukrajinci reagovali ostřelováním civilní oblasti v jednom východoukrajinském městě. Varujeme, že tato reportáž našeho reportéra Alexe Thompsona obsahuje záběry, které někteří diváci mohou považovat za děsivé.

Jak to řekl dnes jeden místní člověk: "Válka začala." Jsou to nejhorší ztráty na životech, které dosud utrpěla ukrajinská armáda. Separatistické jednotky zaútočily před úsvitem na toto vojenské kontrolní stanoviště a usmrtily nejméně čtrnáct jejich vojáků.

Ukrajinský voják: "Je to strašné o tom jenom mluvit. Tři moji přátelé padli. Ani nemohu vytáhnout jejich mrtvoly. Bojová jednotka tam na poli leží už půl hodiny."

Vystavené zbraně a vybavení, zkonfiskované dnes od ukrajinské armády. Nově vyhlášená Doněcká republika uvedla před týdnem, že bude jednat s ukrajinskou armádou jako s okupačními jednotkami. Dnes, jak se zdá, začali plnit tento příslib.

Muž, který jako svoje jméno uvedl jen přízvisko "Běs", byl velitelem dnešního útoku. "Dnes ráno jsme zničili kontrolní stanoviště fašistické ukrajinské armády, vyslané na území Doněcké republiky."

Nebyl to jediný útok. Ukrajinská vojenská stanoviště se údajně stala terčem útoků také v Rubižném, ve Volnovaše, jak jsme viděli, ve Stanici Luhansk a v Krasonodonu. Kyjev, nepřekvapivě, přijal dnešní krveprolití jako vyhlášení války.

Arsenij Jaceňuk: "Ukrajině vyhlásili válku. My tuto výzvu přijímáme a všechny pokusy narušit prezidentské volby a zmocnit se ukrajinského území budou neúspěšné."

Ukrajina proto dnes hrála putinovskou hru - předvedla médiím vojenské cvičení pro občanskou válku.

Na východě Ukrajiny se však střílelo doopravdy. Zinajda Packan stojí uprostřed svého domu, který poškodila v noci ukrajinská armáda.

Zinajda Packan: "Já jsem Ukrajinka a tohle udělali Ukrajinci. Musíme být na sebe navzájem hodní. Bývali jsme na ty lidi hodní, a oni nás teď zabíjejí. Co se to děje?"

Žije ve Slovjansku, v jednom z několika měst, ovládaném separatisty v oblasti, kterou nyní nazývají Doněcká republika. A to, co se děje, je, že dnes večer se země propadá do války.

ANALÝZA

Ako zastaviť Tymošenkovú

24. 5. 2014 / Alexaner Duleba

čas čtení 14 minut

Júlia Tymošenková minulý týždeň vyhlásila, že ak 25. mája nevyhrá prezidentské voľby, na Ukrajine bude potrebná tretia revolúcia. Tymošenková buď celkom stratila politickú súdnosť, alebo chce zničiť vlastnú krajinu. Možno jedno i druhé.

Najhoršie na politike EÚ i USA je to, že Tymošenkovej v ničení jej vlastnej krajiny pomáhajú. Ministri zahraničných vecí EÚ vo všetkých záveroch z rokovaní Rady EÚ pre vonkajšie záležitostí posledných niekoľko mesiacov volajú po vytvorení inkluzívnej vlády, pretože len taká môže priniesť politické riešenie ukrajinskej krízy. V skutočnosti však robia presný opak: obhajujú jednofarebnú vládu Majdanu, ktorá v polovici krajiny nevie vládnuť.

Placená reklama nemá nic společného s názorem redakce

22. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pan Michal Kment se domnívá, že Britské listy podporují Babišovo Ano, protože se na nich objevuje pro toto hnutí reklama. Domníváme se, že snad čtenářům není třeba vysvětlovat principy placené reklamy. Tu Britské listy samozřejmě necenzurují, pokud neporušuje zákon. Čtenáři snad vědí, že placená reklama nemá nic společného s názory redakce. (JČ)

Na rozvalinách civilizace

23. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

Byli jste v Athénách?

Pokud ano, tak si jistě vybavíte ten obrázek: Nad městem se tyčí Parthenón, ale dole, v doslovném smyslu na jiné úrovni, žijí dnešní Řekové, píše Viktor Šenderovič.

