Místní volby v Británii: Úspěch strany UKIP?

23. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Pravicová euroskeptická, antiimigrantská a podle mnohých rasistická strana UKIP zaznamenala v anglických komunálních volbách podstatnou podporu především na anglickém venkově, v Londýně propadla.

Přesto zůstávají euroskeptici v britském měřítku poměrně slabou stranou. Analytikové poukazují na to, že i když se zřejmě UKIP stala čtvrtou největší britskou stranou, počet hlasů, který tento týden ve čtvrtek v anglických komunálních volbách získala, je menší, než kolik jich získala v minulých komunálních volbách před dvěma lety.

Celostátně množství získaných hlasů strany UKIP sice ve srovnání s posledními volbami poklesl, ale strana zvýšila svůj počet komunálních radních na 150 - v roce 2010 jich získala pouze 9 - tím, že soustředila své úsilí jen na některé volební okrsky. Tak se této straně může podařit dostat se při všeobecných volbách r. 2015 do Dolní sněmovny.

Výsledky eurovoleb budou zveřejněny až v neděli večer.

Opoziční labouristé si mírně polepšili, ale jejich celkový výsledek je zřejmě neuspokojivý. Liberální demokraté ztrácejí desítky míst a polepšili si pouze v londýnském Suttonu.

Mnozí britští komentátoři vyjadřují názor, že angličtí voliči hlasovali pro stranu UKIP z protestních důvodů a že UKIP uměle nafukuje své jediné téma, problém imigrace cizinců, který britská veřejnost nepovažuje za podstatné, daleko důležitější jsou pro ni otázky nezaměstnanosti, sociálních služeb, zdravotnictví a školství. UKIP naopak samozřejmě tvrdí, že nejpodstatnější je pro voliče otázka přistěhovalectví.

V sobotu večer byly zveřejněny výsledky průzkumu volebního mínění voličů v tzv. marginálních volebních okrscích, totiž těch, v nichž není jisté, že se tam při příštích volbách udrží nynější strana. Z výsledků vyplynulo, že všeobecné volby v květnu 2015 "vyhrají labourísté". Průzkum veřejného mínění financoval konzervativní politik Lord Ashcroft.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6872

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2014