Smrtící útok Islámského státu v Moskvě poukazuje na jeho fixaci na Rusko

23. 3. 2024

čas čtení 4 minuty
 

Regionální odnož ISKP má útočiště v Afghánistánu a nedávno provedla bombové útoky v Íránu, což naznačuje, že má kapacitu na velká zvěrstva, píše  Andrew Roth.

Spekulace o tom, kdo provedl střelbu na moskevské radnici Crocus, rychle naznačily, že teroristický útok bude mít v Rusku i v zahraničí nadstandardní politické důsledky.

Objevilo se tvrzení, že útok provedla provincie Islámský stát Chorásán (ISKP), regionální pobočka teroristické organizace IS. IS je zapleten do některých největších teroristických útoků v Rusku v poslední době, včetně bombového útoku v petrohradském metru v roce 2017, při němž zahynulo 15 lidí a 45 bylo zraněno.

 

 

Americké zpravodajské služby sdělily americkým zpravodajským agenturám, že "není důvod pochybovat" o tvrzeních IS o odpovědnosti.

Skupina, která je odnoží IS sídlící převážně v Afghánistánu, od odchodu Spojených států z Afghánistánu v roce 2021 stále více zaměřuje svou pozornost na Rusko. Skupina vznikla v roce 2015 z členů militantních skupin, včetně těch z Pákistánu a Uzbekistánu, a působí ve střední Asii a v Rusku. V lednu provedla v Íránu dvojí bombový útok, při němž zahynulo téměř 100 lidí.

"Isis-K a její spojenci si v Afghánistánu zachovávají bezpečné útočiště a nadále rozvíjejí své sítě v zemi i mimo ni," uvedl generál Michael Kurilla, velitel amerického Centrálního velitelství, během výpovědi před výborem pro ozbrojené služby Sněmovny reprezentantů na začátku března.

"Jejich cíle tím nekončí. Vyzývají k útokům po celém světě na každého, kdo se neztotožňuje s jejich extremistickou ideologií, a snahy Talibanu o potlačení této skupiny se ukázaly jako nedostatečné."

Útok v Íránu prokázal "odolnost skupiny a naznačuje, že si zachovává schopnost a vůli provádět velkolepé vnější operace".

Ruská bezpečnostní služba FSB uvedla, že 7. března zabránila ozbrojenému útoku skupiny na synagogu v Kalužské oblasti u Moskvy.

"Bylo zjištěno, že bojovníci mezinárodní teroristické organizace připravují útok na farníky synagogy za použití střelných zbraní," uvedla FSB v prohlášení.

Během několika hodin vydalo americké velvyslanectví neobvyklé varování, aby se američtí občané vyhýbali velkým shromážděním a zejména koncertům, a zopakovalo výzvy, aby občané USA opustili Rusko. "Velvyslanectví sleduje zprávy, že extremisté mají bezprostřední plány zaměřit se na velká shromáždění v Moskvě, včetně koncertů, a občanům USA by mělo být doporučeno, aby se v příštích 48 hodinách vyhnuli velkým shromážděním," uvedlo velvyslanectví na svých internetových stránkách.

Reportéři CNN uvedli, že jim bylo sděleno, že "od listopadu existují 'poměrně konkrétní' zpravodajské informace o tom, že Isis-K chce provést útoky v Rusku ... americké zpravodajské služby o tom Rusko varovaly".

Putin změnil průběh syrské občanské války tím, že v roce 2015 zasáhl a podpořil prezidenta Bašára Asada proti opozici a Islámskému státu.

"Isis-K se v posledních dvou letech upnula na Rusko a ve své propagandě často kritizuje Putina," uvedl podle agentury Reuters Colin Clarke ze Soufanova centra.

Tvrzení skupiny do značné míry odvede pozornost ruských představitelů, že útok mohl mít původ na Ukrajině.

Dmitrij Medveděv, bývalý ruský prezident, který je nyní zástupcem šéfa bezpečnostní rady, prohlásil, že pokud se prokáže podíl Kyjeva na útoku na koncertní síň, musí být všichni zúčastnění "vypátráni a bez milosti zabiti, včetně představitelů státu, který se takové nehoráznosti dopustil".

Ukrajinští představitelé trvali na tom, že s útokem nemají žádnou spojitost. "Ukrajina rozhodně nemá nic společného se střelbou/výbuchy v Crocus City Hall (Moskevská oblast, Rusko). Nedává to žádný smysl," uvedl poradce ukrajinské prezidentské administrativy Mychajlo Podoljak.

"Ukrajina se nikdy neuchýlila k použití teroristických metod," dodal. "Je to vždy nesmyslné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
1783

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024