Britský ministr financí označen po svém nejnovějším obratu o 180 stupňů za zbabělce

28. 6. 2012

čas čtení 9 minut

Britský ministr financí George Osborne a premiér David Cameron provedli ve své politice už asi šestý náhlý obrat o 180 stupňů, když neočekávaně zrušili plánované zvýšení daní na prodej benzínu a nafty. Osborna označila opozice za zbabělce, protože nešel toto rozhodnutí sám obhajovat do studia, a vyslal za sebe mladou náměstkyni Chloe Smithovou, kterou v rozhovoru moderátor BBC Jeremy Paxman roztrhal na cucky. Paxman rozhovor uvedl těmito slovy:

"Mistrovský, slitovný a taktní ministr financí pocítil bolest britského lidu a rozhodl se zrušit svůj plán zvýšit letos v létě daň z benzínu a nafty. Buď k tomuto skutečně došlo, alebo jsme svědky rozpočtového diletantismu číslo šest. Minulý týden bylo uvalení nových daní na benzín a ropu nezbytné, dneska je to zbytečné. Jeden vládní činitel uvedl, že nezavedení této daně bude stát 1,5 miliardu liber, dneska tvrdí ministerstvo financí, že to bude stát jen asi půl miliardy liber. Buď si vláda z politických důvodů zahrává s národním hospodářstvím, anebo je ekonomika v tak děsivě chaotickém stavu, že to ospravedlňuje takovouto panikářskou reakci."

Na videu na YouTube je rozhovor od minuty 6.20, překlad je ZDE

Paxman: Kdy vám řekli o téhle změně plánu?

Náměstkyně Chloe Smith: Jsem náměstkyně ministra financí a zabývám se otázkou paliva pro motorová vozidla. Uvažovalo se o tom už nějakou dobu.

Paxman: Kdy bylo to rozhodnutí učiněno?

Smithová: Jak říkám, uvažovalo se o tom už nějakou dobu, pan premiér a pan ministr -

Paxman: Kdy bylo to rozhodnutí učiněno? Kdy vám o tom řekli?

Smithová: Já se na tom podílím už nějakou dobu.

Paxman: Vy jste zcela zjevně o tom nerozhodovala, právě jste říkala, že rozhodl premiér a ministr financí. Takže kdy vám o tom rozhodnutí řekli?

Smithová: Měli jsme o tom kolektivní diskusi tak, jak je to vhodné podle procedur a i když vám samozřejmě nemohu poskytnout -

Paxman: Stalo se to dneska?

Smithová: Já nemůžu, já nemůžu...

Paxman: Vy si to nepamatujete?

Smithová: Ne, ale není vhodné, abych vám takové věci říkala.

Paxman: Proč to není vhodné? Přišla jste sem, abyste tu hájila změnu politiky. A ani mi nejste schopna říci, kdy vám bylo sděleno, o jakou změnu politiky jde.

Smithová: Protože jako pracovnice ministerstva financí se podílím na těchto diskusích už nějakou dobu. A pan premiér a pan ministr financí učinili toto rozhodnutí. Já vám nemohu poskytnout průběžný komentář ohledně toho, kdo kdy řekl co.

Paxman: Já vás nežádám o průběžný komentář. Žádám vás, abyste mi sdělila jednoduchý fakt, kdy vám to řekli. Bylo vám to zjevně řečeno někdy během dneška. Bylo to před obědem nebo po obědě?

Smithová: Já vám neposkytnu komentář o tom, kdo kdy co řekl.

Paxman: Já jen chci vědět, kdy vám to řekli. Ani se vás neptám, kdo vám to řekl. Ptám se, kdy vám řekli, k jaké změně politiky došlo.

Smithová: Už se o tom debatuje několik týdnů.

Paxman: Dobře. A v určitou chvíli během těch několika týdnů vám dali vědět, že bylo učiněno rozhodnutí změnit tuto politiku.

Smithová. Ano. A dnes, v parlamentě, jsme sdělili parlamentu, jak je to naprosto správné, že tímto způsobem pomůžeme domácnostem a podnikům.

Paxman: Je pro vás těžké obhajovat politiku, s kterou nesouhlasíte?

Smithová: Tak to není, Jeremy. Hezká otázka. Já s tím souhlasím. Myslím, že je velmi důležité pomoci domácnostem a podnikům.

Paxman: V květnu jste ale s tou politikou nesouhlasila.

Smithová: Pokračujte.

Paxman: V květnu jste se vyjádřila: "Není jisté, zda snížení daní na benzín a naftu by mělo pozitivní dopad na rodiny či podniky." Takže co se mezitím stalo?

Smithová: Myslím, že je důležité udělat to, co člověk může udělat pro rodiny a podniky. Ve světě, v kterém žijeme, je situace pro rodiny a podniky velmi složitá. Musíte udělat, co je ve vašich silách, a musíte to udělat v dobré víře.

