Cameron a Hollande vyzývají k reformě EU

28. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Británie a Francie vyzývají k reformování Evropské unie, zatímco jejich lídři přicestovali do Bruselu na povolební summit. V posledních volbách do Evropského parlamentu zaznamenaly velké zisky euroskeptické, xenofobní a extrémistické strany.

Kterak Washington omylem zveřejnil identitu vysokého představitele CIA v Afghánistánu

28. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Kdyby nešlo o tak vážnou věc, bylo by to možná i k smíchu. Ale žerty stranou. Bílý dům dlouhodobě tvrdí, že zveřejnění stovek tisíc tajných depeší, které Wikileaks poskytl Bradley Manning (dnes Chelsea Manningová), a odhalení globálního šmírovacího aparátu NSA Edwardem Snowdenem, proti čemuž je aféra Watergate slabým čajem o páté, vážně ohrožují životy amerických vojáků a dalšího personálu především v zámoří.

"Bratrská internacionální pomoc 2.0"?

28. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Evropské země všeobecně a Česká republika zvláště potřebují obnovit sociální kontrakt, který byl už na konci studené války v procesu demontáže. Poválečný "slušný kapitalismus" měl zajisté nesčetně much, ale také zřetelná pravidla - lidé v něm věděli, co dělat a co čekat, a že v nejhorším případě mají postaráno alespoň o sociální záchrannou síť. Exekutistán už s tímto "slušným kapitalismem" ani žádným jiným pomyslným alternativním systémem nemá společného takřka nic. A pak se někteří tolik diví, že občané nejásají nad představou, že každý občan ČR má jakousi samozřejmou povinnost radovat se z výdobytků místního tunelkapitalismu a nadšeně tendovat k položení vlastního (či lépe cizího) života na oltář jeho odhodlané obrany...

Stejně jako překvapuje, kolik nekritických příznivců má v České republice Vladimir Putin, zaráží i vehemence protistrany dožadující se nohy vojáka NATO na české půdě. Domnívám se, že zatímco ty první nechápu ani nejmenším, podivné stanovisko druhých lze při troše snahy rozklíčovat a ukázat, že se zakládá na mylných předpokladech a nevedlo by k cíli, o který usiluje.

Svědek: S akčními cenami se v ČR podvádí běžně

28. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Pokud byste chtěli čirou náhodou můj příspěvek uveřejnit, chtěl bych poprosit o uveřejnění anonymní. Nikdy nevíte, jestli BL náhodou nečte i Váš šéf. A já nechci přijít o místo. Děkuji, píše čtenář, jehož jméno je redakci známo.

Dobrý den, k článku "Ještě k politice obchodních řetězců" od pí. Karvaiové, dovolte jednu poznámku. Vzhledem k tomu, že pracuji v obchodě, mám k tomu trochu blíže, tudíž mohu přidat i postřeh další. Běžně se praktikuje i taktika, že zboží (např. vrtačka či dveře) stojí běžně 990 Kč. Do letákové akce ale jde za "akční cenu" 1190 Kč. A postřeh další: chystá-li se akce ve stylu např. 15% sleva na celý nákup, zdraží se den předtím, než vyjde avízo v letáku, kritická sorta zboží minimálně o 25%, takže kdyby si zákazník zboží koupil bez akce, vyjde ho mnohem levněji. Nevím opravdu jak to chodí ve Velké Británii, nicméně u nás je toto běžná obchodní praktika.

Lidi tak chodí domů spokojeni, kolik že to vlastně ušetřili, ale ve skutečnosti jsou vlastně za blbce. Jejich štěstí je, že o tom vlastně ale neví. Vyplývá z toho maximálně to, že jak je český národ "naučen" chodit obchodními domy a listovat přitom v letáku, měl by lid věnovat spíše zvýšenou pozornost celkovému srovnání cen. Odnaučil by se tak možná zblblosti způsobené haldou reklamních letáků v poštovní schránce.

