EUROVOLBY:

V šesti evropských zemích posílila levice

27. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Španělsko

Pravicová Lidová strana byla jednou z mála evropských vládnoucích stran, která získala největší podíl hlasů. Ale komentátory zaujalo posílení levicových stran. Dvě hlavní establishmentové strany ve Španělsku (Lidová strana a Socialistická strana) přišly dohromady ve srovnání s volbami v roce 2009 o pět milionů hlasů. Naproti tomu strana Podemos ("Můžeme") získala téměř osm procent hlasů a pět křesel. Strana Podemos vznikla teprve před čtyřmi měsíci, vyrostla ze španělských "indignados" ("rozhněvaných"), kteří r. 2011 tábořili v Madridu na náměstí Puerta del Sol. Koaliční skupina Sjednocená levice také získala asi 12 křesel a tím dále posílila hlas levice v parlamentu.

Řecko

Neonacistická strana Zlatý úsvit získala tři křesla, jsou to její první europoslanci, a zajistila si asi 9,37 procent hlasů. Avšak hlavním vítězem v Řecku byla levicová opoziční strana Syriza, které bojuje proti vládní politice škrtů. Z předběžných výsledků vyplývá, že získala asi tři nebo čtyři percentuální body víc než vládnoucí strana Nové demokracie.

Itálie

Premiér Matteo Renzi a jeho levostředová Demokratická strana překonali očekávání a získali více než 40 procent hlasů. Pětihvězdičkové hnutí, které vede bývalý komik Beppe Grillo, protiestablishmentová a protievropská strana se umístila jako druhá, ale s menším počtem hlasů, než se očekávalo. Forza Italia, strana Silvia Berlusconiho, získala svůj nejmenší podíl hlasů.

Portugalsko

Jako první se umístila opoziční Socialistická strana, která získala 31,5 procent hlasů a vládnoucí sociální demokraté zůstali na druhém místě.

Slovensko

Těžko tu šlo o vlnu voličského zájmu. V eurovolbách hlasovalo jen asi 13 procent slovenských voličů - a hlasovali pro vládnoucí stranu Smer. Euroskeptičtí liberálová SaS získali jediné křeslo. Avšak převažujícím druhem euroskepse je zde neúčast ve volbách.

Rumunsko

Vládnoucí rumunská sociální demokracie premiéra Victora Ponta zřejmě vyhraje s asi 37,3 procenty hlasů.

Podrobnosti v ZDE

0
Vytisknout
7957

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2014