Ukrajinská krize se zhoršuje uprostřed intenzivních bojů a varování před občanskou válkou

7. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Ranění a mrtví jsou na obou stranách. Kyjev se snaží získat kontrolu nad východem země a Rusko požaduje, aby se vzbouřenci směli účastnit vyjednávání

V úterý probíhaly těžké boje na východní Ukrajině. Region byl stále na pokraji občanské války. Pokusy o diplomatické řešení nikam nevedou. Rusko požaduje, aby vzbouřenci, kteří ovládají velkou část východu i jihu země, byli zahrnuti v rozhovorech s kyjevskou vládou a měli s ní rovné postavení.

Účelem pokusů ukrajinské armády obnovit svou kontrolu nad východem země akcemi, které kyjevská vláda označuje jako "protiteroristickou operaci", je částečně zabránit tomu, aby se v doněckém a luhanském regionu v neděli konalo referendum o tom, zda tyto dva regiony mají vyhlásit samostatnost na Ukrajině. Tyto pokusy však už vedly k raněným a mrtvým na obou stranách v Slavjansku, nejopevněnějším centru vzbouřenců.

Šokovaní obyvatelé Slavjansku procházejí troskami a odpadky před svými domovy, nalézají rozbitá okna, kaluže krve a kulkami prošpikované ploty.

"Prostě přišli a začali na nás střílet. Nijak nás nevarovali," uvedl jeden obyvatel Slavjansku. "Podívejte se, všechno je zničeno." Většina obyvatelstva obviňuje z násilí ukrajinskou armádu. "Vzbouřenci jsou pokojní lidé, nikdy nikoho nestřílejí a nyní sem přicházejí tito fašisté a snaží se nás zabít," řekla jedna žena.

Během bojů byli usmrceni čtyři ukrajinští vojáci. Vzbouřenci také údajně sestřelili vrtulník, už třetí za poslední tři dny.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov napsal na svém Facebooku, že bylo prý usmrceno 30 proruských ostřelovačů. Tento údaj nelze ověřit.

Mluvčí samozvaného primátora Slavjanska, místního šéfa vzbouřenců Vjačeslava Ponomarjova, uvedla, že bylo usmrceno 10 proruských ozbrojenců a dalších 17 bylo vážně zraněno.

Jedna žena byla náhodně zastřelena v křížové palbě, když si v pondělí na balkóně zapálila cigaretu. Tři dny předtím byla podobně usmrcena jednadvacetiletá zdravotní sestra Julia Izotova.

Obyvatelé Slavjansku se nyní připravují na to, co mnoho z nich vidí jako nevyhnutelnou válku na jejich prahu. "Máme velký strach," řekl sedmadvacetiletý Alexander. "Obchodům docházejí potraviny. Lidi nemohou pracovat. Život se zastavil."

Avšak zatímco ukrajinská armáda pomalu pronikala do Slavjanska, proruské ozbrojenecké skupiny vítězily na jiné frontě. V nedalekém Doněcku nyní ozbrojenci otevřeně fungují na ulici, což před týdnem nebylo. Téměř všechny státní budovy a některé soukromé podniky ovládli vzbouřenci.

V Oděse zřejmě počet mrtvých v důsledku násilí z minulého týdne stoupne a místní média spekulují, že počet mrtvých by mohl být až 100. Oficiální počet osob usmrcených v potyčkách mezi prokyjevskými skupinami a proruskými aktivisty je v současnosti 46. Probíhá vyšetřování za pomoci expertů z Evropy a z Izraele, uvedl oděský šéf policie Ivan Katerinčuk.

Kyjev se stále obává, že Vladimír Putin nařídí otevřenou invazi na Ukrajinu. Kreml totiž uvedl, že dostal tisíce žádostí od "obyčejných Ukrajinců" žádajících o ochranu. Reportér BBC Fergal Keane v úterý ráno varoval, že proruští aktivisté mohou ztratit o svůj obdiv vůči Putinovi, protože ve východní Ukrajině sílí pocit, že je nechává na holičkách. Moskva však zřejmě zastává názor, že invazi na Ukrajinu neprovede.

Moskva silně naléhá, aby byly prezidentské volby, plánované na 25. května, odloženy. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl v úterý, že by bylo "nezvyklé", kdyby se konaly volby během vojenských operací v určité části země. Putin charakterizoval květnové volby jako "absurdní".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11156

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2014