Lidé se dnes mají nejlépe od dob listopadové revoluce, řekl nedávno a přesvědčivě V. Klaus. Co vy na to, důchodci?

27. 6. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Těžko hledat relevantní důvody, proč se mají důchody propadnout ze 46 % na 26 %. Tedy ne že by důvody nebyly, jsou, protože jak ministr Drábek, tak i ministr Kalousek jsou hvězdy ekonomické magie a důvody mají vždy v rukávě.

Podle studie akademického pracoviště Cerge-El, o které informovala ČSOB, jsou vyhlídky na slušné důchody jen utopií. "Pokud dnes lidé s průměrnou mzdou 25 tisíc korun vstupují do penze s částkou 11 240 korun, současní třicátníci by od státu na důchod dostali 6 500 korun," uvádí studie. Propad životní úrovně přitom musí očekávat i ti, kteří do důchodu právě vstoupili. Během následujících dvaceti let totiž budou od státu dostávat důchody nižší zhruba o 10 procent.

Projekt vypracovala IDEA, součást akademického pracoviště CERGE-EI vzniklá z iniciativy a pod vedením prof. Jana Švejnara, pozn. red.

     Za povšimnutí však stojí konstatování, které se ve studii nachází - a sice, že se jedná o lidi, kteří mají dnes průměrnou mzdu 25 tisíc korun. To samo o sobě je, s ohledem na vyhlídky většiny důchodců, přímo katastrofální. Je všeobecně známo, že cca 70 % zaměstnaných nedosahuje ani celostátního průměru cca 24 tisíc korun, ale že jejich reálný příjem se pohybuje v průměru maximálně okolo 15-17 tisíc korun. Jestliže tedy občan s dnešním průměrem 25 tisíc korun, pokud by nyní odešel do důchodu, bral by nástupní částku 11 240 korun. Pokud by ve stejnou dobu šel jiný občan s průměrem 16 tisíc korun, jeho vstupní částka by byla někde na hranici 7-8 tisíc korun.

     Přímo na "smyčku" je však předpoklad, jak vychází ze studie, že současní třicátníci by od státu při odchodu do důchodu za cca dalších 30 let dostali 6 500 korun. Vezmeme-li v úvahu jisté skutečnosti, že za

a) důchod 6 500 korun pro třicátníky je vypočítáván v současném kursu a stavu ekonomiky,

b) bude-li za 30 let situace horší, pak to nebude ani zmíněných 6 500 korun

c) lidé s dnes průměrným příjmem 16 tisíc korun se stejným věkem, tedy třicátníci, by za zmíněnou dobu cca 30 let (a to se říká kdo ví jestli, pokud zůstane nezměněn odchod do důchodu) mohli dostávat směšných (nebo žalostných?) sotva 4 tisíce korun.

     Tak to jsou vyhlídky, které nezávidím ani největším lumpovi v české kotlině. Tedy s výjimkou lumpů ve vládě, ale v tomto případě je to pasé, protože jednak tu mnozí z nich už nebudou - a ti co budou, ti budou mít tolik nahrabáno, že se jich to netýká. Jakby ne, vždyť jsou to právě ti lumpové, kteří ty budoucí důchodce k tomu dohnali.

     Jenže aby to nebylo zas až tak všechno smutné a katastrofální, ministr Drábek na takové lidi pamatoval a vymyslel jim "famózní" II. pilíř se soukromými penzijními fondy. A pro ně horuje i banka ČSOB. Posuďte, jak jdou na ruku ministrovi Drábkovi. "Výsledky studie jsou pádným argumentem proti mezi Čechy stále nebezpečně rozšířenému spoléhání na stát. Ano, nějakou penzi od něj dostanou, ale na plnohodnotný život to v žádném případě stačit nebude," a podle výzkumu ČSOB to znamená, že takzvaný druhý pilíř penzijní reformy je výhodný pro mnohem širší skupinu lidí, než se doposud předpokládalo. Zatímco poslední výpočty expertů ČSOB z počátku letošního roku hovořily o výhodnosti pro cca 35 procent lidí, při zohlednění studie Cerge-El by to bylo okolo 40 procent.

