Spiegel: Žádný evropský růstový pakt neexistuje. Jen přejmenování již existujících iniciativ

28. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Na dnes zahájeném dvoudenním summitu EU má být projednán mimo jiné tzv. evropský růstový pakt - v reakci na požadavky a volební sliby francouzského prezidenta Francoise Hollandeho. List Spiegel však informoval o nezávislé analýze projektu, která ukazuje, že nic takového jako nový růstový pakt ve skutečnosti neexistuje. Celý balík opatření o objemu 130 miliard eur totiž vznikl pouhým přejmenováním již existujících iniciativ v rámci strukturálních fondů, Evropské investiční banky a projektových dluhopisů. Smyslem "růstového paktu" tedy není stimulovat evropskou ekonomiku, ale umožnit Hollandemu, aby si před voliči zachoval tvář.

Do strukturálních fondů EU nebude přidán ani eurocent, dojde pouze k "přeprogramování" již alokovaných peněz. EIB dostane navíc celkem 10 miliard eur. Na projektové dluhopisy pro soukromé investory rovněž nebyl přidělen ani eurocent a musí si vystačit s prostředky, které již v rozpočtu jsou, tj. s cca 18 miliardami eur. Podle Daniela Grose, ředitele Centra pro evropská politická studia v Bruselu, bude efekt všech projektů o nominálním objemu 130 miliard eur na evropskou ekonomiku prakticky nulový. 

Pakt je primárně motivován politicky, nikoliv ekonomicky. Hollande slíbil voličům, že "Fiskalpakt" Merkelové bude doplněn "růstovým paktem". Jeho partneři v EU mu dovolili, aby předstíral úspěch v podobě rezoluce o paktu (zatímco německý "Fiskalpakt" bude právně závazný), protože doufají, že z řečí o růstu budou nakonec sami politicky profitovat. Redakce Spiegelu připomíná, že pro to existuje historický precedens z roku 1997 v podobě dohody mezi Helmutem Kohlem a Lionelem Jospinem ohledně "paktu stability a růstu".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6764

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2012