Ideologie nade všechno

7. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Opravdu deprimujícím zjištěním z nynější krize na Ukrajině je, že v České republice zřejmě úplně zmizela schopnost neideologického vnímání skutečnosti. Politika se proměnila v kýč. Nezáleží na tom, jaká je skutečnost. Nikoho nezajímá zjišťovat, co se opravdu děje. Lidi jen opakují svou ideologickou písničku, buď "pravicovou" nebo "levicovou" (i když v poslední době se hodně komplikuje pojetí toho, co je vlastně co).

Že pražská média a politikové nekriticky lezou kamsi Západu a nejsou schopna situaci na Ukrajině hodnotit sine ira et studio na základně jednotlivých faktů, která neodpovídají zjednodušenému mediálnímu mustru, a už vůbec nejsou schopna uvažovat o nějakém rozumném, rozmyslném řešení? No tak odpůrci establishmentu zaujmou úplně stejně bigotní postoj - jestli je pro pražská média Putin zloduch, pro "levičáky" musí být světec. No, není to absurdní? Co se takhle podívat na to, co se skutečně děje, ne jenom vyhledávat na webu videopropagandu, která potvrdí mé předsudky?

Doufal bych v určitou soudnost lidí. Vy nevíte, že od začátku tohoto konfliktu šíří ruská establishmentová média naprosto drsnou, agresivní, lživou propagandu - a vy si to najdete v různých verzích na webu a považujete to za potvrzení svých předsudků? Není to trapné? I kyjevská vláda a prokyjevská média lžou, jako když tiskne. Cožpak lze v konfliktu tohoto druhu brát informace z center obou zájmových skupin vážně? Ztratili jste úplně soudnost?

To, že se v nynější ukrajinské krizi chovají pražská média ostudně, nemůže znamenat, že všechno, co tvrdí, obrátíme a budeme věřit opaku! Tak se chovají, s prominutím idioti. Mělo by to znamenat, aby se člověk pokusil stavět se k ukrajinské krizi nezávislé a nebral automaticky propagandu ani jedné, ani druhé strany.

Velmi deprimujícím mým zjištěním po nynějším mém pětitýdenním pobytu v České republice bylo, jak rychle a drasticky degeneruje veřejný diskurs. To, jak se v ČR dnes mluví v médiích a na veřejnosti, má neuvěřitelně idiotskou úroveň, to snad nebylo nikdy.

Zřejmě to ale postihuje celou východní Evropu. Glasgowská kolegyně se právě vrátila z Polska a svědčí, že i polská veřejnost je obdobným způsobem rozdělena a lidi z obou táborů si v televizi sprostě a emocionálně nadávají, aniž by používali jakýchkoliv argumentů. O Maďarsku nemluvě. Je tomu, jako by se z celé středovýchodní Evropy zcela vytratila jakákoliv moudrost a racionalita.

0
Vytisknout
13779

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2014