Proč by levice měla sledovat město Jackson ve státě Mississippi

23. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Vzniká nový politický a ekonomický model, a neobjevuje se tam, kde byste jej možná čekali. V centru Jihu, ve městě pojmenovaném po jednom z nejrasističtějších prezidentů v dějinách Spojených států, v krajině připomínající části Detroitu a dalších rozpadajících se průmyslových center, působivá mezigenerační spolupráce komunitních organizátorů a aktivistů zahájila odvážný program posilování černošské dělnické komunity, kterou kapitalismus 21. století uvrhl do zaostalosti, píše Michael Siegel.

Chvála na NATO a NSA

23. 5. 2014 / Juraj Mesík

čas čtení 4 minuty

Už sa stalo priam povinným rituálom nadávať u nás na NATO, Američanov a ich zlovoľnú NSA. Zvlášť potom, ako niektorí úprimne uverili, že CIA "zorganizovala" revolúciu na Ukrajine, čo čestných a hodnotovo zakotvených Rusov prinútilo oslobodiť Krym spod ukrajinského žido-banderovského útlaku a pripnúť ho k matičke Rusi. Slovensko je dnes zamorené konšpiráciami, kydaním na NATO a neuveriteľne naivným rusofilstvom.

Propaganda v Britských listech

24. 5. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 2 minuty

Pan Mesík píše: (k obraně proti ruské agresi) "Najlepšie s (aj) americkými vojakmi. Prečo americkými? Pretože mnohí z nich sú vojaci zakalení v bojoch, ktorí by pred žiadnymi mužikmi neuhli."

Co kdyby někdo napsal, "nejlépe i s německými vojáky, jejichž předkové se taky žádnými mužíky neuhli a mohli je porazit, kdyby nebylo zrady Ameriky, která Rusy vyzbrojila."

Výron nenávisti

23. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

S článkem Juraje Mesíka absolutně nesouhlasím, je to výron nenávisti a navíc ještě neseriozní, protože o židobanderovcích nebyla řeč, jen o banderovcích. Pokud toužíte po cizích základnách ve své vlasti, měl byste opatrněji vybírat vojska, která by měla vaše zem přijmout, protože některých se pak už nelze zbavit,. Japonci by mohli vyprávět, píš Olga Lepková.

Kteří čeští kandidáti do Evropského parlamentu jsou ochotni podpořit věc Palestiny

23. 5. 2014

čas čtení 6 minut

Tisková zpráva ISM Česká republika

ISM zveřejnila výsledky dotazníku zjišťujícího ochotu kandidátů do EP podpořit věc Palestiny

ISM Česká republika zveřejnila výsledky vlastního průzkumu týkajícího se postoje kandidátů na europoslance k budoucím vztahům Evropské unie a Izraele. Jeho cílem je dát podporovatelům samostatné Palestiny vodítko k výběru vhodných kandidátů v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu (EP). Z průzkumu vyplývá, že nejprogresivnější stanovisko ve vztahu k izraelsko-palestinskému konfliktu, a současně největší respekt k mezinárodnímu právu a právu Palestinců, mají společně Zelení a komunisté.

Česká republika zaznamenala důležité vítězství ve sporu s Diag Human ve Velké Británii

23. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Obchodní soud v Londýně dnes vydal ve sporu mezi Diag Human SE a Českou republikou rozsudek, kterým zamítl veškeré uplatněné nároky Diag Human SE. Vyhověl tak žádosti České republiky o zrušení soudního příkazu téhož soudu z roku 2011, nařizujícího na základě žádosti Diag Human SE exekuci rozhodčího nálezu ze dne 4. 8. 2008, vydaného v letité arbitráži mezi Diag Human SE a Českou republikou.

Jaro v Petrohradě

21. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta



Filmařka Ema Sibikina (Čulík) vyrábí krátké lyrické sekvence o životě kolem nás, pod názvem "Minute Cakes". Tento "Minute Cake č. 33" je věnován jarnímu Petrohradu...