Pozn. JČ: Pro mě jako pozorovatele poměrů v ČR i v Británii je nesmírně zajímavé, jak se čeští občané postupně začínají potýkat s týmiž problémy, které před mnoha lety trápily i lidi ve Velké Británii, avšak praktičtí Britové proti nim legislativně okamžitě zasáhli. Takových oblastí je celá řada. Například dávno bylo zjištěno, že podnikatelé podvádějí daňový úřad tím, že si odepisují obrovské daňové úlevy na tzv. "podniková auta". V důsledku toho bylo v Británii okamžitě zavedeno opatření, které tvrdě omezuje daňové odpisy na "při zaměstnání používané automobily". Vykořisťování chudých, nemocných a starých občanů energetickými společnostmi bylo zamezeno zákonným opatřením, že občanům, kteří prokazatelně nemají na platby dluhů za energie, nesmí energetický podnik vypnout dodávku plynu či elektřiny. Drsně jsou omezena práva exekutorů, kteří nesmějí vstoupit do domu či bytu bez svolení jeho obyvatele a nesmějí konfiskovat nic, co slouží exekuovanému občanu jako výrobní prostředky k jeho práci. Exekuce přitom nesmějí vymáhat víc, než kolik je dluh, žádné právní poplatky se k tomu nesmějí připočítávat. Podvádění supermarketů s tzv. akčními cenami je drsně zamezeno tvrdě kontrolovaným předpisem, že akční cenu smí řetězec inzerovat jen tehdy, pokud je prokázáno, že se výrobek po mnoho týdnů prodával za vyšší cenu. Atd. Znovu opakuji, proč to nejde v ČR? Proč nikomu nezáleží na odstraňování těchto podvodů? Protože jsou lidé v ČR proti své vůli nuceni žít v mafiánském kapitalismu?

Ještě k politice obchodních řetězců

28. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Jakožto nakupující matka mohu přispět několika postřehy o cenové politice obchodních řetězců, píše Jana Karvaiová.

Postřeh 1.

Netřeba nejdříve zvyšovat ceny a poté vyhlásit akci. Mnozí si toho nevšimnou. Proč? Cožpak je v silách normálního nakupujícího zapamatovat si ceny tolika druhů zboží? Ale stačí , když něco tzv. sháníte. Naposledy se mi to stalo , když jsem sháněla pro synovce nějakou stavebnici Lego. Ta,co se mi líbila byla prostě trochu drahá. Tak jsem ji nekoupila. Občas jsem ale při návštěvě obchodu jukla na cenu, jestli se snad nestal zázrak a stavebnici nezlevnili. Po nějaké době už jsem to vzdala. A pak doma čtu leták. A ejhle.Ona stavebnice je tu nabízena v akci.Jenže co to? Vím zcela přesně, že stála 990,-. Pod obrázkem stavebnice je ale napsáno -- původní cena 1250,-/ v akci za 950,-. No nekupte to! To, že ve skutečnosti ušetříte 40 Kč vás moc nepotěší. Ti, co netuší, skáčou radostí, že ušetřili 300,-.

Názor dne

28. 5. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení < 1 minuta

Předseda sociální demokracie bude s výsledky voleb spokojen snad i ve chvíli, kdy jím vedená strana dosáhne trojciferného výsledku -- např. 4,75 procenta.

Nastane revoluce v cenové politice potravních řetězců? (Nechystá se již potutelně?)

28. 5. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Poměrně nedávno se v BL psalo o tom, jak nám přibývá na regálech potravních řetězců rozmanitého zboží, které se nabízí "v akci". Jako spotřebitelé jsme již po léta ochočení na tento poměrně nezvyklý výraz a jeho přitažlivý význam. Zkrátka, jde přece vždy o zajímavě zlevněné zboží, jehož by si možná zákaznice či zákazník měl možná dokonce vzít do nákupního vozíku víc, než zrovna potřebuje, dokud trvá nabídka...

Střípky (1)

28. 5. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Už před lety jsem občas do BL něco psal "na pokračování", jakoby na doklad setrvalé potřeby stále se nad něčím divit, anebo být něčím zničehonic překvapen. Napadlo mě, že bych možná mohl na to znovu stručnými STŘÍPKY navázat.

Pozvánka:

Konference "Karel Kosík and Dialectics of the Concrete"

28. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Oddělení pro studium moderní české filosofie Filosofického ústavu AV ČR pořádámezinárodní konferenci "Karel Kosík and Dialectics of the Concrete" (Karel Kosíka Dialektika konkrétního). Konference se uskuteční v Praze 4.--6. června 2014 ve Vile Lanna.

Squatteři: Neposloucháme vrchnostenská opatření!

28. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva sdružení Obsaď a žij!

Ve středu 28.5. od 9:00 hod. se na MU Prahy 1, Vodičkova 18, zahajuje přestupkové řízení s 27 squatterskými aktivisty. Ti v předvečer loňských parlamentních voleb pod heslem "Nespoléháme na volební urny. Volíme 365 dní v roce" obsadili sedm let prázdný dům ve Washingtonově ulici patřící ministerstvu spravedlnosti s cílem otevřít zde autonomní sociální centrum jako alternativní podobu "volební místnosti".

