Kalousek s Nečasem hrajou va banque

28. 6. 2012 / Petr Uhl

čas čtení 4 minuty

Poslankyni Vlastu Parkanovou chtějí policie a státní zástupci obvinit a trestně ji stíhat. Jako ministryně obrany v roce 2008 měla porušit povinnost při správě cizího majetku, a tím i zneužít či porušit pravomoc veřejného činitele, třeba i nedbalostí.

Nákup letadel Casa, o nějž jde, poškodil podle policie stát o 658 milionů korun. Některé okolnosti věci, Parkanové polehčující, se veřejně probírají v médiích. Policie a zastupitelství se takové diskuse účastnit ani nemohou. Není vyrovnaná, lidé jsou klamáni.

Při nákupu letadel byla ministryně vázána zákonem o veřejných zakázkách z roku 2006, pak už 17krát novelizovaným. Měnily se i vyhlášky. Do obvinění úředníka ministerstva Jiřího Staňka před 14 dny policie nesměla vyšetřovat, tedy vyslýchat svědky, konat prohlídky a přibírat znalce. Ani dnes se nezaměřuje na Parkanovou, jen na Staňka. Byla ta škoda 658 milionů, a tím i porušení zákona, v nevyžádání posudku, nebo v něčem jiném? To se nezjistí před kamerami, ale jen vyšetřováním a u soudu. Policie věc ani nestíhá jako porušení předpisů o zahraničním obchodě s vojenským materiálem, letadla, upravená pro přepravu vojáků, jím asi ani nebyla. Rozruch vyvolaly tři texty -- vysvětlení Omnipolu, dopis Jana Bárty, ředitele Ústavu státu a práva Akademie věd, napsaný v rozporu se zákonnou působností Bárty i ústavu, a stanovisko dalšího ústavního právníka Petra Mlsny, náměstka místopředsedkyně vlády Karolíny Peake. Nevydala ho však Legislativní rada vlády, jíž je Mlsna místopředsedou, i když to ministr financí Miroslav Kalousek tvrdil a s ním i média.

K Ústavu státu a práva ještě poznamenejme, že je otcem plzeňské Fakulty práva a že se zapletl do "posudku", který ospravedlňoval beztrestnost bohatce a nemravy bin Sáního, v médiích zvaného katarským princem. Pomohl tak tehdejšímu (z roku 2005) ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi uskutečnit akci, jež nebyla nikdy vysvětlena, natož pak souzena. Sám ředitel ústavu Jan Bárta je dlouholetým pomocníkem Václava Klause v jeho boji proti integraci ČR v EU. Texty nejsou odborná vyjádření či znalecké posudky podle trestního řádu. Jsou jen součástí zběsilého mediálního masírování veřejnosti Kalouskem, který vydává svůj úřad za "odborného garanta" s pravomocí autoritativně (!) vykládat zákony. Jsou to nesmysly, které lze vyvrátit tak, že tuto praxi, podle Kalouska desetiletou, prověří policie i z hlediska trestního práva a posoudí ji soud.

Včerejším odvoláním Jiřího Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti, který se zasloužil o očistu státního zastupitelství, ukázali premiér Nečas a prezident Klaus, že vláda bezpráví a zvůle bude ještě chvíli kolem sebe kopat. Na poslední chvíli zabránili tomu, aby Pospíšil nejmenoval pražskou vrchní zástupkyní Lenku Bradáčovou, jak chtěl a jak mu to navrhl nejvyšší zástupce Pavel Zeman. Kalousek nařkl policii ze zneužívání zákona. Buď tedy policisté, kteří podle Kalouska zákon porušili, budou za to soudně potrestáni a jejich nadřízení odvoláni z funkcí -- v právním státě nelze jinak, nebo bude muset z funkce odejít ministr Kalousek, protože osočil policii nepravdivě. Kalousek hraje va banque a lidé se ho bojí. I soc.dem. poslanci včera souhlasili, aby se hlasování v imunitním výboru, zda doporučit Sněmovně vydání Parkanové, bez jasných důvodů odročilo.

Poslanci zatím soudí místo soudu, každý přitom hájí zájmy své a zájmy své strany. Kalousek popírá právní stát ze strachu o vlastní osud, léta byl ministrem financí a předtím náměstkem ministra obrany. Věc Parkanové, jako každé podezření z trestného činu, před soud ale patří. Tedy v demokratickém státu.

0
Vytisknout
21089

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2012