Dohoda o záchraně bank v eurozóně zatím zachránila Španělsko a Itálii

29. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Itálie a Španělsko ohromilo Německo tím, že tyto státy zablokovaly jednání na summitu EU, dokud nedostanou mírnější podmínky záchranného balíčku. Konalo se čtrnáct hodin iritovaných rozhovorů.

Politikové nakonec souhlasili, že poskytnou finance krachujícím bankám přímo, odstraní překážky pro soukromé věřitele a rychle zavedou nový inspekční režim pro banky.

Itálie a Španělsko blokovaly rozhovory do té doby, než dostaly zároky, že eurozóna bude jednat proti rychle rostoucím nákladům na úroky jejich zadluženosti.

Tvrdá vyjednávání zůstávala po mnoho hodin ve slepé uličce.Po půlnoci odešlo z jednání 10 zemí, které nejsou součástí eurozóny a nechaly členy eurozóny, aby si svůj problém vyřešily samy.

Po čtrnácti hodinách těžkého vyjednávání vzniklo prohlášení o třech bodech, v jehož rámci má být přepsána pravidla pro nový režim v eurozóně tak, že to zmírní drakonické podmínky záchranných balíčků, jaké musely přijmout v posledních dvou letech Řecko, Portugalsko a Irsko.

Do konce roku má vzniknout nový inspekční systém pro banky. Od té doby bude možné, aby Evropský stabilizační mechanismus financoval záchranu banky rovnou, aniž by tím zadlužoval vlády jejich zemí. Tuto změnu požadoval především španělský premiér Mariano Rajoy.

Nový inspekční mechanismus bude zřejmě pod správou Evropské centrální banky. Nový bankovní systém má vytvořit společnou odpovědnost celé eurozóny za všechny její dluhy a společný fond pro likvidaci krachujících bank. Avšak v prohlášení zveřejněném po nočním vyjednávání tyto dva body nejsou, protože jsou v Německu považovýny za kontroverzní. Německo nechce přijmout odpovědnost za chování jiných zemí.

Dosažená dohoda se ale ještě může rozložit, jakmile začnou jednotlivé vlády rozbírat podrobnosti a složitosti nových ujednání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7552

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2012