Problematické mise OBSE a svědectví účastníka

27. 5. 2014 / Miroslav Polreich

čas čtení 17 minut

Po návratu do Vídně, jsme se sešli k projednání zprávy. K mému překvapení to nebyla zpráva, kterou jsme připravili již v Prištině, ale zcela protisrbský pamflet, řekl jsem. Po několika technických připomínkách jsem stručně uvedl, že všichni víme, že zpráva je vylhaná. Nejsem ochoten ji podepsat a jako československý velvyslanec vydám své vlastní prohlášení, které opřu o závěry zprávy připravené v Prištině řekl jsem. Bylo dlouho ticho. Pak Javier Collar, Španěl, mladý muž ze Střediska předcházení konfliktů OBSE, řekl, že člověk se musí jednou rozhodnout, zda se dá do služeb lži, nebo si zachová vlastní čest a úctu k sobě a prohlásil, že se ke mně připojuje. Nato Švýcar Josef Schaerli prohlásil, že je švýcarský generál a ne agent NATO, a že také odmítá předloženou zprávu podpořit. Jedině velvyslanec "neutrálního" Rakouska Vukovič (původem Chorvat) mě poté vyhledal a řekl: "Co jsi zde provedl, se Ti již nikdy nepodaří. Máme sílu to v Praze zařídit". Pan Vondra se nechal slyšet, že Polreich již nikam nesmí vyjet. Pro mne to nebyla situace neobvyklá, neboť na Západ jsem nesměl vyjet 20 let na základě opatření a důsledného sledování StB.

Byrokratické obludárium, aneb Dokonáno jest

27. 5. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Náš nynější čas jest doba přechodu buď k velkým událostem, nebo zas ke starému běhu. V několika nejbližších letech bude již rozhodnuto, na kterou z těchto dvou stran se záležitosti Evropy obrátí.

Karel Havlíček Borovský

Ještě nedávno zdobily nejeden automobil na našich silnicích vlaječky České republiky. Ad hoc vlastenečtí řidiči tím ovšem nechtěli ani omylem dát najevo své okouzlení podivuhodně plochým a neslaně nemastným sloganem o Evropě, v níž chceme hrát první ligu. To jenom kouzlo nechtěného propojilo hokejové mistrovství světa s termínem voleb do Evropského parlamentu. V obou případech dokonáno jest. Neroztrhla se ani opona chrámová, země se nezachvěla a na svět nepadla tma. V hokeji jsme čtvrtí a v Evropě...

Samuel Colt v EU

27. 5. 2014 / Jan Sláma

čas čtení 5 minut

Tento gentleman, notoricky známý ve zbrojní technice, stejně jako pan Kalašnikov, by se patrně v EU musel zbláznit.

Pan Colt v devatenáctém století, snad roku 1835, si dal patentovat bubínkový revolver. Na jeho výrobu postavil továrnu jejíž motto bylo vyrábět seriově . Toto přání bylo podmíněno výrobou vyměnitelných součástí. Takže kterákoli poškozená součást jeho zbraně byla opravitelná jednoduchou výměnou příslušné vadné. Léta před tím byly zbraně a i jiné výrobky vyráběny individuálně, takže každý výrobek byl originál. Ze sběratelského hlediska to asi bylo výborné, ale z praktického hlediska to nestálo za nic.

Dnes, po posledních zkušenostech, si připadám jako v předcoltovských časech. Stalo se mi, že jsem musel vyměnit dveře. Koupil jsem si tedy nové. Prodávají se včetně zámku, ale bez štítů.

Jitro kouzelníků aneb přísně chráněná zelená oblast v Praze 6 - s betonovou tváří

27. 5. 2014 / Jiří Nezval

čas čtení 6 minut

Přímo v centru rozlehlého chráněného zeleného pruhu v Praze 6, katastrálního území Nebušice, na nepatrné části pozemku č. 1775/1, nechává Stavební úřad P6 na ploše zhruba (30m x 30m) jednoho šťastného soukromníka stavět betonovou megarezidenci za desítky miliónů. V rozsáhlé, mnohahektarové chráněné zelené krajině, kde generace odborníků na harmonický územní rozvoj města neuskutečnily v celé poválečné historii této oblasti ani v jediném z dlouhodobých územních plánů rozvoje Prahy změnu statutu ani jednoho jediného zeleného pozemku této oblasti na statut obytný.

