Západní intervence by změnila Nigérii v africký Afghánistán

7. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Zdá se téměř neuvěřitelné, že v severní Nigérii bylo ze školy uneseno více jak 200 dívek zadržovaných teroristickou skupinou Boko Haram, jimž hrozí, že budou prodány do otroctví. Nedůvěra je posílena poslední zprávou, že přes noc bylo v severovýchodní Nigérii uneseno osm dalších. Tato tragédie se dotýká srdce každého a upomíná na očekávání, že údajně správným místem pro mladé dívky není škola, ale nucené manželství a postavení služky, píše Lindsey Germanová v Guardianu.

Hněv kvůli tomu, jak málo udělaly nigerijské úřady pro nalezení dívek, je oprávněný. Ale měli bychom

Ale měli bychom si dát pozor na narativ, který se teď objevuje. Sleduje únavně známý vzorec, jaký jsme už viděli v jižní Asii a na Blízkém Východě, ale jaký je ve stále větší míře uplatňován také v Africe.

Je to refrén, že něco se musí udělat a že "my" - osvícený Západ - jsme ti, kdo to musejí udělat. Ozývá se volání po západní intervenci na pomoc dívkám a "stabilizaci" Nigérie. Britská vláda nabídla "praktickou pomoc".

Jenže západní intervence znovu a znovu selhávají při řešení konkrétních problémů, a co je horší, vedou k většímu počtu úmrtí, vysídlení a utrpení, než kolik jich místní obyvatelé zažívali předtím. Příliš často byly intervence ospravedňovány poukazem na práva žen a tvrdilo se, že osvícená armáda vytvoří atmosféru, kde budou ženy zbaveny násilí a zneužívání. Existují důkazy o tom, že nastal pravý opak.

Ženská práva byla velkým ospravedlněním války v Afghánistánu zahájené v roce 2001, kdy Cherie Blairová a Laura Bushová podporovaly válku svých manželů jako prostředek osvobození afghánských žen. Dnes, s milióny vysídlených a desetitisíci mrtvých, Afgánistán stále zůstává jednou z nejhorších zemí na světě, kde může žena žít. Nucené sňatky, dětské sňatky, znásilňování a další utrpení jsou velmi rozšířené.

Na tomto pozadí bychom si měli uvědomit, že osud unesených dívek v Nigérii se nezlepší větším množstvím západních zbraní a armád na zemi nebo ve vzduchu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7231

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2014