Další "minute cakes" jsou ZDE

Několik mýtů obklopujících ruský ekonomický "obrat k Asii"

22. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

  • Rusko-čínská dohoda o zemním plynu souvisí s připravovanou Transatlantickou dohodou - nesouvisí s ní ani v nejmenším. Byla z ruské strany připravována deset let. První konkrétnější návrhy týkající se tematiky budoucí TTIP přednesla Angela Merkelová v roce 2006.
  • Uzavření rusko-čínské dohody je reakcí na ukrajinskou krizi - viz výše. Díky ukrajinské krizi dohoda získala v rámci vyjadřování Kremlu jednoznačně protizápadní spin. Ruská reakce na roztržku se Západem se nicméně odehrává primárně ve vojensko-politické a ideologické rovině, nikoliv v ekonomické.
  • Dohoda je pro Rusko mimořádně výhodná - je mimořádně výhodná pro Čínu, která díky politicky slabé pozici prezidenta Putina odmítla ruské představy ohledně ceny dodávaného plynu, což v úterý způsobilo prudký pád akcií společnosti Gazprom. Nyní je jednotková cena plynu nasmlouvaná v dohodě předmětem "obchodního tajemství" a očekává se, že obrovské investice, které musí Rusko dát dohromady, mu v prvních letech provozu produktovodu nebudou přinášet žádné zisky. To není malý problém. Ruský průmysl energetických surovin si dlouhodobě stěžuje, že mu stát neponechává dostatek prostředků na investice. V roce 2011 tvořil daňový výnos z exportu ropy a zemního plynu 53% příjmů ruského státního rozpočtu. Rusko tedy otevírá nové trhy, ale krátkodobě a střednědobě je to pro ně ekonomicky nevýhodné a bude to vázat investice potřebné v jiných sektorech právě v době, kdy nastal rekordní odliv západního kapitálu.
  • Dohoda transformuje ruskou ekonomiku - dohoda konzervuje stávající strukturu ruské ekonomiky coby zdroje surovin a omezí množství vyspělých technologií, které ruská strana výměnou za tyto exporty získá. Nutnost nashromáždit obrovské investice do 4 000 km dlouhého čínského plynovodu znamená samozřejmě, že o to méně bude Rusko schopno investovat do modernizace ekonomiky, kvalifikace pracovní síly, vědeckého výzkumu a koneckonců i do armády.

Islamofobie a antisemitismus "používají stejné struktury"

22. 5. 2014

čas čtení 6 minut

O tom hovořil v pořadu rozhlasu BBC "Thinking Allowed" Laurie Taylor s Nasarem Meerem, profesorem srovnávací sociální politiky na Strathclyde University v Glasgow:

Nasar Meer: V Maďarsku nedávno hlasovalo asi dvacet procent voličů pro otevřeně antisemitskou stranu. Nedlouho poté získala švýcarská Lidová strana více než 26 procent voličských hlasů, Národní fronta ve Francii, na základě svých volebních úspěchů, znovu začíná protestovat proti halal masu a košer potravinám. Argumentuji, že k tomuto výrazu voličské antipatie vůči muslimským a židovským menšinám nedochází ve vakuu a nedochází k němu nezávisle na veřejném mínění. A jedním z nejlepších souborů dat, které máme, které srovnávají postoje vůči muslimům a židům v Evropě je Pew Global Attitudes Project, který zkoumal názory téměř 25 000 lidí v 24 zemích Evropy. A je zajímavé, že tento projekt zjistil, že je silná souvislost mezi protimuslimskými a protižidovskými postoji.

Nový německý izolacionismus

22. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Pan Uwe Ladwig zastává názor, podle nějž kancléřka Angela Merkelová s "proamerickou" politikou osobně může za to, že Německo nemá tendenci hrát v Evropě větší úlohu a zaplňovat tak mocenské vakuum postupně vznikající díky americkému "Pivot to Asia".

Naneštěstí čerstvý průzkum veřejného mínění provedený nadací Koerber Stiftung hovoří o něčem jiném. V Německu jednoduše dominuje izolacionismus a obyvatelé nestojí o to, aby jejich země hrála v Evropě či kdekoliv jinde jinou roli, než dosud.

Žumpa zvaná Reflex šíří drsnou islamofobii. Dalším krokem bude antisemitismus?

22. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Reflex svou vulgaritou, bigotností a primitivismem málokdy překvapí, avšak tentokrát překonal i své vlastní, idiosynkratické rekordy ve sprostotě. Jeho titulní stránka nepokrytě šíří nenávist vůči muslimům. "Lidé z mnoha kultur unášejí a prodávají dívky, nejen muslimové," píše k tomu v šoku postgraduální studentka na University of Glasgow Amy Mackinnon. Zdá se, že studenti, kteří se zabývají Českou republikou, mají ještě před sebou hodně překvapení...

V souvislosti s excesy týdeníku Reflex se znovu připomíná, jak podobná je situace v ČR situaci v Rusku. O ní napsal ruský majitel britského deníku Independent Jevgenij Lebeděv toto:

"Jediným rozdílem [mezi Británii a Ruskem] je to, že v Británii jsou idioti obyčejně izolováni, nejsou součástí mainstreamu, kdežto v Rusku jsou idioti součástí mainstreamu, dostávají prostor v televizi, naslouchá se jim, píší články."

Proč volit do "Evropského parlamentu"? (1)

22. 5. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

K volbám dojde už mezi 22. až 25. květnem. V atriu budovy Evropského parlamentu (dále "EP") je vyvěšeno v různých jazycích heslo "Uplatni svou moc: zvol ty, kteří budou vládnout Evropě". Britský The Economist si všiml nejen verbálního posunutí tohoto hesla v anglické verzi, v níž čteme, že má být volen ten, "kdo je zodpovědný za Evropu" (tj. "who is in charge of Europe"; tamtéž, číslo ze 17/5, str. 18).

V Íránu zatkli skupinu mladých lidí, která natočila hudební video

22. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta



Hudební video, v němž skupina mladých Íránců tančí na hudbu Pharrella Williamse a jeho písně Happy. poskytuje obraz života v Íránu, který často nevidíme: je zcela normální. Íránská policie však skupinu zatkla s tím, že videem "porušila veřejnou morálku" a byli kritizováni v televizi. Podob ně se dostala do problémů na letošním filmovém festivalu v Cannes íránská herečka, členka tamější poroty, která políbila ředitele festivalu. Jenže situace v Íránu je dnes nepřehledná - režim prezidenta Rouhaniho je liberální, ten dokonce se nyní zasazuje za otevřenost internetu a na Twitteru podpořil protest mladých žen, které na facebooku vytvořily protestní stránky svých fotografií bez povinného zakrývání své tváře - proti liberálnímu prezidentovi se však bouří konzervativci. Skupina mladých lidí, která natočila zmíněné video, byla nicméně nakonec propuštěna.

Proč volit do "Evropského parlamentu"? (2)

22. 5. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut

Začněme druhý okruh námětů na základě zcela odlišného (a možná "pragmaticky" hodně závažného) podnětu. Za inspirační východisko zvolme teď Time, v anglickém znění vycházející v Nizozemí (a již 183. ročník vykazující); jeho číslo z 26. května 2014. Od strany 12 po stranu 17 text zabývající se politickým profilem Marine Le Pen(ové) má dokonce obálku s její fotografií a čtenářstvu nabízí jako zřejmě přitažlivou (ale zároveň aktuální riziko provokující) otázku, zda současné směřování určitých politiků "krajně pravicového" zaměření může pro příští dění a celkový osud EU znamenat katastrofu, protože by mohlo dojít ke zvratu (ne-li přímo zániku) organizace zevnitř.

Pentagon si stěžuje, že rozsah škod, způsobený Snowdenovými odhaleními, je "šokující"

22. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Tajná zpráva Pentagonu, hodnotící škody, způsobené bezpečnosti amerického státu odhaleními whistleblowera Edwarda Snowdena, tvrdí, že škody způsobené funkčnosti americké špionáže těmito odhaleními jsou "nedozírné". Kopie devětatřicetistránkové zprávy na toto téma z prosince loňského roku, kterou získal deník Guardian, je však do tak značné míry začerněna, že k dispozici nejsou žádné konkrétní informace. Americká vláda na žádost o informace od deníku Guardian podle Zákona o přístupu k informacím nereagovala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mohl by někdo ze Zlína pomoci panu Posoldovi po infarktu vyplnit na počítači formulář?

22. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Vážený pane Čulíku,

Částka, kterou jsem od Vás obdržel mě částečně pomohla a ještě na ní jsem něco uhradil, píše Jan Posolda. Dostal jsem upomínku na zálohu za vodu a to se mě podařilo z této částky uhradit. Nyní mě čekají ještě další menší splátky za plyn, elektřinu, tedy menší za plyn, to dělá 46 000 Kč. Ve více případech to dodavatelé dali k soudu, a tak se bráním, jak jen to jde. Co bude příští měsíc, nevím.

Ukrajinské úřady obvinily Rusko z narušení vzdušného prostoru

22. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinské ministerstvo zahraničí obvinilo Rusko z narušení vzdušného prostoru. Jiné zdroje hovoří o útoku dvou bitevních vrtulníků na postavení záložních útvarů ukrajinské armády u města Sumy. Při útoku údajně koordinovaném s proruskými povstalci na zemi zahynulo 17 ukrajinských vojáků.

Amatérský videozáznam, o němž však např. Channel Four News varovaly, že je neverifikovaný, zachycuje dva vrtulníky Mi-24 údajně opakovaně nalétávající na pozemní cíl, exploze a požár na zemi. Vrtulníky při akci odhazují klamné cíle pro rakety naváděné na zdroj infračerveného záření.

Korupce při volbách

22. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

V novinách jsem narazil na reklamu v příloze. Se západním stylem myšlení mám kontakt zprostředkovaný pouze pravidelným sledováním německého zpravodajství. Zaujalo mě, že se nijak zásadně neliší od kupování hlasů. Pocitově je mi celkem jasné, že takovouto reklamu by si v Německu nikdo netroufl zveřejnit, protože pro voliče by právě "slosování" bylo důvodem, proč stranu nevolit. Můžete mi ze svého pohledu západního insidera říct, jaká by asi byla reakce sdělovacích prostředků a veřejnosti, kdyby někdo v Británii či Skotsku zveřejnil podobnou reklamu? píše Michal Kolář.

Odpověď Jana Čulíka: Takováto reklama by skutečně byla v západním prostředí kvalifikována jako korupční a voliči by pro takovou stranu nehlasovali. Tato praxe ale byla běžná v západní Evropě a v Americe v osmnáctém a v devatenáctém století, kdy kandidáti ve volbách veřejnosti ve volební den nabízeli alkohol a množství dobrého jídla. Zmíněná strana se tedy vrací svým otevřeným úplatkem kamsi do devatenáctého století.

Chci ale připomenout v této souvislosti, že rozhlas BBC vysílal v úterý nesmírně zajímavou diskusi v pořadu The Public Philosopher (Veřejný filozof) (nahrávka je ZDE), kde se hovořilo mimo jiné i o tom, zda by měla být účast ve volbách povinná (proč není povinná, když účast v soudní porotě pro občany povinná je?), nebo zda by třeba měli mít občané, kteří nechtějí jít k volbám, právo prodat svůj hlas těm, kteří k volbám jít chtějí. K otázce pana Koláře: jeden posluchač poukazoval na to, že by mu nevadilo, kdyby mu politická strana za hlas pro ni nabízela finanční úplatek, protože politické programy jsou také vlastně úplatky. "Jaký je rozdíl mezi tím, kdyby vám strana za hlas pro ni nabídla 200 liber úplatku, a tím, když strana ve svém volebním programu přislíbí, že vám sníží daně o 200 liber ročně?" ptal se tento posluchač a protiargument bylo těžko nalézt. Jiní přítomní argumentovali, že při volbách se nehlasuje pouze z ekonomických důvodů, ale především z důvodů morálních.

Věčná pravda nejmenované ředitelky

21. 5. 2014 / Štěpán Cháb

čas čtení 4 minuty

Nedávno jsem se vydal opět hledat zaměstnání do okolního kraje. Jednou za čas oběhnu těch několik institucí, které jsou u nás k mání, příjemně pokrofeme se sekretářkami, vstřícně se nechám ode všad vykopnout s nepořízenou a jedu domu hrýzt si nehet a doufat v prozřetelnost boží, která třeba, někdy, bůh ví kdy, mi dá ochutit nevolnického pracovního závazku.

