Guardian bojuje s proruskými "trolly" ve webových diskusích

5. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Během konfliktu na Ukrajině, kdy deník Guardian dává prostor i komentářům jako tento, se na webu deníku objevují ve velkém množství repetitivní proruské komentáře obviňující "proNATOidní Guardian". Navzdory snaze správců, kteří se denně musejí vyrovnat se 40 000 komentáři čtenářů, se problém "trollingu" nedaří zvládat. Čtenáři i reportéři se obávají, že se jedná o placené trolly, jejichž úkolem je hrubě očerňovat kohokoliv, kdo kritizuje Rusko nebo Vladimira Putina.

Luke Harding, zkušený bývalý moskevský korespondent listu, který byl v roce 2011 vyhoštěn, nemá pochybnosti o povaze kampaně a jejím škodlivém vlivu na diskusní vlákna. Podle něj je tato praxe z Ruska dobře známa.

7. února 2012 Guardian informoval, že putinovská mládežnická organizace Naši provozuje síť takzvaných internetových trollů a snaží se diskreditovat opoziční aktivisty i média. Ukazují to údajně emaily získané skupinou, která si říká Ruská pobočka Anonymous.

Tato skupina nahrála na svůj web stovky emailů mezi Vasilijem Jakemenkem, první hlavou Našich a dnes šéfem kremelské agentury pro mládež, jeho mluvčí Kristinou Potupčikovou a dalšími aktivisty. Emaily obsahují detaily o platbách pro novináře a blogery.

K autenticitě emailů datovaných do období listopad 2010- prosinec 2011 se nikdo nevyjádřil.

Podle Hardinga je zřejmé, že trolling týkající se Ukrajiny je organizovaný, trollové opisují několik bodů a některé fráze se stále dokola opakují.

Neexistuje ovšem jasný důkaz o tom, kdo je za zmíněným trollingem, ačkoliv moderátoři webu Guardianu, kteří se musejí denně vyrovnat se 40 000 příspěvky, jsou přesvědčeni, že jde o organizovanou kampaň.

Jeden z moderátorů říká: "Můžeme si všimnout podezřelého tónu některých uživatelů kombinovaného s datem, kdy se přihlásili, časem, kdy píšou a tématy, o nichž píšou. Horlivé proseparatistické komentáře v lámané angličtině tvrdící, že pocházejí ze západních zemí, jsou velice obvyklé, a existuje seznam tropů, které jsme se naučili vyhledávat. Tyto příspěvky mohou být podezřelé, ale zasahujeme, jen když poruší standardy naší komunity."

Luke Harding, který je v těchto komentářích opakovaně napadán, uzavírá: "Nejde o "Comment is free" (názorovou rubriku Guardianu nazvanou "Volný komentář", což lze ovšem také přeložit jako "Komentář zdarma"), ale spíše o "Comment is paid for" ("Komentář, který je zaplacen")."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11220

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2014