     Experti jsou experti, zvláště ti v bankách, těm je vždy všechno jasné. Jenom poněkud unikají "studie" a "prognózy" o lidech, kteří jsou co do množství hluboko pod celostátním průměrem mzdy cca 24 tisíc korun a také chybí studie, jak a hlavně z čeho by lidé z této skupiny měli hradit potřebná procenta ve II. pilíři. Pro jistotu uvádím podstatu  velkorysé a pro budoucí generaci potenciálních důchodců, tj.  našich dětí, připravenou "penzijní reformu":

     První pilíř představuje průběžný důchodový systém v podobě, jak jej známe dosud. Druhý pilíř důchodové reformy využije nově vzniklých penzijních společností. Do nich budou lidé moci ukládat 3 % svých odvodů do průběžného penzijního systému a 2 % navíc ze své mzdy. Rozhodnutí o vstupu do druhého pilíře je nevratné a nebude možné z něj po celou dobu spoření odejít. Třetím pilířem pak zůstávají transformované fondy, do nichž si budou moci lidé dobrovolně spořit podobným způsobem, jako v případě penzijního připojištění.

     Shrneme-li studii odborníků z Cerge-El a expertů ČSOB, máme budoucnost poměrně přijatelnou. Co z toho, když realita je zcela jiná, fakta a materiály, se kterými výše uvedení odborníci a experti pracují, pocházejí nejspíše  z Drábkova nebo Kalouskova psacího stolu. Je totiž všeobecně známé, že důchodová reforma nemá jiné cíle, než vytvořit a posléze podpořit soukromé penzijní fondy.

     Je pro to hned několik důvodů. Jednak, pokud se nemýlím, ještě v r. 2008 byl důchodový fond v přebytku 60 miliard, pak rok co rok se snižoval až do dnešního nulového stavu. Ministr Drábek to zdůvodňuje nárůstem počtu lidí odcházejících do důchodu, v r. 2011 jich prý do důchodu odešlo 53 tisíc, počet důchodců se zvětšuje a to "vyčerpává prostředky na veřejné výdaje víc, než se prý vybere".  Pan ministr Drábek však neříká všechny důvody a pravdu, proč najednou tolik lidí odchází do důchodu. Především je to fakt, že mnoho lidí odešlo do předčasného důchodu, protože byli bez práce a práci nemohli najít (kdo by je chtěl, těsně před důchodem?) Druhý fakt je, že řada lidí se dostalo do invalidního důchodu na základě zdravotního stavu. Ani zde nelze nepochybovat o tom, že to mohl být jistý kalkul ze stejných důvodů, jako v případě těch, co šli dříve do důchodu z důvodu nezaměstnanosti. Prostě, lidé chtějí ještě žít a ne umírat, nechtějí žebrat, utrhávat si od úst, ale přestože nechtějí, mnozí tak již činí. Jenže ministr Drábek, věrný svým zásadám, má pro svoje kroky, svoje čísla, zásady a důvody, které jsou pro něj a celou rozpočtově odpovědnou vládu zavazující! Že jsou věci jinak, než je vidí on, že mu to říkají lidé v televizi, píší v dopisech, jej nutí jen k ironickému úsměvu a pomyšlení, že mu tito lidé můžou...však víte co.

     Upřímně litují všechny lidi, kteří mají jít do důchodu. Bývaly doby, kdy se na odchod do důchodu lidé těšili. Pochybuji, že tomu tak bude v nejbližších letech. Z politiky vlády a jejich poskoků ve sněmovně je zcela jistě špatně nejenom mně. Jenže na to nejsou žádné léky, kromě "velkého biče a malého dvorku", kam by patřilo vládu vyhnat a řádně je vypráskat.

0
Vytisknout
11351

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2012