Putin dostal USA tam, kde je chtěl mít

29. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Summit G-20 byl minulý týden od roku 2009 první příležitostí, při níž se prezident Barack Obama viděl se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Popis jejich dlouhého chladného setkání v kuloárech konference spolu s fotografiemi nelibého setkání tváří v tvář byl umístěn na první stránku New York Times. Ve skutečnosti ten příběh patřil do černé kroniky: Obamův pokus o "restart" vztahů s Ruskem je mrtev. Zabil ho syrský prezident Bašár Asad.

Jenomže zásadní neshoda na tom, co si počít s Asadem, byla jen poslední kapkou. V celé řadě témat od lidských práv přes Írán až k teritoriální integritě postsovětských států se ruský postup stal trnem v oku Spojených států a jejich spojenců. Restart Obamovi pouze poskytl omluvu pro zamaskování ústupu před Rusy. 

Začněme Sýrií, kde Moskva vetovala dva pokusy o rezoluci Rady bezpečnosti odsuzující Asadův režim. Ruská strana klade rovnítko mezi obě strany konfliktu a Západ to považuje za neoprávněné, snaží se události prezentovat jako boj dobra (povstalců) se zlem (Asadem). 

Poslední nadějí Obamovy administrativy byl návrh na "jemenský" model politické tranzice v Sýrii, tedy vyjednání Asadova odchodu. Jenže Asad neodejde. Lavrov minulý týden řekl Echu Moskvy, že Asadův odchod je "neproveditelný", protože prostě neodstoupí. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
15396

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2012