Jedno odvolání a neodvolaní plukovníci

27. 6. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Na den památky obětí komunismu a na svátek Ladislavů, tedy i poradce presidenta Klause, pana Jakla, dostal ministr Pospíšil podivný dárek. Byl premiérem Nečasem a presidentem Klausem odvolán.

Ne, že by v minulosti mezi Nečasem a Pospíšilem nebyly spory. "Státní zástupci mají bojovat se zločinci, ne mezi sebou," vyjádřil se Nečas v únoru ke sporu Rampuly a Zemana. Pospíšilovi bylo vytýkáno, že soud předtím zrušil odvolání pana Rampuly a neuznal důvody, jež Pospíšil uvedl, za dostačující.

Když vše nasvědčovalo, že v tuhých mrazech bude ministrovi spravedlnosti pořádně horko, situaci ještě ustál. Je odvolán paradoxně poté, kdy se pan Rampula má definitivně poroučet.

Co tedy udělal nyní ministr tak špatného? V současnosti není v popředí ani kauza plzeňských práv, ani jiná kauza, na níž by si měl ministr vylámat zuby. Proč tedy v době, kdy je policie pány Nečasem a Kalouskem tvrdě napadána v souvislosti s vyšetřováním paní Parkanové, kdy slyšíme o diktátu plukovníků a podplukovníků s čestnou výjimkou pana Kubiceho a kdy nám obránce demokracie Kalousek maluje na zeď spolu s čerty v podobě odborářů a kradoucích sociálních demokratů obraz hrůzostrašného policejního státu a kdy se čeká na rozhodování nezávislých soudů jako na smilování boží, si president Klaus pospíšil s Pospíšilovým odvoláním? Kde se bere ta rychlost? Není kapánek podezřelá?

Ne, že by ministr spravedlnosti neměl být za co odvolán. Důvody se najdou téměř u každého. Jistě je co kritizovat na novém občanském zákoníku, ať již Jiřím Dienstbierem zmíněná absence práv osob stejného pohlaví (při registrování partnerů) či snaha omezovat práva občanů, například právo na stávku. Na místě může být kritika za nečinnost ministra spravedlnosti po bezprecedentních výrocích premiéra o plukovnících a rovněž bezprecedentním napadení policie M. Kalouskem v Otázkách Václava Moravce.

Ale to nejsou skutečné důvody jeho odvolání. Nebo že by vláda, která se tolikrát dušovala, že bude občanům vysvětlovat své kroky, opět nic vysvětlovat nechtěla? Přece stačí, že chytili Ratha s krabicí a rozvířil se prach s letouny CASA. V tichosti tak mohou nastat změny, jež by se za normální viditelnosti realizovaly mnohem obtížněji.

Trochu to připomíná jeviště, kde se po jedné scéně odnášejí rekvizity, aby se mohla uskutečnit scéna jiná.

Zbývá poslední otázka. Koho za něj? Která (ne)známá tvář z ODS nahradí lidmi snad ještě nejvíce akceptovatelného ministra v jinak nekompetentní vládě? Že by na scénu přišel vykroužkovaný expert přes vnitro, Ivan Langer? Nebo se otevírá prostor pro famózního studenta plzeňských práv, Marka Bendu? Nebo snad pro další odbornici na právo, Ivanu Řápkovou, která by zároveň řešila i "národnostní otázku"?

V sobotním rozhovoru pro Právo se arcibiskup Jan Graubner, mj. nechal slyšet, že "církev nikdy neodpouštěla bez uložení povinnosti nahradit způsobenou škodu". A že "ani z dnešního pohledu nelze akceptovat některé Husovy názory jak ze strany katolíků, tak protestantů, ale v řadě věcí není přijatelný ani pro nevěřící. Že tehdejší společnost byla v morální krizi, ale husitské války ji neřešily, naopak prohloubily".

V tom případě by vhodnou volbou byl Pavel Bém. Jistě by v kauze pana Janouška dohlédl, aby způsobená škoda byla poškozené ženě, která mohla po kontaktu s Janouškem řízeným autem klidně zemřít, adekvátně nahrazena.

A nebo, jak by se na ministerstvu spravedlnosti vyjímal takový Přemysl Sobotka, pro něhož je hlavním posláním ocenit bratry Mašíny, patrně za skvěle provedenou loupežnou vraždu?

Nechme se tedy překvapit, nakolik se nám připomenou časy ministrování P. Němce a kauzy typu Čunek či katarský princ. Léto bude nejspíš parné a výročí upálení jednoho evropského myslitele a humanisty se nezadržitelně blíží.

0
Vytisknout
13581

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2012