ProAlt k odvolání ministra Jiřího Pospíšila

28. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Iniciativa ProAlt se připojuje ke kritice náhlého odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, která zaznívá ze strany řady organizací občanské společnosti i dalších aktérů. Premiér Petr Nečas toto odvolání zdůvodnil zástupnými argumenty. Pospíšilovo odvolání nepochybně souvisí mimo jiné se snahou zamezit vyšetřování a stíhání případů rozkrádání veřejného majetku, pro které byl v poslední době vytvořen jistý, byť omezený, prostor. "Zároveň je alarmující, že se požadavek na zvýšení veřejnými výdajů (v tomto případě v resortu spravedlnosti) může vydávat za principiální důvod pro odvolání ministra," říká Tereza Stöckelová..

Není ale důvod, aby se Jiří Pospíšil stal národním hrdinou. Jako ministr prosazoval asociální změny, např. zvyšování soudních poplatků, omezování bezplatné právní pomoci pro nemajetné nebo zvyšování moci soukromých exekutorů, a podporoval celou řadu dalších škodlivých reforem současné vlády. Není rovněž možné zcela opomenout fakt, že to byl právě ministr Pospíšil, který se minimálně formou tichého přihlížení účastnil prapodivných aktivit bývalé nejvyšší státní zástupkyně Vesecké ve věci senátora Čunka, včetně odvolání vrchního státního zástupce Ivo Ištvána. V neposlední řadě pak Jiří Pospíšil jmenoval pražským vrchním státním zástupcem neblaze proslulého Vlastimila Rampulu.

Při vědomí všeho výše uvedeného se iniciativa ProAlt nestaví za ministra Pospíšila, nevolá po jeho návratu do křesla, ale vznáší v současné době jediný adekvátní požadavek - demisi prokorupčního premiéra Nečase a jeho vlády. Požaduje také předčasné volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České Republiky, které by po demisi vlády měly následovat.

0
Vytisknout
10004

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2012