Slovenským katolickým rodičům se nepodařilo v Británii zabránit tomu, aby byly jejich děti předány k výchově homosexuální dvojici

24. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Slovenská katolická manželská dvojice romského původu obvinila komunální úřad v anglickém Kentu, že se pokouší o sociální inženýrství tím, že jim odebral dva syny a předal je k výchově anglické homosexuální dvojici. Odvolání romských katolických manželů ze Slovenska bylo u anglického Nejvyššího soudu tento měsíc odmítnuto. V rozsudku uvedl soudce Sir James Munby, že slovenská manželská dvojice neměla podle zákona žádné důvody k odvolání.

Během soudního slyšení obvinili rodiče dětí komunální úřad v Kentu, že se pokouší adopcí proměnit jejich romské slovenské děti ve středostavovské Angličany a že jejich synové tak budou odcizeni od své rodiny a komunity.

Obě děti byly rodičům odebrány poté, co bylo zaznamenáno znepokojení ohledně způsobu, jímž jsou vychovávány. Soud vyslechl svědectví o tom, že starší sourozence jednoho z chlapců jejich otec často bil, byli často zanedbáváni a měli nepravidelnou školní docházku.

Soudkyně Theisová při předchozím slyšení zaznamenala, že rodiče dětí odmítli přijmout kritiku, že své děti špatně vychovávají, a tak soud dospěl k závěru, že rodiče nejsou ochotni změnit svůj přístup k dětem. Proto soud rozhodl, že děti budou adptovány.

V rozsudku odvolacího soudu, který byl vydán v pátek, píše soudce Sir James Manby, že "i když by měl každý soudce respektovat názory lidí, kteří sem přicestují z cizí země", je nucen dodržovat anglické zákony a "standard rozumných mužů a žen v současné anglické společnosti".

Podle slovenské charitativní organizace Děti patří rodičům se slovenská dvojice odvolá k Evropskému soudu pro lidská práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7804

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2014