Peklo v jedné z nejnovějších zemí Evropské unie

Pod bukurešťskými ulicemi žijí ve stokách a v tunelech stovky mužů, žen a dětí postižených narkomanií a nakažených virem HIV a tuberkulózou

21. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta



Když padl r. 1989 režim Nicolae Ceaušeska, ve státních sirotčincích živořily desetitisíce dětí. Co se s nimi za poslední čtvrtstoletí stalo? Channel Four News vysílal v úterý večer přízračnou reportáž z kanálů a chodeb pod Bukureští. Leze se tam dírou v chodníku z refýže u nádraží Gara du Nord. V pozdním odpoledni se probouzejí desítky postav a vylézají z "podsvětí". Mezi nimi je chlapec Nicu, který vypadá na 12, ale je mu ve skutečnosti 17, růst mu zastavila narkomanie. Je HIV pozitivní. Britské novináře v podsvětí seznámil se svým bossem, který obyvatelstvo podzemí zásobuje drogami, ale dětské obyvatele, o něž se stát nestará také chrání.

Výměna na nejvyšších místech v Rusku odráží vnitřní výzvy, jimž Putin čelí

21. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Na Západě mediálním narativům ohledně Ruska dominují ukrajinská krize, eskalující napětí mezi Ruskem a Západem a Putinova rostoucí popularita. Současně s tím však dochází k důležitému vývoji, který podle některých ruských komentátorů může být předehrou k širším změnám v řízení země, napsal Andrew Monaghan z britského institutu Chatham House.

Také kupujete zboží v akci?

21. 5. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Mám teď na mysli konkrétně přímo v Brně nákup v "řetězcích", jak bývá zvykem noblesně nazývat velkoprovozní prodejny v síti supermarketů, konkrétně u dvou oblíbených firem, v nichž bývá stále jako v úle. Všimli jste si, jak se stále inzeruje, kolik jen denně různých druhů zboží se prodává jakoby V AKCI?

"Oběť duše" cara Vladimíra

21. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

O okřídlené Marxově pasáži z 18. brumairu charakterizující opakování dějin netřeba se rozepisovat. Co se týče v titulku zmíněné "oběti duše", Britské listy publikovaly text vysvětlující téma podrobně, takže vystačím se stručným shrnutím: Tragédií bylo, když Alexandr Něvskij, jemuž Tataři zavraždili otce, musel s nimi uzavřít strategické spojenectví, protože mu proti spolupráci se Západní Evropou té doby zaručovalo zachování samostatnosti. A fraškou je, když prezident dnešního Ruska jede do Číny, jež v alianci s USA pomohla zničit milovaný SSSR, převzít roli mladšího partnera v alianci, změnit zemi v dodavatele surovin a odběratele čínského zboží - a hned první den jednání se mu nepodaří ani uzavřít dohodu o dodávkách zemního plynu.

Pane Sobotko, čeho se bojíte?

21. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Na předvolební besedě konané ve Zlíně se představili přední kandidáti ČSSD do EP v čele s profesorem Kellerem a podpořit je přijeli funkcionáři Starec, Gajdůšková a Sobotka. A právě poslední z nich měl hlavní slovo, sliboval "světlé zítřky", které nás však čekají jen tehdy, dáme-li hlas jeho straně, píše Miroslav Hrubý ze Zlína.

Politika se v Anglii před volbami propadá do absurdity

21. 5. 2014

čas čtení 1 minuta



Voliči se odklánějí od labouristů a konzervativců za to, že jejich čelní politikové kritizovali Faragea jako rasistu

Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že útoky labouristů a konzervativců na šéfa extremně pravicové strany UKIP Nigela Farage jako na rasistu vedly k poklesu popularity těchto dvou stran, protože voliči Farage za rasistu nepovažují a předvolební kritiku od soupeřících establishmentových stran považují za účelovou.

Libye se opět nachází na pokraji občanské války

21. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je to víc než tři roky, kdy byla Libye "humanitárně bombardována" Severoatlantickou aliancí a "osvobozena" takzvanými rebely. To, jak se dalo očekávat, vyústilo ve fatální pád Západem kdysi respektovaného partnera Muammara Kaddáfího, ale i destabilizaci státu, potažmo širšího regionu, a koneckonců i vytvoření dalších ohnisek násilností a sváru ZDE.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2014

18. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

V březnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 46 819 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2014 částkou 3088,22 Kč.

Zůstatek byl koncem března 2014 325 206,53 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

82860