Alan Sked, zakladatel strany UKIP si stěžuje, že se strana stala frankensteinovským monstrem

27. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Když založil Alan Sked, profesor mezinárodní historie na London School of Economics, v roce 1991 Anti-federalistickou ligu, která se r. 1993 stala Stranou nezávislosti Velké Británie (UKIP), nebyla to sektářská ani rasistická strana a nešířila předsudky proti cizincům ani menšinám. Jejím jediným cílem bylo z levicového hlediska přimět Británii, aby opustila Evropskou unii, protože Sked neuznává legitimitu Evropského parlamentu. Skedovi však novou stranu, jak si stěžuje, ukradli pravičáci a v roce 1997 byl nucen stranu opustit.

EUROVOLBY:

V šesti evropských zemích posílila levice

27. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Španělsko

Pravicová Lidová strana byla jednou z mála evropských vládnoucích stran, která získala největší podíl hlasů. Ale komentátory zaujalo posílení levicových stran. Dvě hlavní establishmentové strany ve Španělsku (Lidová strana a Socialistická strana) přišly dohromady ve srovnání s volbami v roce 2009 o pět milionů hlasů. Naproti tomu strana Podemos ("Můžeme") získala téměř osm procent hlasů a pět křesel. Strana Podemos vznikla teprve před čtyřmi měsíci, vyrostla ze španělských "indignados" ("rozhněvaných"), kteří r. 2011 tábořili v Madridu na náměstí Puerta del Sol. Koaliční skupina Sjednocená levice také získala asi 12 křesel a tím dále posílila hlas levice v parlamentu.

DEBATNÍ KLUB:

Ondřej Chládek / Stanislav Beránek: Korupce

27. 5. 2014

čas čtení 1 minuta



Ondřej Chládek / Stanislav Beránek - spustit krátkou verzi  -  spustit dlouhou verzi

index krátké verze:
 
01:12 - Zákon o zadávání veřejných zakázek
06:31 - Lze nějak vystoupit proti korupci?
08:19 - Význam slova korupce
10:05 - Kolik stojí Česká stát boj proti korupci?
15:44 - Je reálné vymýcení korupce?
19:27 - Podle jakého klíče se v České republice stíhá korupce?
21:30 - Zákon o státním zastupitelství
24:55 - Je pohled společnosti na korupci založený na správném            
              pochopení problematiky?
28:56 - Je korupce příčinou nebo následkem?
 

Slovo korupce asociuje něco špatného, odsouzeníhodného, trestuhodného, zavrženíhodného ... Vnímání samotného slova -- pojmu - KORUPCE je v české společnosti podřízeno proklamované morálce, kdy její hlasatelé jsou velmi často minimálně sami z korupce mnohdy podezřelí a někdy i oficiálně obvinění a následně trestně stíhaní. Kázat vodu a pít víno je pak častým posteskem českých občanů nad stavem politických špiček a reprezentantů státní správy. Je korupce znakem zločinného spolčení nebo spíše diletantismem odpovědných osob. Jak rozlišovat co je a co není korupcí. Může být korupce vnímaná jako pozitivní prvek obchodních vztahů. Tato a další témata v Debatním klubu otevřou pánové Ondřej Chládek, člen představenstva stavebního holdingu Enteria a. s. a Stanislav Beránek, analytik Transparency International.

Je užitečné číst Lanchestera, ať víme, co se děje

26. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 24 minut

Nakladatelství Odeon tento týden vydává nesmírně čtivý a informativní román anglického autora Johna Lanchestera Chceme to, co máte vy. Napínavým, ironickým příběhem několika postav z nejrůznějších společenských vrstev, žijících v dnešním Londýně, vytvořil John Lanchester mnohovrstevnatý, autentický obraz tohoto velkoměsta jako synekdochy dnešního anglosaského kapitalistického světa. Knihu stojí za to si přečíst, ať víme, co se děje. Se svolením nakladatelství dnes vydáváme doslov Jana Čulíka k této publikaci.

