Rusko (opět, poněkolikáté) popřelo tvrzení, že podporuje plán pro Sýrii zahrnující odchod Asada

28. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Rusko dnes popřelo vyjádření anonymního amerického představitele citované médii, podle nějž podporuje plán pro Sýrii zahrnující odchod prezidenta Bašára Asada. Ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl: "Nepodporujeme a nebudeme podporovat žádné vnější vměšování".

Lavrov se má účastnit sobotní konference OSN v Ženevě věnované právě plánu "tranzice" v Sýrii. Požaduje mimo jiné, aby byli na konferenci přítomni zástupci Íránu, což verbálně podporuje i vyslanec OSN Kofi Annan, ale Západ to odmítá. Rusko již předem varovalo, že bude odporovat  každému dokumentu, který by vyzýval Asada k odstoupení. Naopak americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová naznačuje, že by americká delegace do Ženevy nemusela přijet, pokud bude přítomna íránská delegace.

Navzdory ruským vyjádřením se opakovaně objevují tvrzení, že Moskva požadavek na odstoupení Asada podporuje. 

(Jednoznačná ruská vyjádření od nichž by bylo nemožné odstoupit bez úplné ztráty tváře a také fakt, že Rusko navzdory značně nevybíravému západnímu nátlaku pokračuje v dodávkách výzbroje Sýrii vcelku spolehlivě indikují, že tvrzení o ruské podpoře plánu na odstoupení Asada jsou součástí propagandistického úsilí a nikoliv věcnými zprávami - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5678

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2012