Paxman: Jenže vy jste řekla, že neni jisté, zda snížení daní na benzín a naftu by mělo pozitivní dopad na rodiny či podniky. To bylo 23. května. Co se změnilo od té doby? Od 23. května do dneška, tedy do 25. června?

Smithová: Jeremy, mnoho věcí na tomto světě je nejistých.

Paxman: Proč o té změně nevěděl ministr dopravy ještě včera?

Smithová: Je velmi důležité, aby vláda jednala.. Vláda bude vytvářet svou politiku podle toho, kdy a jak...

Paxman: Cena benzínu v automobilech je otázkou legitimního zájmu pro ministra dopravy. Ten ovšem ještě včera nevěděl o tom, že tato cena byla změněna.

Smithová: Je to samozřejmě otázkou legitimního zájmu pro domácnosti a podniky. Ale jak víte, o daních rozhoduje ministr financí a v tomto případě rozhodli pan premiér a ministr financí.

Paxman: Říkáte, že vás to teď bude stát asi 550 milionů liber. Naproti tomu 23. května jste říkali, že by vás to stálo půl druhé miliardy liber. Vy jste to vypočítali špatně?

Smithová: Ne, jde o dvě trochu rozdílné věci. V květnu se hovořilo o plném zrušení této daně, a dnes hovoříme o odložení té daně.

Paxman: Těch 1,5 miliardy je konkrétně o zvýšení daní v srpnu a nyní hovoříte o 550 miliardách liber. Můžete nám říci, z kterých ministerstev ty peníze vezmete?

Smithová: Bude to sestaveno z finančních přebytků na jednotlivých ministerstvech.

Paxman: Ano? Kde?

Smithová: Existuje celá řada přebytků. Víme, že existují přebytky.

Paxman: Kde?

Smithová: Nedávno existovaly 4 miliardy přebytků.

Paxman: Kterým ministerstvům ty peníze vezmete?

Smithová: Budou pocházet z nejrůznějších ministerstev a nejrůznějším způsobem. Ta částka se bude vytvářet -

Paxman: Prostě mi jmenujte několik ministerstev.

Smithová: Ne, to neudělám, protože vám poskytneme plné informace -

Paxman: Vy to nevíte? Čekáte dokonce i na to, než vám řeknou i tohle?

Smithová: Ne. Protože -

Paxman: Vy to víte? Na kterých ministerstvech jsou finanční přebytky?

Smithová: Není možné vám dát informace v tuto chvíli, protože ta částka se trochu mění. A ta částka je k dispozici měsíčně.

Paxman: Víme, že potřebujete najít asi 500 milionů liber. Říkáte, že na různých ministerstvech jsou finanční přebytky, i když nejste schopna říci na kterých. Snad to víte, ale rozhodla jste se nám to neříct. Je to pravda?

Smithová: Je to částka, která se skládá z různých sum.

Paxman: Dobře, rozhodla jste se nám to neříct, která ministerstva mají finanční přebytky.

Smithová: Je to částka, která se skládá z různých sum. To je důležité. Máme dost finančních přebytků na to, abychom mohli tuto politiku financovat.

Paxman: To říkáte. Můžete nám potvrdit, že prvotní prioritou vaší vlády je snižovat státní deficit?

Smithová: Ano, to je.

Paxman: Je to vaší prvotní prioritou?

Smithová: Vzhledem k tomu, že máme ty finanční přebytky, náš plán škrtů se plně realizuje a to je právem způsob, jímž chceme použít - -

Paxman: Je tohle nějaký vtip? Jak můžete mít prioritní politiku snižování deficitu a přitom se rozhodnete vydat ušetřené peníze na financování snížení daní.

Smithová: Náš celkový plán se nezměnil.

Paxman: Dnes jsme se dozvěděli, že vládní zadluženost stoupla v květnu o tři miliardy liber proti plánu.

Smithová: Z důvodů, které jsou samy o sobě zajímavé.

Paxman: Proč nepoužijete těch finančních přebytků k snížení této zadluženosti?

Smithová: Ty údaje jsou samy o sobě zajímavé. Mají vztah k jednorázovým faktorům. Konkrétně k tomu, že v květnu a v červnu byly provedeny určité platby. Ale faktem zůstává, že náš původní plán škrtů zůstává nezměněn. A zároveň chceme pomoci domácnostem a podnikům.

Paxman: Probudíte se někdy ráno a pomyslíte si: Panebože, co mi to zase asi řeknou dneska?

Smithová: Já jsem se probudila dneska ráno a mnozí moji voliči opravdu ocení, že odkládáme zavedení této daně.

Paxman: Napadlo vás někdy, že jste nekompetentní?

Smithová: Myslím, že je správné, že takto chceme pomáhat lidem a řidiči to ocení.

Paxman: Děkuji vám.

0
Vytisknout
6802

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2012