ANALÝZA

Válka bloků? Ruské hledání výhodného vektoru

26. 5. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 17 minut

Nejpozději od Putinova mnichovského projevu (2007) je patrné, že Rusko pracuje na obnově své geopolitické pozice. Méně jasné je, do jaké míry si je vědomo závažných slabostí své ekonomiky (a demografie) a implikací těchto dvou faktorů pro geopolitickou pozici Ruska. Bývalý prezident Medveděv sice neopomněl hovořit při každé možné příležitosti o nutnosti vylepšování infrastruktury a inovativnosti ruské ekonomiky, faktem ale zůstává, že Rusko se do mezinárodní dělby práce včleňuje dominantně díky svému přírodnímu bohatství. To nutně nemusí být na škodu a v budoucnu se může ukázat, že právě suroviny a dostatečné zásoby vody se stanou klíčovými strategickými faktory přežití. Ale i tak Rusko musí reagovat, resp. nabídnout projekt, který podchytí jak americké snahy o zachování hegemonie (resp. odklad jejího úpadku) a zároveň vezme v úvahu vnitřní ruské potřeby rozvoje, které jsou, diplomaticky řečeno, nemalé.

První část seriálu Válka bloků? TTIP a TPP aneb Pokus o udržení hegemonie ZDE

O ruské ekonomice a jejích slabostech: Kolik sil má ruský medvěd? ZDE

Volby do Evropského parlamentu vyhrála v České republice pravice

26. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve volbách do Evropského parlamentu v závěru minulého týdne hlasovalo 1 527 367 českých voličů, což představuje volební účast 18,20%. 16,3% z těchto hlasů získala strana ANO 2011, na druhém místě se umístila koalice TOP 09 /STAN s 15,95%. Třetí ČSSD obdržela 14,17% hlasů a čtvrtá KSČM 10,98%. Pátá KDU-ČSL si připsala zisk 9,95% a šestá ODS dostala 7,67% hlasů. Poněkud překvapivě pětiprocentní hranici překročila i Strana svobodných občanů s 5,24%.

"Drobné" poučení z českých eurovoleb: PR opravdu není vše

26. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Kdybych měl věřit mediálním PR expertům, musel bych očekávat, že v evropských volbách zvítězí Strana zelených. Dotyční "odborníci" se mohli doslova přetrhnout ve chvále kvality kampaně této strany. Přitom - jako tradičně - se rozplývali nad způsoby symbolické komunikace, aniž by zmínili otázku možné odezvy toho, co je komunikováno, u publika.

Proč Angličané hlasovali pro euroskeptickou stranu UKIP

26. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Pozoruhodné je, do jak velké míry politikové nechápou, proč tolik voličů hlasovalo pro UKIP, napsal v deníku Guardian Matthew Goodwin. Politikové podceňují intenzitu hněvu u finančně zápolících, manuálně pracujících voličů, které všichni hodili přes palubu a kteří tvoří jádro anglického voličstva. Tito voliči pociťují už dlouho intenzivní úzkost nad celou řadou toho, co vnímají jako hrozby své totožnosti, svým hodnotám a svému způsobu života: od přistěhovalců a nevolených eurokratů v Bruselu, až po vzdálené elity v britském parlamentě. Nikdy předtím nepociťovali tito dělničtí voliči tak intenzivní míru izolace od naší politiky a nikdy nebyli tak ochotni přijmout radikální alternativu. Tyto voliče dlouhá léta ignorovala kosmopolitní, vzdělaná a pokroková elita, a tak se tváří v tvář zesměšňování a pohrdání rozhodli kolektivně hlasovat jediným způsobem. Odmítli nyní celou britskou politickou elitu.

Pro nejúspěšnější stranu v eurovolbách hlasovaly v ČR 2,9 procenta voličů

26. 5. 2014 / Uwe Ladwig

čas čtení < 1 minuta

Že "Ano", strana s největší volební podporou v nynějších eurovolbách v ČR, dostala hlasy od 2,96 procenta voličů, to je opravdu úžasné, píše Uwe Ladwig. Z hlediska Čechů by na to možná mohl někdo poukázat, protože si nemyslím, že je tohle lidem opravdu jasné. A ani bych se nedivil, kdyby se někdo začal ptát, jestli je Čechům jasné, co z toho mají, že jsou v EU a v NATO, a to v době, kdy Karel Dolejší varuje, že už pozítří budou Rusové zase s tanky před Prahou.

Jak se rodí nevoliči

26. 5. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Co přinesly volby do Evropského parlamentu z pohledu České republiky?

1) Velmi nízkou, až alarmující, účast oprávněných voličů.

2) Vyrovnaný výsledek pro ANO, TOP09 a ČSSD, které jsou v podstatě jako chumel charakterizovány jako "proevropské" s tím, že v tomto ohledu mezi nimi není patrnější rozdíl.

