... a pak přicházím já, celý v bílém...

28. 6. 2012 / Milan Neubert

čas čtení 2 minuty

Ve středu ráno odvolal premiér Nečas nejoblíbenějšího ministra své vlády -- Jiřího Pospíšila. Tato událost asi skoro všechny překvapila, stejně tak i rychlost, s jakou se odehrála, i těžko akceptovatelné důvody, jimiž se věc voličům následně vysvětlila. Právě ty podivné důvody (Pospíšil prý chtěl pro svůj resort nezodpovědně další peníze a manažersky tak selhal) vedly laickou i politologicky odbornou veřejnost k úvahám, co za tím ve skutečnosti vězí, protože účelovost tohoto kroku byla zjevná.

Velmi rychle se dostala na stůl hypotéza, že jádrem pudla je buď zákulisní dění v ODS, nebo (něčí) obavy z otevírání dalších kauz, třeba za pomoci jmenování ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Reakce na tuto novou politickou událost byla více než bouřlivá. Všechny parlamentní strany se k věci začaly okamžitě vyjadřovat. Překvapená TOP09 dokonce rovnou požadovala, aby byla Bradáčová do funkce rozhodně jmenována. I neparlamentní Strana zelených toho využila ke zviditelnění a svolává na Václavák demonstraci na Pospíšilovu podporu.

A toho si prosím dobře povšimněte. Strana zelených fakticky svolává demonstraci na podporu místopředsedy ODS! Taková demonstrace už v Praze opravdu, ale opravdu dlouho nebyla. Podobně ani žádnou demisi ministra prezident republiky opravdu, ale opravdu tak rychle nepodepsal.

Takže co když jsou věci úplně jinak, než jak se jeví? Co když se zkrátka předsednictvo ODS zcela racionálně rozhodlo pro tah, který může změnit volební očekávání této strany? Kdo asi bude příštím lídrem ODS, která je teď připravena prosadit velmi nepopulární a společensky nebezpečné kroky? Kdo je z koňů ODS celospolečensky nejpřijatelnější postavou a kdo by tedy měl být těmito kroky nejméně zasažen?

Vzpomněl jsem si na starý vtip, jak přijde pán do cirkusu a vysvětluje řediteli půvab svého artistického čísla, jehož materiální podstatou je umístění velké kádě h...n doprostřed manéže a shození pořádného balvanu z výšky do ní. Ředitel to stále nechápe a argumentuje tím, že přece budou všichni včetně diváků strašně špinaví. A adept na to odpovídá: "No právě, a pak přicházím já, celý v bílém".

Jiří Pospíšil dnes možná dostal poukázku na nové bílé šaty. A Strana zelených mu je bude zítra na Václaváku žehlit. Uvidíme, co na předvolební zvonění řekne zítra Kalousek. Protože zítra už to možná pochopí i on.

0
Vytisknout
18796

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2012