3) Neúspěch Strany zelených, jenž vedl k rezignaci Ondřeje Lišky, jenž jediný neduh Unie spatřuje v osobě Václava Klause.

4) Úspěch Svobodných pod vedením Petra Macha (poprvé překročili pětiprocentní hranici).

5) ČSSD se stále propadá.

Účast v eurovolbách 2014

26. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Je rekordně nízká volební účast Čechů a Slováků ve volbách do Evropského parlamentu vyjádřením falešného přesvědčení, že "stejně nic nezmůžeme", nebo patologické uzavřenosti do vlastního prostředí? Faktem je, že drtivá většina politiky v ČR i na Slovensku se určuje právě z Evropského parlamentu. Jak napsal Boris Cvek, Eurovolby jsou důležitější než volby národní. (JČ)

Nový ukrajinský prezident Porošenko chce ukončit válku

26. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko se zapřísáhl, že jeho prvním cílem v úřadě bude ukončit válku na východě země. Tento proevropský podnikatel vyhrál ukrajinské volby v prvním kole s podporou 54 procent. Porošenko pochválil rekordní volební účast a opakoval svůj příslib, že jeho první oficiální cesta bude na východ Ukrajiny. Přislíbil amnestii pro proruské vzbouřence, pokud odevzdají zbraně, ale zdůraznil, že ti, kdo zabíjeli, jsou teroristé, kteří si nezaslouží milost.

Podle Porošenka potvrdila silná podpora pro něj v ukrajinských prezidentských volbách tři hlavní směry jeho politiky: uchování jednotné Ukrajiny, včetně stability na východě, "evropskou volbu", tedy těsnější styky se Západem, a návrat Krymu, anektovaného Ruskem v březnu. Všechny tyto cíle bude velmi obtížné realizovat.

Porošenko také přislíbil, že uspořádá ještě v roce 2014 nové parlamentní volby. Argumentoval, že neexistence většinové koalice znemožňuje, aby parlament reagoval na bezpečnostní hrozby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hnědou nepodceňovat

26. 5. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 2 minuty

Boris Cvek ve svém článku poukazuje na skutečnost, že i když ve volbách do Evropského parlamentu v několika zemích uspěly proudy z hlediska evropské integrace destruktivní a xenofobií, zatím jsou v menšině. Zde bych ovšem zdůraznil slůvko zatím. Je tedy úspěch "protievropských stran" skutečně přeceňován?

Důležité je si vymezit, co chápeme pod pojmem "protievropský".

V eurovolbách posílily euroskeptické strany, avšak drtivou většinu v Evropském parlamentě budou stále mít proevropské strany

26. 5. 2014

čas čtení 6 minut

Tyto eurovolby byly důležitější než kdy předtím, neboť Evropský parlament ve Štrasburku získal větší pravomoci a bude podstatnou měrou v nadcházejících pěti letech rozhodovat o legislativě EU a také určí výsledek bitvy o nejvlivnější funkci v Bruselu, nového šéfa Evropské komise. Největším seskupením europoslanců se zřejmě stane evropský blok křesťanských demokratů, v jehož čele stojí CDU Angely Merkelové. Na druhém místě budou sociální demokraté. Avšak po pěti letech měnové a dluhové krize, recese a divošských škrtů odhalily výsledky letošních eurovoleb rozhádanou Evropu: nesmírně nestabilní, roztříštěnou, s voliči v deziluzi.

Evropská politika dostala šok, když francouzští extremní nacionalisté triumfovali ve volbách do evropského parlamentu, v nichž po celém kontinentě zvítězilo bezprecedentní množství poslanců nepřátelských nebo skeptických vůči Evropské unii. Bylo to silné vyjádření nedůvěry v politickou elitu Evropy, píše v deníku Guardian Ian Traynor.

Ve Francii získala Národní fronta podle předpovědí 25 procent hlasů, zatímco podpora vládnoucích socialistů prezidenta Françoise Hollandea podle průzkumů prováděných u východu z volebních místností poklesla na 14 procent.

V Británii povstání strany UKIP Nigela Faragea také porazilo všechny tři hlavní politické strany, i když s menší většinou, kterou předpovídaly v posledních týdnech některé předvolební průzkumy. Volební účast v Británii byla 36 procent, vyšší než v posledních eurovolbách r. 2009.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2014

26. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 43 592 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v únoru 2014 částkou 2382,45 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2014 273 250,45 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37080